Opinió

Opinió

El Suprem entra en campanya

Els principals partits d’àmbit estatal s’apropiaran de la sentència i la convertiran en la bandera d’un suposat constitucio-nalisme que dista molt de ser autèntic

Tot sem­bla indi­car que, com ja és cos­tum, el Tri­bu­nal Suprem tor­narà a inter­ve­nir en la política espa­nyola i cata­lana, aquest cop a través de la sentència del judici del procés que es pre­veu que es farà pública durant les pri­me­res set­ma­nes d’octu­bre, amb les impli­ca­ci­ons que això tindrà amb vista a les elec­ci­ons gene­rals que es con­vo­ca­ran per al 10 de novem­bre.

Com que es tracta d’un tema emi­nent­ment polític, que es va judi­ci­a­lit­zar gràcies a la política, el que no és espe­ra­ble és que el seu desen­llaç no tin­gui con­seqüències i, per aquest motiu, les impli­ca­ci­ons que tin­gui l’esmen­tada sentència, i no em refe­reixo a les legals i les a huma­nes, són múlti­ples, però, en tot cas, tin­dran diversa sig­ni­fi­cació dins i fora de Cata­lu­nya. Segu­ra­ment, i em puc equi­vo­car, els prin­ci­pals par­tits d’àmbit esta­tal s’apro­pi­a­ran de la sentència i la con­ver­ti­ran en la ban­dera d’un supo­sat cons­ti­tu­ci­o­na­lisme que, sens dubte, dista molt de ser autèntic. En rea­li­tat, ni la Cons­ti­tució ni les lleis els impor­ten real­ment, però sí la sacro­santa uni­tat de la nació espa­nyola i com això es trans­forma en més o menys vots.

Tots afir­ma­ran que l’estat de dret s’ha impo­sat, que tots som iguals davant la llei i que qui se salta la Cons­ti­tució ha d’assu­mir les con­seqüències; igual­ment, apa­rei­xe­ran en els dis­cur­sos d’aquests par­tits afir­ma­ci­ons rotun­des sobre el com­pli­ment ínte­gre de les penes i es llançaran entre ells, arbitrària­ment i interes­sa­da­ment, supo­sats intents d’indul­tar o amnis­tiar els con­dem­nats… En rea­li­tat cap d’ells pensa ni en indults, ni en amnis­ties, ni en solu­ci­ons polítiques sinó, sim­ple­ment, a trans­for­mar aques­tes pro­cla­mes en vots.

La sentència, que donarà rèdits al PSOE, al PP i a Cs, també per­metrà, poste­ri­or­ment, gene­rar altres exter­na­li­tats posi­ti­ves per al seu prin­ci­pal artífex i can­di­dat a pre­si­dir el Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial i el mateix Tri­bu­nal Suprem. A tots ells, que més aviat que tard s’hau­ran de posi­ci­o­nar sobre la reno­vació del CGPJ, els podria fer veure que gràcies a la sentència els seus res­pec­tius resul­tats elec­to­rals han millo­rat i, en part, de raó, no n’hi fal­ta­ria.

Dit d’una altra manera, la publi­cació de la sentència tindrà unes con­seqüències molt seri­o­ses per als acu­sats, però, també, molts bene­fi­cis per als que des d’una deter­mi­nada posició de pseu­do­cons­ti­tu­ci­o­na­lisme han uti­lit­zat la justícia per a fina­li­tats que li són ali­e­nes i per als que, en la mateixa justícia, s’han pres­tat al mateix joc que, igual­ment, és aliè als fins que ha de per­se­guir la mal­trac­tada justícia.

Des de la pers­pec­tiva cata­lana, no hi ha dubte que la sentència hau­ria de ser­vir per refor­mu­lar mol­tes anàlisis i posi­ci­ons que s’han basat en l’equi­vo­cada creença que l’Estat estava dis­po­sat a tro­bar una solució política a un con­flicte polític. La sentència per­metrà com­pren­dre que l’Estat ni hi era ni se l’espe­rava, i que aquest fet es podia tenir clar des d’un començament.

Par­tint de la base que a l’altre cos­tat de la línia telefònica no hi ha ningú, pot­ser el mis­satge, perquè s’escolti i s’enten­gui, s’haurà de trans­me­tre a plena veu, cri­dar-lo, fins i tot, i de manera molt didàctica; no obs­tant això, pre­ten­dre bus­car una situ­ació de con­fort, en espera de comp­tar amb més suports per moure un estat que no pretén moure’s, em sem­bla una idea equi­vo­cada i, alhora, enga­nyosa, que gene­rarà més con­fusió que il·lusió i més per­ju­di­cis que bene­fi­cis.

La sentència, que serà doble­ment dura –per injusta i per les penes ele­va­des–, ha de ser­vir per unir els esforços de cara no només a cons­truir un país sinó, també, a ges­tar un espai de lli­ber­tat i democràcia que dista molt de ser el que pre­go­nen els que es ves­tei­xen, esmor­zen, dinen i sopen Cons­ti­tució. L’autèntic cons­ti­tu­ci­o­na­lisme no és el de l’arti­cle 2, sinó el dels arti­cles 1, 10, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24 i tants d’altres que sí que asse­nya­len un ideal democràtic i de lli­ber­tat i no el que ancora l’Estat a un pas­sat del qual molts no sem­bla que es vul­guin des­pren­dre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor