Opinió

Tribuna republicana

EL GÈNERE DE LES REVOLTES

Hauríem d’anar molt en compte a desqualificar tots aquests actes com a fruit de la testosterona

Les mobi­lit­za­ci­ons de reacció a les sentències als pre­sos polítics han reco­llit part dels ima­gi­na­ris de gènere cre­ats durant l’1 d’octu­bre. Fa dos anys, la imatge dels Mos­sos d’Esqua­dra i dels bom­bers, cos­sos alta­ment mas­cu­li­nit­zats, pro­te­gint àvies dels també mas­cu­li­nit­zats cos­sos de segu­re­tat de l’Estat, va ser­vir per sim­bo­lit­zar tant la gesta heroica del poble català com la cru­el­tat de les for­ces d’ocu­pació espa­nyola. Ara, qui surt al car­rer a pro­ta­go­nit­zar els actes més dura­ment repri­mits per les for­ces d’ocu­pació i els Mos­sos, amb tan sols un 5% de dones a la BRIMO, són els nets de les àvies que els poli­cies van apa­llis­sar l’1 d’octu­bre, tal com can­ten els Flashy Ice Cream.

Per la seva banda, men­tre la majo­ria de pre­sos polítics i exi­li­ats són homes, a l’entorn dels fami­li­ars la presència és paritària: les seves espo­ses, com­pa­nyes, ger­ma­nes i filles han tin­gut força pro­ta­go­nisme. Durant aques­tes set­ma­nes, el movi­ment per recla­mar justícia per als i les joves agre­dits i detin­guts per la poli­cia està capi­ta­ne­jat per grups com Mares i Àvies per la República.

Això entronca amb un dels rols de les dones durant els con­flic­tes, cen­trat en la cerca de la pau i en l’exigència de repa­ra­ci­ons pels delic­tes come­sos. En el pri­mer àmbit, tro­bem la Lliga Inter­na­ci­o­nal de Dones per a la Pau i la Lli­ber­tat, fun­dada el 1919. En el segon, un dels casos més para­digmàtics és el de les Madres, ara àvies, de la Plaza de Mayo, que cerca tro­bar els des­a­pa­re­guts durant la dic­ta­dura argen­tina de Videla. Tal com escriu Dianne Otto, el rol de les dones en el con­flicte ha estat mar­cat per les seves experiències com a mares, vícti­mes i indi­vi­dus mar­gi­na­lit­zats per les estruc­tu­res de poder. Això també les ha apar­tat de les tau­les de nego­ci­ació de la pau, una cir­cumstància que la reso­lució 1325 de l’ONU pretén redreçar, amb èxits desi­guals.

Tal com avisa Otto, con­cloure que el rol de les dones en el con­flicte és el de la pau i la rere­guarda corre el risc d’essen­ci­a­lit­zar la con­dició feme­nina, en lloc de ser con­seqüència de la seva soci­a­lit­zació. Hi ha moltíssims exem­ples de dones al front: les guer­ri­lle­res de les FARC i les kur­des de les YPJ; les sol­dats, franc­ti­ra­do­res i pilots soviètiques durant la Segona Guerra Mun­dial i, fins i tot, les líders víkings, les tom­bes de les quals, fins fa poc, es creia que per­ta­nyien a cab­dills homes.

El movi­ment femi­nista mateix ha emprat l’auto­pro­tecció, els actes vandàlics i la violència per asso­lir els seus objec­tius. Les sufra­gis­tes britàniques no només prac­ti­ca­ven l’acció directa, les vagues de fam i la deso­bediència civil, sinó que apre­nien jujitsu per enfron­tar-se amb la poli­cia. A l’Índia, les guer­re­res del sari rosa, que donen suport a les dones i per­so­nes de cas­tes bai­xes en qüesti­ons soci­als o con­tra la violència mas­clista i clas­sista, no dub­ten a emprar la violència per pro­te­gir-se. A Cata­lu­nya, enti­tats femi­nis­tes ense­nyen auto­de­fensa per evi­tar agres­si­ons sexu­als.

En les mobi­lit­za­ci­ons d’aquests dies, un dels prin­ci­pis més difo­sos ha estat el de cui­dar-se els uns els altres per poder seguir amb la lluita. L’èmfasi en la cura i l’auto­cura entronca amb les mobi­lit­za­ci­ons femi­nis­tes actu­als, que han rei­vin­di­cat, entre d’altres, el tre­ball afec­tiu i de cures. Pre­ci­sa­ment, el movi­ment femi­nista ha ser­vit per empo­de­rar mol­tes noies cata­la­nes, mol­tes de les quals par­ti­ci­pen en les mobi­lit­za­ci­ons arran de les sentències.

Així, si bé és cert que, pro­ba­ble­ment, en els alda­rulls d’aquests dies tro­bem més nois que noies –la soci­e­tat enco­ratja la ira mas­cu­lina men­tre cas­tiga la feme­nina, a l’hora que pre­senta l’espai públic com un lloc de con­questa per a ells i un indret perillós per a elles–, hauríem d’anar molt en compte a des­qua­li­fi­car tots aquests actes com a fruit de la tes­tos­te­rona, com han fet refe­rents polítics en les xar­xes soci­als. No només perquè les mobi­lit­za­ci­ons actu­als estan ple­nes de noies i dones, com ho esta­ven la rere­guarda i la defensa de les esco­les durant l’1 d’octu­bre, sinó perquè, en fer-ho, esbor­rem una part de les llui­tes que les dones han rea­lit­zat per defen­sar els seus drets.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor