Opinió

Opinió

Trinxeres

A partir de la detenció de nou membres dels CDR s’han creuat totes les fronteres imaginables i inimaginables, inclosa la de la vergonya
Ha quedat en evidència l’acrític i participatiu paper dels mitjans de comunicació en una espècie de deliri col·lectiu basat en filtracions interessades
Les filtracions sembla que són el producte de l’ardor patriòtic d’alguna estructura interna que se’ls ha descontrolat
Amb exercici de difamació s’ha donat una versió de l’independentisme que s’allunya molt de ser la real

La inten­si­tat dels últims dies no deixa de ser un clar indi­ca­dor de la situ­ació d’anor­ma­li­tat democràtica que s’està vivint en aquests moments com a pro­ducte del con­flicte entre l’Estat i Cata­lu­nya. Em fa la sen­sació que, almenys de moment, aquesta situ­ació està molt lluny de recon­duir-se i que encara ens queda molt per expe­ri­men­tar, la qual cosa anirà posant tot­hom al seu lloc per no dir a la seva trin­xera.

El millor exem­ple d’això és el que ha succeït a par­tir de la detenció de nou per­so­nes, impu­ta­des ini­ci­al­ment per rebel·lió i ter­ro­risme, de les quals set han aca­bat a la presó. A par­tir de la detenció mateixa d’aques­tes per­so­nes, el des­propòsit ha estat la regla, i en aquest camí s’han cre­uat totes les fron­te­res ima­gi­na­bles i ini­ma­gi­na­bles, inclosa la de la ver­go­nya. Inten­taré anar per ordre.

Tot va començar amb l’estri­dent anunci d’una ope­ració poli­cial de la Guàrdia Civil, orde­nada des de l’Audi­en­cia Naci­o­nal pel jutge García Cas­tellón i coor­di­nada pel fis­cal Miguel Ángel Car­va­llo. Després que cir­cu­les­sin estrambòtiques imat­ges de guàrdies civils col­pe­jant una porta quan tan sols calia tru­car al tim­bre, es va difon­dre que els detin­guts eren nou mem­bres dels CDR i que esta­ven acu­sats d’un híbrid penal entre rebel·lió i ter­ro­risme.

La causa estava sota secret de sumari i, per tant, la “veri­tat reve­lada” era la que pro­ve­nia de les inces­sants fil­tra­ci­ons poli­ci­als, fis­cals i judi­ci­als. A mesura que trans­cor­rien les hores, ens vam anar assa­ben­tant, o sent sis­temàtica­ment desin­for­mats, de diver­sos detalls de la inves­ti­gació.

No vam tri­gar a conèixer que dos dels ini­ci­al­ment detin­guts havien que­dat en lli­ber­tat, que s’havien tro­bat explo­sius, armes i abun­dant docu­men­tació. L’asso­ci­ació majo­ritària entre els jut­ges a Espa­nya (APM) no va dub­tar a afir­mar que s’havia tro­bat goma-2, un potent explo­siu… Així, se succeïen les fil­tra­ci­ons i la història s’anava modu­lant en funció dels interes­sos dels que eren els posseïdors d’aquesta “veri­tat reve­lada”.

A mesura que pas­sa­ven no ja les hores, sinó els dies, ens vam anar assa­ben­tant de més dades que asse­nya­la­ven una situ­ació que no per increïble se seguia ampli­ant i difo­nent, sense mesura ni ètica, pels diver­sos mit­jans de comu­ni­cació d’àmbit esta­tal.

Un cop que set dels nou ini­ci­al­ment detin­guts van ser posats a dis­po­sició judi­cial, i sem­pre abans que es dis­posés de dades con­cre­tes, el relat esta­blert des de Madrid seguia sent esotèric però per­sis­tent, i les parau­les clau, les que ser­vei­xen als bus­ca­dors informàtics, eren ter­ro­risme, violència, inde­pen­den­tisme, CDR, Cata­lu­nya, explo­sius i 155.

Amb el pas dels dies es van afe­gir més eti­que­tes i, com he esmen­tat, totes sense ser cap mena de con­tras­tat ni de decor. Entre els ele­ments incor­po­rats apa­rei­xien de manera sig­ni­fi­ca­tiva: Puig­de­mont, Torra, ger­mana Puig­de­mont, Cesi­cat, CNI català, Par­la­ment, Sánchez, Rivera, Casado, 155, presó, euro­or­dre.

En el pla no vir­tual, la situ­ació era que set per­so­nes van com­parèixer davant del jutge García Cas­tellón, que dues d’aques­tes per­so­nes van decla­rar davant seu i que tots set van ser envi­ats a presó pro­vi­si­o­nal per un pre­sumpte delicte de ter­ro­risme. Les inter­lo­cutòries de presó con­te­nien poques, o molt escas­ses, dades per conèixer les raons per les quals el jutge els va enviar a la presó, ja que part de les esmen­ta­des reso­lu­ci­ons, igual que la resta del pro­ce­di­ment, es tro­ben sota secret de sumari.

L’existència d’aquest secret de les actu­a­ci­ons no ha impe­dit que, des d’un començament, es vin­cu­les­sin les acti­vi­tats, reals o no, dels detin­guts amb els pre­si­dents Puig­de­mont i Torra, que s’incri­minés en les supo­sa­des acti­vi­tats dels avui pre­sos Anna Puig­de­mont –ger­mana del pre­si­dent–, el Cesi­cat i, en defi­ni­tiva, el con­junt de l’inde­pen­den­tisme com si els actes, reals o no, de set per­so­nes –que seguei­xen tenint el dret a la pre­sumpció d’innocència–, pogues­sin com­por­tar alguna res­pon­sa­bi­li­tat al con­junt de la soci­e­tat cata­lana.

A poc a poc, el relat no només s’ha anat des­mun­tant, sinó que ha que­dat en evidència una cosa molt més greu: l’acrític i par­ti­ci­pa­tiu ali­ne­a­ment dels mit­jans de comu­ni­cació en una espècie de deliri col·lec­tiu basat en fil­tra­ci­ons interes­sa­des d’una inves­ti­gació que, com es veurà, dista molt de ser la pròpia d’un estat democràtic i de dret.

Ara mateix, el que sabem i el que es va dir és digne d’un pro­fund estudi que, segu­ra­ment, s’haurà de fer més aviat que tard. No m’arrisco gaire si dic que aquesta anàlisi, o estudi, pot­ser hau­ria de ser duta a terme en algun tri­bu­nal on part essen­cial del dany cau­sat hagi emer­git.

Es va dir que hi havia goma-2, la rea­li­tat, ja es veurà, és que sem­bla que hi havia com­pos­tos que podrien arri­bar a ser­vir com a pre­cur­sors per a la pos­si­ble ela­bo­ració d’explo­sius. Per defi­nició, aquest tipus de pro­duc­tes tenen mol­tes altres apli­ca­ci­ons.

Es va dir que els avui pre­sos s’havien reu­nit amb Anna Puig­de­mont per crear un canal de comu­ni­cació segur entre els pre­si­dents Torra i Puig­de­mont. Ara mateix, sabem que això és increïble, esotèric i absurd, perquè els dos pre­si­dents no neces­si­ten ni han neces­si­tat inter­me­di­a­ris per reu­nir-se i par­lar totes les vega­des que ho han con­si­de­rat oportú i, a més, sabem que Anna Puig­de­mont no s’ha reu­nit mai amb cap d’ells com s’ha acre­di­tat.

Es va dir que els avui pre­sos havien fet una mena de simu­la­cre durant la cele­bració a Bar­ce­lona del Con­sell de Minis­tres i que aquesta actu­ació havia tin­gut el suport del Cesi­cat (el CNI català) que “va pres­tar ser­veis de con­tra­vi­gilància per als detin­guts”. La veri­tat, el que sabem fins ara, és que el Cesi­cat ni hi era ni se l’espe­rava, en aques­tes actu­a­ci­ons, i que l’única cosa que hi ha és una menció a un supo­sat “CNI Català” que es cor­res­pon a un compte de Twit­ter i no al Cen­tre de Segu­re­tat de la Infor­mació de Cata­lu­nya.

Es va dir que s’havia tro­bat una pis­tola en els regis­tres prac­ti­cats amb motiu de la detenció de les set per­so­nes avui empre­so­na­des. La veri­tat és que cap ha estat detin­gut per tinença il·lícita d’armes, per la qual cosa difícil­ment s’ha pogut tro­bar cap pis­tola.

Caldrà espe­rar a l’aixe­ca­ment del secret de sumari per deter­mi­nar què és real­ment el que consta en aquest pro­ce­di­ment i quina seria, si és que n’hi ha alguna, la il·lici­tud dels fets impu­tats i el grau de par­ti­ci­pació que han pogut tenir, o no, els avui pre­sos.

A pesar de tot aquest deliri, el que sí que sabem amb segu­re­tat és que de resul­tes d’aquest exer­cici irres­pon­sa­ble i orques­trat de difa­mació s’ha donat ales a una versió de l’inde­pen­den­tisme que s’allu­nya molt de ser la real, ja que se l’ha pre­sen­tat com un movi­ment vio­lent, quan no ho és, i ha permès que es tras­lladi el debat elec­to­ral allà on l’ultra­na­ci­o­na­lisme espa­nyol ha vol­gut, obrint la porta a una ren­di­ble dis­cussió sobre l’apli­ca­bi­li­tat de l’arti­cle 155 i altres mesu­res res­tric­ti­ves dels ja limi­tats drets dels cata­lans.

L’ope­ració poli­cial, les bases fàcti­ques reals de la qual només conei­xe­rem quan s’aixe­qui el secret de les actu­a­ci­ons, s’ajusta més al dis­curs, a les neces­si­tats i als interes­sos de l’extrema dreta espa­nyola que a la rea­li­tat de la situ­ació a Cata­lu­nya i, sens dubte, dista molt d’ajus­tar-se als prin­ci­pis bàsics que han de regir l’actu­ació de l’admi­nis­tració de justícia i del minis­teri fis­cal.

El des­con­trol amb què s’ha actuat, la manera i els canals a través dels quals s’ha fil­trat la infor­mació, la nul·la intel·ligència apli­cada a l’hora d’inter­pre­tar les dades obtin­gu­des i la manera gro­llera com s’intenta cri­mi­na­lit­zar tant els pre­si­dents Puig­de­mont i Torra com l’inde­pen­den­tisme en gene­ral, amb el pos­si­ble efecte bume­rang que això pot tenir, difícil­ment poden res­pon­dre a una actu­ació esta­tal i, més aviat, sem­bla que són el pro­ducte de l’ardor patriòtic d’alguna estruc­tura interna que se’ls ha des­con­tro­lat.

Sigui quina sigui la raó per la qual aquest autobús va sense con­duc­tor, la res­pon­sa­bi­li­tat última d’orde­nar la situ­ació cor­res­pon a l’Estat, de manera que si neces­si­ten ajuda l’hau­ran de dema­nar apor­tant els ele­ments neces­sa­ris per des­xi­frar el que ha succeït i iden­ti­fi­car-ne els res­pon­sa­bles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.