Opinió

A fons

PORRES I CEL·LES

Després del 10-N quedarà tancada la porta a una Espanya més plural i tolerant
El país continua necessitant una resposta unitària i potent a la sentència del procés i un full de ruta conjunt

Madrid ha mogut fitxa després d’alguns mesos de letar­gia del con­flicte. Men­tre durava el macro­ju­dici con­tra l’inde­pen­den­tisme al Suprem, cap bàndol no gosava fer pas­sos en fals. En paral·lel, sem­blava que el bipar­ti­disme blin­dat des de la Tran­sició podia fer aigües a favor d’una hipotètica reforma democràtica de l’Estat, amb un exe­cu­tiu d’esquer­res flan­que­jat des de l’inde­pen­den­tisme català. Però des del 14 d’octu­bre que ja som al cap del car­rer. La con­demna als pre­sos polítics i la per­se­cució de l’exili no és dis­tensió sinó escar­ment, són jus­ti­ci­ers ves­tits de jut­ges, és política per comp­tes de justícia, és por i repressió per comp­tes de diàleg. I a Madrid, amb tota pro­ba­bi­li­tat, després del 10-N que­darà defi­ni­ti­va­ment tan­cada la porta –només els més opti­mis­tes l’han vist oberta alguna vegada– a una Espa­nya més plu­ral, tole­rant amb la diferència i com­pro­mesa amb la democràcia del segle XXI. Impe­ra­ran els pac­tes d’estat i la bun­que­rit­zació del règim del 78 per asse­gu­rar que les elits polítiques, econòmiques, judi­ci­als i poli­ci­als con­ti­nu­a­ran tenint el con­trol total d’un regne de súbdits amb l’auto­es­tima com a soci­e­tat prou lami­nada per no revol­tar-se.

A 600 quilòmetres tor­narà la calma. L’Estat ha sabut posar en marxa la maquinària pro­pa­gandística, política i repres­siva per recu­pe­rar la ini­ci­a­tiva del con­flicte i col·locar el govern català en una situ­ació tan con­tra­dictòria com difícil de ges­ti­o­nar sense que es pro­du­eixi un ter­ra­bas­tall polític en algun moment no gaire llunyà. Hàbil­ment, ha acon­se­guit des­plaçar la pressió de La Mon­cloa al Palau de la Gene­ra­li­tat, des d’on, en vir­tut de l’auto­go­vern que vol pro­te­gir l’inde­pen­den­tisme, s’admi­nis­tren les por­res i les pre­sons. O sigui, des d’on es con­tro­len les pro­tes­tes al car­rer en res­posta a una con­demna con­tra els com­panys de files dels màxims res­pon­sa­bles de les càrre­gues poli­ci­als abu­si­ves dels Mos­sos, i des d’on es ges­ti­o­nen les pre­sons que rete­nen els ostat­ges polítics d’Espa­nya per als quals el govern demana la lli­ber­tat.

En pocs dies, l’Estat ha posat con­tra les cor­des l’esta­bi­li­tat de l’exe­cu­tiu de Quim Torra amb la patata calenta de l’actu­ació de la poli­cia cata­lana. L’únic avan­tatge que la Gene­ra­li­tat con­troli els Mos­sos d’Esqua­dra és que pot depu­rar res­pon­sa­bi­li­tats, en con­trast amb els agents del CNP, con­de­co­rats per un nou “A por ellos”. I les pre­sons... de moment fora del focus però, quan cal­gui esta­blir el règim peni­ten­ci­ari dels pre­sos polítics, Justícia es con­ver­tirà en una cacera de brui­xes per a l’uni­o­nisme. Cos­tarà de pair que, les claus de les pre­sons, les té la Gene­ra­li­tat.

L’uni­o­nisme ha sabut apro­fi­tar la debi­li­tat exhi­bida per l’inde­pen­den­tisme en els dar­rers mesos. El con­text de presó, exili i repressió cer­ta­ment ho con­di­ci­ona tot, però el país con­ti­nua neces­si­tant una res­posta unitària i potent a la sentència del procés i un full de ruta con­junt per seguir avançant, al marge dels interes­sos i con­jun­tu­res par­ti­dis­tes. De moment, però, cap pas en ferm de l’inde­pen­den­tisme ins­ti­tu­ci­o­nal en aquest sen­tit. Només un aire de nor­ma­li­tat davant un 10-N que li hau­ria d’interes­sar ben poc si no és per blo­que­jar el règim i pro­vo­car una crisi.

A hores d’ara, la res­posta, només l’està pro­por­ci­o­nant el car­rer amb mobi­lit­za­ci­ons pacífiques sos­tin­gu­des. Això sí, els adver­sa­ris de l’inde­pen­den­tisme pre­te­nen uti­lit­zar els alda­rulls, que són mino­ri­ta­ris mal­grat el soroll mediàtic, per inten­tar reduir el con­flicte polític a l’esfera estric­ta­ment civil. Aquest és un dels grans perills que afronta el país en els pròxims mesos, que Madrid acon­se­gueixi resi­du­a­lit­zar el cas català a una kale bor­roka que no mereix cap mena d’inter­lo­cució política i sí la con­demna de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal. És espe­ci­al­ment sig­ni­fi­ca­tiu, i aber­rant, que el minis­tre Grande-Mar­laska hagi gosat com­pa­rar la violència a Euskadi en el con­text de lluita armada amb els alda­rulls d’aquests dies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor