Opinió

Tribuna republicana

L’esquerra com a pretext per no fer res

Tot indica que hi haurà noves eleccions i els que més s’hi oposen són Podem, ERC i el rei
ERC i Podem no volen eleccions perquè temen perdre el suport popular

El curs polític s’ha aco­mi­a­dat dei­xant un pano­rama que sobre­salta. La impos­si­bi­li­tat de for­mar govern a Espa­nya aboca el país a noves elec­ci­ons. Els que més vehe­ment­ment s’hi opo­sen són Podem, ERC i el rei. El monarca no les vol perquè la ines­ta­bi­li­tat i inse­gu­re­tat que oca­si­o­nen el posen nerviós. La ins­ti­tució no està per a molts debats sobre la seva uti­li­tat dins un sis­tema democràtic que és, pre­ci­sa­ment, l’esta­bi­li­tat. Fet que no es dona ni es donarà men­tre no hi hagi una solució al con­flicte Espa­nya-Cata­lu­nya, el pro­blema més greu de l’Estat espa­nyol.

Els dos par­tits de l’esquerra, Podem i ERC, no volen elec­ci­ons perquè temen per­dre suport popu­lar després de les seves dar­re­res deri­ves tàcti­ques. I això sem­bla que pas­sarà en una nova con­sulta a un elec­to­rat espa­nyol crític amb l’acció de Podem i vis­ce­ral­ment con­trari a tot inde­pen­den­tisme, encara que sigui de boqueta, com el d’ERC. Atès que els par­tits han d’afir­mar sem­pre que no tenen por de les elec­ci­ons, en aquest cas, el pre­text per impe­dir una nova con­sulta i faci­li­tar un govern del PSOE amb suport de Podem con­sis­teix a afir­mar que es vol evi­tar un tri­omf de les dre­tes, molt radi­ca­lit­za­des. Es vol evi­tar una “invo­lució” a Espa­nya.

L’argu­ment no se sosté. A Espa­nya, no hi pot haver invo­lució perquè no hi ha hagut evo­lució. El país és el de sem­pre. Quan l’ano­me­nada uni­tat de la pàtria es veu en risc, dre­tes i esquer­res espa­nyo­les for­men un sol bloc, i, davant de Cata­lu­nya, no hi ha diferència real entre el PSOE i el PP o la resta de les dre­tes.

De manera sem­blant, les dues orga­nit­za­ci­ons, Podem i ERC, com­par­tei­xen un objec­tiu, encara que amb abasts dife­rents: acon­se­guir l’hege­mo­nia dins el seu res­pec­tiu camp ideològic: l’esquerra a Espa­nya i Cata­lu­nya. Podem va fra­cas­sar estre­pi­to­sa­ment en la seva actu­a­lit­zació de la vella ambició comu­nista de subs­ti­tuir la soci­al­de­mocràcia en l’esquerra i ara es veu obli­gada a pido­lar una aliança amb aquesta mateixa soci­al­de­mocràcia en con­di­ci­ons humi­li­ants per no des­a­parèixer del mapa polític, com bé podria suc­ceir en unes noves elec­ci­ons espa­nyo­les.

El cas d’ERC és simi­lar al de Podem, i per aquesta raó com­par­tei­xen posi­ci­ons. Es va adap­tar a la inten­si­fi­cació del sen­ti­ment inde­pen­den­tista a par­tir de l’1-O, però sense cap intenció de dur-lo a terme. La seva excep­ci­o­nal incor­po­ració a Junts pel Sí va ser dic­tada per l’ànim de super­vivència, davant l’onada inde­pen­den­tista, però per con­te­nir-la, per rebai­xar la importància del referèndum de l’1-O com a punt de par­tida per a la inde­pendència, i tor­nar a un règim esta­tu­tari, hege­mo­nit­zat per l’esquerra cata­lana. Una vella ambició: con­tro­lar la Gene­ra­li­tat auto­no­mista.

Per això es va man­te­nir un inde­pen­den­tisme retòric ambigu i una silen­ci­osa com­pli­ci­tat amb Podem. Les dar­re­res elec­ci­ons espa­nyo­les del 28-A va sem­blar que ava­la­ven l’encert de la tàctica a curt ter­mini, ja que ERC va acon­se­guir el doble de repre­sen­tants al Congrés que JxC, el par­tit inde­pen­den­tista burgès. El truc era per­fecte i per­me­tia ja des­co­brir el joc ocult. Rufián va ser l’encar­re­gat d’avi­sar a Madrid que ell (por­ta­veu del seu par­tit), en rea­li­tat, no és inde­pen­den­tista.

Si es fa un govern d’esquer­res a Espa­nya (PSOE i Podem) hi haurà qua­tre anys de legis­la­tura “esta­ble”, com els agrada al rei i als dipu­tats que reben sous públics de l’Estat i/o les seves ins­ti­tu­ci­ons autonòmiques. S’obtin­drien algu­nes engru­nes per a Cata­lu­nya (per exem­ple, el règim peni­ten­ci­ari dels pre­sos polítics) que per­me­trien aca­bar de des­mun­tar l’onada inde­pen­den­tista i garan­tir l’hege­mo­nia de l’esquerra pac­tista al Prin­ci­pat. Però, igual que els seus amics de Podem, van ven­dre la pell de l’os abans de matar-lo.

El pla va fallar en no haver-hi acord entre les “esquer­res” espa­nyo­les, obrir-se la pos­si­bi­li­tat d’un avançament de les elec­ci­ons a l’Estat i pot­ser també a Cata­lu­nya. Mal­grat tot, l’espe­rit de l’1-O con­ti­nua viu i el des­co­bri­ment final de la tàctica oculta d’ERC ha aca­bat de divi­dir l’inde­pen­den­tisme, enfron­tant-lo entre si, i per­met augu­rar un resul­tat molt nega­tiu per als repu­bli­cans en qual­se­vol con­sulta, sigui espa­nyola o cata­lana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.