Opinió

Tribuna republicana

L’ORIGINAL REVOLUCIÓ CATALANA

A Catalunya, el procés es viu com una revolució i, com totes les revolucions, no s’assembla a cap d’anterior

Caldrà veure com trac­ten els lli­bres d’història l’epi­sodi que estan vivint Cata­lu­nya i Espa­nya.

A Espa­nya, els esta­ments ofi­ci­als, que no solen ser els més espa­vi­lats, ho con­si­de­ren una qüestió d’ordre públic. Res de crisi cons­ti­tu­ci­o­nal o fona­ments de legi­ti­mi­tat de l’Estat. Desor­dres públics que es trac­ta­ran per via poli­cial, judi­cial, repres­siva. És el que van fer al País Basc i el que pre­te­nen fer a Cata­lu­nya. Només que aquí cal un ele­ment essen­cial, pre­sent al País Basc abans, la violència. El mateix que ha fal­tat en el procés de l’1-O, raó per la qual s’ha trac­tat d’un judici farsa.

Si la violència no hi és, s’importa. El que els actes de resistència i la mobi­lit­zació pacífica de la soci­e­tat demos­tren és que l’única violència a Cata­lu­nya ve en els fur­gons de la poli­cia i les mai­na­des d’infil­trats de la Guàrdia Civil. I no només s’importa, sinó que apa­reix ja qua­li­fi­cada de ter­ro­risme. Les arbitràries deten­ci­ons dels mem­bres dels CDR prèvies a la sentència són el començament d’un relat fabulós que tracta de cri­mi­na­lit­zar l’inde­pen­den­tisme amb la invenció ter­ro­rista.

A Cata­lu­nya, el procés es viu com una revo­lució i, com totes les revo­lu­ci­ons, no s’assem­bla a cap d’ante­rior. Té amb aques­tes en comú el fet de qüesti­o­nar el prin­cipi de legi­ti­mi­tat de l’Estat. Qüesti­o­nar la forma monàrquica, basada en l’honor (ja veuen vostès), en favor de la república, basada en la vir­tut política, segons Mon­tes­quieu. I qüesti­o­nar també la seva inte­gri­tat ter­ri­to­rial.

A con­ti­nu­ació té trets únics, pecu­li­ars, que li donen diver­ses face­tes i inter­pre­ta­ci­ons, segons qui les faci. Però, es facin com es facin, es tracta d’una revo­lució; no d’un pro­blema d’ordre públic. I s’aborda amb cri­te­ris de legi­ti­mi­tat, no de lega­li­tat; cons­ti­tu­ci­o­nals, no admi­nis­tra­tius; polítics, no poli­ci­als. És una revo­lució pro­lon­gada que afecta totes les cohorts d’edat de la soci­e­tat i un pro­jecte vital de les gene­ra­ci­ons avui pre­sents.

La prin­ci­pal pecu­li­a­ri­tat de la revo­lució cata­lana, es diu, és la seva “trans­ver­sa­li­tat”. Aquest terme té un camp semàntic amplíssim perquè pretén sig­ni­fi­car que en aquesta, en la revo­lució, hi caben tots els cata­lans. És una revo­lució bur­gesa i també de les clas­ses tre­ba­lla­do­res. Com a revo­lució bur­gesa enar­bora els prin­ci­pis dels drets fona­men­tals de la ciu­ta­da­nia, començant pel d’auto­de­ter­mi­nació, en el dei­xant de les revo­lu­ci­ons bur­ge­ses clàssi­ques, l’anglesa de 1689, l’ame­ri­cana de 1776 i la fran­cesa de 1789.

Però també és una revo­lució popu­lar, de classe, moguda sobre­tot per orga­nit­za­ci­ons d’esquerra, com ERC, o més a l’esquerra, com la CUP, en el dei­xant de la revo­lució de 1848, la pari­senca de 1871 o les ano­me­na­des obre­res del segle XX. Les dues orga­nit­za­ci­ons de l’esquerra cata­lana miren amb des­con­fiança l’apor­tació de la bur­ge­sia a l’afany comú.

Aquest afany comú, la inde­pendència, res­pon a un tret afe­git de la revo­lució cata­lana: el seu caràcter naci­o­nal. La trans­ver­sa­li­tat se sosté en l’ampli si de la nació. Però, de vega­des, la pruïja esquer­rana plan­teja crisi en el bloc inde­pen­den­tista. Crisi que mai anirà lluny. A la revo­lució naci­o­nal clàssica en el sen­tit del naci­o­na­lisme del segle XIX, s’hi uneix ara l’alli­be­ra­ment naci­o­nal a l’estil de la dels pobles colo­ni­als, en la qual de nou està interes­sat el con­junt de la soci­e­tat cata­lana, ja que la situ­ació colo­nial per­ju­dica totes les clas­ses.

És, al mateix temps, una revo­lució digi­tal, una revo­lució en el ter­reny de la ciber­política. L’inde­pen­den­tisme és sobre­tot un movi­ment a la xarxa. Des de l’1-O fins a l’acció del Tsu­nami Democràtic, s’ajusta a la defi­nició del MHP Puig­de­mont: una revo­lució del segle XXI.

I és una revo­lució plu­ral i oberta. Totes les orga­nit­za­ci­ons polítiques i soci­als que hi par­ti­ci­pen tenen for­tes con­vic­ci­ons femi­nis­tes, eco­lo­gis­tes i propòsits d’arti­cu­lar comu­ni­tats regi­des per mètodes de democràcia par­ti­ci­pa­tiva, si no direc­ta­ment assem­bleària.

Poden ser moti­va­ci­ons utòpiques, però són, i cris­tal·lit­zen en el fi de la revo­lució: la inde­pendència.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.