Opinió

OPINIÓ

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

NO SOM UNS IL·LUMINATS

Fins fa poques set­ma­nes, gai­rebé ningú ator­gava cap tipus de via­bi­li­tat a la nos­tra per­ma­nent recla­mació sobre la con­dició d’euro­di­pu­tats del pre­si­dent Puig­de­mont, el vice­pre­si­dent Jun­que­ras i Toni Comín; a par­tir de la pre­sen­tació, el 12 de novem­bre pas­sat, de les con­clu­si­ons per part de l’advo­cat gene­ral del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE), el senyor Maciej Szpu­nar, han estat molts els que s’han plan­te­jat que, tal vegada, no estàvem tan equi­vo­cats quan fa una mica menys d’un any plan­tejàvem, al pre­si­dent Puig­de­mont i a Toni Comín, que era via­ble concórrer a les euro­pees i, si dis­po­sa­ven del suport neces­sari, aca­bar sent dipu­tats del Par­la­ment Euro­peu.

Sem­pre hem sos­tin­gut, com es pot con­sul­tar a les heme­ro­te­ques, que la con­dició d’euro­di­pu­tat s’asso­lia a par­tir de la pro­cla­mació dels resul­tats elec­to­rals, cosa que va suc­ceir el 13 de juny i es va publi­car l’endemà al BOE; contrària­ment, la Junta Elec­to­ral Cen­tral (JEC) sos­te­nia que ni tan sols podien concórrer a les elec­ci­ons i la sala penal del Suprem (Marc­hena i Lla­rena) ente­nien que si bé hi podien concórrer, no podien acce­dir a la con­dició d’euro­di­pu­tats sense previ jura­ment i, a més, que men­tre això no succeís no dis­po­sa­ven de la immu­ni­tat. Uns i altres esta­ven equi­vo­cats, com va dei­xar clar Szpu­nar.

L’advo­cat gene­ral, l’opinió del qual no és vin­cu­lant però sí molt relle­vant i indi­ca­dora de per on anirà el TJUE, ha estat molt clara: eren ele­gi­bles i un cop tri­ats no pot exis­tir cap altre requi­sit per asso­lir la con­dició d’euro­di­pu­tats. També ha dit que la JEC s’equi­voca perquè el jura­ment, del qual tots fan ban­dera, és un requi­sit exces­siu i con­trari al dret de la Unió i, a més, deixa clar que el Suprem s’ha exce­dit i equi­vo­cat. Tots aquests argu­ments no pro­ve­nen de la pre­ju­di­cial sobre la qual s’ha pro­nun­ciat sinó, clara­ment, de la demanda que vam pre­sen­tar el 28 de juny en con­tra de la decisió del Par­la­ment Euro­peu per la qual es va acor­dar pren­dre en con­si­de­ració una llista incom­pleta de noms remesa per la JEC quan l’autènti­ca­ment ofi­cial era la publi­cada al BOE el 14 de juny.

Ara que es conei­xen les con­clu­si­ons del senyor Szpu­nar, molts s’han començat a ado­nar que no érem uns il·lumi­nats i que és molt pro­ba­ble que més d’un hagi retorçat el dret per impe­dir, almenys durant uns mesos, que els euro­di­pu­tats Puig­de­mont i Comín puguin com­plir amb el man­dat rebut a les urnes de part de més d’un milió de ciu­ta­dans de la UE. D’altres, que no callen ni sota l’aigua, pre­te­nen apro­piar-se d’una estratègia política i d’unes refle­xi­ons jurídiques pro­ducte d’una ingent feina en què mai van con­fiar i que, a més, ha dei­xat en evidència que els seus con­sells eren equi­vo­cats.

Els esce­na­ris que es pre­sen­ten fins al 19 de desem­bre, data en què el TJUE dic­tarà sentència, són, molt resu­mi­da­ment, tres: a) el TJUE fa cas de l’advo­cat gene­ral i con­si­dera que no es pot pro­nun­ciar sobre el tema perquè el vice­pre­si­dent Jun­que­ras ja està inha­bi­li­tat i, per tant, les con­clu­si­ons del senyor Szpu­nar no l’afec­ten; b) el TJUE explica el marc jurídic apli­ca­ble en matèria d’elec­ci­ons euro­pees assu­mint com a pro­pis part de les con­clu­si­ons de l’advo­cat gene­ral, i c) el TJUE dicta una sentència entrant al fons i esta­blint que els elec­tes ja són euro­di­pu­tats i, per tant, tenen immu­ni­tat i se’ls ha de reconèixer, si bé la mateixa immu­ni­tat no abraça el vice­pre­si­dent perquè està inha­bi­li­tat. El que no és espe­ra­ble és que el TJUE s’aparti o con­tra­di­gui els cri­te­ris tec­ni­co­jurídics de l’advo­cat gene­ral que, per cert, són els nos­tres.

En el pri­mer dels esce­na­ris, i pel que fa a resol­dre la situ­ació que afecta el pre­si­dent Puig­de­mont i Toni Comín, cal­dria espe­rar a la reso­lució de la demanda que vam inter­po­sar el 28 de juny; en el segon esce­nari, cal­dria ana­lit­zar quina part d’aquesta reso­lució és d’apli­cació gene­ral i quina no i, actuar sobre aquesta base. Final­ment, en el cas que el TJUE entri al fons i ens doni ple­na­ment la raó, encara que sigui en relació amb les pre­ju­di­ci­als del vice­pre­si­dent, ales­ho­res la con­dició d’euro­di­pu­tats hau­ria de ser imme­di­a­ta­ment reco­ne­guda. Tot està per deci­dir, però el que ja és clar és que teníem raó i que, al final, a Europa sem­pre ens l’aca­ben donant per molt que el Sol intenti eclip­sar-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.