Opinió

VIA UNITÀRIA

El 23 d’agost d’ara fa trenta anys es feia la Via Bàltica amb una unitat d’acció que avui falta a Catalunya

“Una Europa comuna només es pot fer si totes les naci­ons euro­pees tenen garan­tit un dret lliure a l’auto­de­ter­mi­nació.” Ho deia el mani­fest que es va lle­gir ara fa trenta anys, el 23 d’agost del 1989, durant la Via Bàltica. O el que és el mateix, la cadena humana que anava de Vílnius a Tallinn pas­sant per Riga per exi­gir la inde­pendència dels Països Bàltics, Estònia, Letònia i Lituània, de l’URSS. Aque­lla ini­ci­a­tiva va ins­pi­rar la Via Cata­lana de l’Onze de Setem­bre del 2013 per recla­mar la inde­pendència de Cata­lu­nya. Va seguir el traçat de l’antiga Via Augusta, des del Pertús, al Valles­pir, fins a Vinaròs, al Baix Maes­trat. Segons Carme For­ca­dell, lla­vors pre­si­denta de l’ANC, la Via va ser “el símbol de la uni­tat del poble català per asso­lir la sobi­ra­nia naci­o­nal”.

Davant d’aque­lla demos­tració i de les que vin­drien fins a arri­bar a l’1 d’octu­bre del 2017, no hi ha hagut volun­tat des d’Espa­nya, però tam­poc des d’Europa de voler veure, enten­dre o sen­tir aquest clam. I aquesta acti­tud fa bo el paràgraf següent del mani­fest bàltic. “Es poden tan­car els ulls per no veure el pro­blema bàltic, però no dei­xarà d’exis­tir. Per nosal­tres, és un pro­blema ina­li­e­na­ble de drets humans. Per vosal­tres, és un pro­blema de doble moral i de segu­re­tat. Però d’una manera o d’una altra, l’hem de resol­dre junts, d’acord amb els prin­ci­pis de la llei inter­na­ci­o­nal”, afe­gia el text. 

On diu “pro­blema bàltic” subs­tituïm-ho per “pro­blema català” i tenim la repe­tició d’una situ­ació gai­rebé cal­cada. Amb mati­sos. El bàltic no va ser trac­tat com un afer intern o domèstic. No es va resol­dre segons les lleis esta­tals, sinó que va sal­tar a l’àmbit legis­la­tiu inter­na­ci­o­nal. Els Països Bàltics també van haver de ten­sar la corda de la “lega­li­tat”, però al final la lògica i la democràcia es van impo­sar. No com aquí, que s’imposa la llei i no la política. Ara bé, no obli­dem la uni­tat. Les repúbli­ques bàlti­ques eren tres, però empe­nyien com un sol poble. I el poble, la gent, els cata­lans, com els bàltics, sí que saben cami­nar junts. El que ha fallat –i el que con­ti­nua gri­nyo­lant– és la uni­tat d’acció entre els par­tits que vol­drien la inde­pendència de Cata­lu­nya. Cal, doncs, una via unitària.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor