Opinió

Opinió

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

LA VERITAT OFICIAL

Partint de la base que qualsevol desenllaç que sigui diferent a l’absolució implicarà, per definició, una injustícia, el més rellevant, amb independència de quan es faci pública la sentència, és el seu contingut
Marcarà el futur de molts altres processos pendents dins de l’estratègia del “tot és procés”
Així com els fets provats ens causaran indignació, els raonaments jurídics ens deixaran perplexos. Veurem com punts essencials del judici són traslladats al paper i interpretats amb una lògica que no és la del sentit comú

Com més s’apropa el moment de conèixer la sentència del procés, més crei­xen les espe­cu­la­ci­ons al vol­tant de la data en què es farà pública i del seu con­tin­gut. El que molts obli­den, però, és que d’aquesta reso­lució judi­cial no només depèn la lli­ber­tat dels enju­di­ci­ats sinó, també, la de molts altres que, de moment, no han estat enju­di­ci­ats, de manera que la seva rellevància va més enllà del vere­dicte i de la data en què sigui noti­fi­cada.

Par­tint de la base que qual­se­vol desen­llaç que sigui dife­rent a l’abso­lució impli­carà, per defi­nició, una injustícia, el més relle­vant, amb inde­pendència de quan es faci pública la sentència, és el seu con­tin­gut, per una raó molt sen­zi­lla: aquesta sentència la dicta el Tri­bu­nal Suprem i, per tant, mar­carà el futur de molts altres pro­ces­sos pen­dents dins de l’estratègia del “tot és procés”. Sí, de la part dis­po­si­tiva de la sentència del Suprem depèn la lli­ber­tat dels acu­sats, però dels fets pro­vats i dels fona­ments de dret depen­dran mol­tes coses que no sem­bla que s’esti­guin veient.

Qual­se­vol sentència té una estruc­tura i, dins d’aquesta estruc­tura, el pri­mer són els ante­ce­dents de fet, en què es resu­meix el com, el per qui i el con­tra qui s’ha arri­bat fins al judici oral, així com el quan s’ha cele­brat aquest judici i el que cada part hi ha plan­te­jat.

El més relle­vant començarà amb els ano­me­nats fets pro­vats, que és la part de la sentència en què el tri­bu­nal esta­blirà el que s’ano­mena veri­tat jurídica i que, per defi­nició, no necessària­ment s’ha de cor­res­pon­dre amb la veri­tat mate­rial o, dit d’una altra manera, amb la rea­li­tat. La veri­tat jurídica és un relat de fets que es cons­tru­eix, nor­mal­ment, en con­si­de­ració a la prova prac­ti­cada, per poder deter­mi­nar el dret apli­ca­ble. És a dir, es fa un relat de fets que per­meti, segui­da­ment, rao­nar si els matei­xos fets són o no són cons­ti­tu­tius d’algun tipus de delicte.

En aquest cas, els fets se sepa­ra­ran molt de la veri­tat mate­rial, de la que tots hem vist i conei­xem i de la que els mit­jans de comu­ni­cació inter­na­ci­o­nal van trans­me­tre el 20 de setem­bre i l’1 d’octu­bre del 2017. Serà un relat que s’apro­parà molt al con­tin­gut de la que­re­lla ini­cial de la fis­ca­lia, a la inter­lo­cutòria de pro­ces­sa­ment de Lla­rena i a l’escrit d’acu­sació dels fis­cals del Suprem. Aquests fets mar­ca­ran l’apli­cació poste­rior del dret, però els matei­xos fets ser­vi­ran per esta­blir una veri­tat jurídica que s’ins­tal·larà com un potent relat del qual es faran ressò els mit­jans naci­o­nals, com ho han anat fent des de fa dos anys, i que serà el caldo de cul­tiu de múlti­ples dis­cus­si­ons en les més vari­a­des tertúlies... Serà la veri­tat ofi­cial.

El pro­blema d’aquests fets pro­vats és que seran, jurídica­ment par­lant, inal­te­ra­bles, i ser­vi­ran com a base per a una altra sèrie de pro­ces­sos penals que avui dia ja estan en marxa. Aquests fets pro­vats seran tin­guts molt en compte a l’hora d’acu­sar els encau­sats al tris­ta­ment famós jut­jat d’ins­trucció número 13 i, també, for­ma­ran part essen­cial de l’apar­tat de fets de la més que pro­ba­ble ter­cera euro­or­dre que es cur­sarà en con­tra del pre­si­dent Puig­de­mont i de la resta de con­se­llers a l’exili.

Els fets pro­vats seran els que més indig­nació ens cau­sa­ran, perquè esta­ran en directa con­tra­dicció amb la rea­li­tat i amb tot allò que hem vist i/o vis­cut. No hi ha cosa que indigni més un ciu­tadà qual­se­vol que el fet que el vul­guin pren­dre per xim­ple i que li inten­tin fer creure que les coses van ser d’una manera quan sabem que van ser d’una altra; no obs­tant això, sense aquests fets pro­vats, sense aquesta veri­tat jurídica, sense aquest relat tras­to­cat seria impos­si­ble avançar en una sentència que sabem que serà con­dem­natòria.

d’indig­nats a per­ple­xos

Un cop esta­blert el relat, els ano­me­nats fets pro­vats, vindrà un extens apar­tat en què es jus­ti­fi­carà, jurídica­ment par­lant, la cons­trucció pre­ce­dent o, seguint el curs de la lògica jurídica, un cop deter­mi­nats els fets es rao­narà com s’hi ha arri­bat, en base a qui­nes pro­ves i, sobre­tot, en base a quin procés d’inter­pre­tació de la prova s’ha arri­bat a la cons­trucció d’aquests fets pro­vats. És el que tota sentència deno­mina rao­na­ments jurídics o fona­ments de dret, que no és cap altra cosa que l’exte­ri­o­rit­zació del procés deduc­tiu que, en base als fets pro­vats porta el tri­bu­nal a dic­tar una deter­mi­nada decisió.

Així com els fets pro­vats ens cau­sa­ran indig­nació, els rao­na­ments jurídics ens dei­xa­ran per­ple­xos. Veu­rem com alguns punts essen­ci­als del judici són tras­lla­dats al paper i inter­pre­tats amb una lògica que no és la del sen­tit comú; veu­rem com petits detalls es trans­for­ma­ran en un extens rao­na­ment que per­metrà jus­ti­fi­car, sense cap base lògica, una deter­mi­nada pre­missa o algun, o alguns, d’aquests fets pro­vats que tanta ràbia ens han gene­rat.

És en aquest apar­tat, el dels rao­na­ments jurídics, on veu­rem la rellevància d’algun tuit que es va esmen­tar durant el judici –que “la sala ja inter­pre­tarà”, com va dir més d’una vegada Marc­hena– o la rellevància d’haver dit una cosa en lloc d’una altra; també és aquí on es des­ple­garà la con­cepció que el tri­bu­nal té de deter­mi­nats fets i situ­a­ci­ons, així com la ide­o­lo­gia amb què inter­pre­ten els rebre­gats fets que han hagut d’enju­di­ciar.

Els rao­na­ments jurídics també seran els que deses­ti­min les diver­ses qüesti­ons prèvies i els plan­te­ja­ments jurídics que s’han dut a terme per les defen­ses i els que per­me­tran veure com d’allu­nyat està el Tri­bu­nal Suprem espa­nyol, almenys en aquest cas, del que ha de ser una inter­pre­tació democràtica dels drets i les lli­ber­tats, així com de les garan­ties pro­ces­sals que se li han de res­pec­tar a qual­se­vol acu­sat; serà aquí on jus­ti­fi­ca­ran per què van fer, durant el judici, les coses d’una manera i no d’una altra. És la part en què el tri­bu­nal se la juga més de cara als futurs recur­sos i, per tant, segu­ra­ment és la part a la qual més atenció han parat i que amb més cura han trac­tat els set mem­bres del tri­bu­nal durant les seves deli­be­ra­ci­ons.

COM­PLE­XI­TAT ESTRATÈGICA

Com que con­tra aquesta sentència no hi ha cap recurs en la juris­dicció ordinària –en ser dic­tada en única instància pel Tri­bu­nal Suprem–, els fets pro­vats ja no podran ser modi­fi­cats i els recur­sos pos­si­bles –empara davant el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal i després demanda davant el Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans– s’hau­ran de cen­trar en tot allò que es con­si­deri dins de l’apar­tat de rao­na­ments jurídics; és a dir, seran aquells rao­na­ments els que s’hau­ran de com­ba­tre a par­tir de la noti­fi­cació de la sentència, i caldrà bus­car fórmu­les per reba­tre com s’han estruc­tu­rat o, dit en altres ter­mes, ja no s’haurà de dis­cu­tir sobre el color de la paret sinó, sim­ple­ment, com s’ha entès que és d’un deter­mi­nat color, fet que és un exer­cici tècni­ca­ment molt com­plex i que a molta gent, per l’empre­nya­ment que li gene­ra­ran els fets pro­vats, li cos­tarà molt d’assu­mir.

Per als acu­sats, ales­ho­res ja con­dem­nats, segu­ra­ment serà molt difícil assu­mir que els fets pro­vats ja són ina­ta­ca­bles i que el que ve, a par­tir del moment en què es noti­fi­qui la sentència, no és un exer­cici fàctic, de fets, sinó un de dret i fona­men­tat, espe­ci­al­ment i específica­ment, en drets fona­men­tals i en com han estat vul­ne­rats. Ales­ho­res, no tots tin­dran les matei­xes pos­si­bi­li­tats d’èxit a Estras­burg, ja que els que van enten­dre que durant el procés i el judici no hi va haver vul­ne­ra­ci­ons de drets fona­men­tals, és a dir que es va trac­tar d’un judici just i que la sala va actuar amb total cor­recció, és molt impro­ba­ble que tin­guin pers­pec­ti­ves favo­ra­bles a l’hora d’al·legar, arri­bats al Cons­ti­tu­ci­o­nal i al TEDH, que sí que n’hi va haver.

Després dels fets pro­vats i dels rao­na­ments jurídics vindrà la part més breu i relle­vant de la sentència, l’ano­me­nada part dis­po­si­tiva que, segons el dret espa­nyol ha d’esta­blir si “hem de con­dem­nar i con­dem­nem” o “hem d’absol­dre i abso­lem” i, en funció d’una o d’una altra, vindrà la pena que caldrà impo­sar o la ine­xistència de pena... En aquest cas, crec que tots sabem per quina banda caurà la moneda.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.