Opinió

Tribuna republicana

LES RAONS DE LES PRESONS

És la primera ocasió en què la pilota jurídica està a la teulada de l’administració catalana i en què la posició tècnica, política i institucional ha de respondre a unes expectatives de dignitat, coherència i raons tècniques jurídiques de rigor
La premissa és que la fiscalia pot recórrer contra qualsevol mesura que permeti una flexibilització del règim tancat, per tant aquest taló d’Aquil·les el trobarem sempre

Segon o ter­cer grau, deci­si­ons, expli­ca­ci­ons, emo­ci­ons, raons.

Dret i política estan entre­llaçats des que les màqui­nes de la fis­ca­lia van res­pon­dre al con­text de l’1 d’octu­bre. Una fis­ca­lia que va dema­nar la presó pro­vi­si­o­nal de Jordi Sànchez i Jordi Cui­xart com a reacció imme­di­ata i que fins al dar­rer moment ha man­tin­gut l’acu­sació de rebel·lió con­tra els líders cata­lans i la pre­si­denta del Par­la­ment. Un judici llarg, pro­ves ine­xis­tents, defen­ses des­con­cer­ta­des i una sentència dura, objecte de crítiques per part de mol­tes enti­tats inter­na­ci­o­nals. És nor­mal que el debat sobre la clas­si­fi­cació peni­tenciària als con­dem­nats per la sentència del Tri­bu­nal Suprem hagi omplert els espais mediàtics i soci­als dels dar­rers dies. És la pri­mera ocasió en què la pilota jurídica està a la teu­lada de l’admi­nis­tració cata­lana i en què la posició tècnica, política i ins­ti­tu­ci­o­nal ha de res­pon­dre a unes expec­ta­ti­ves de dig­ni­tat, coherència i raons tècni­ques jurídiques de rigor.

Segu­ra­ment, aquests són els pit­jors dies que ha de viure la con­se­llera de Justícia, i no són fàcils de dige­rir quan tens amics i com­pa­nyes a les pre­sons que tu diri­gei­xes, i per con­dem­nes injus­tes.

La presa de deci­si­ons finals al depar­ta­ment també ha de incloure raons de política cri­mi­nal. Unes raons que, malau­ra­da­ment, mai for­men part del debat mediàtic en pro­fun­di­tat i que van donar lloc a una reforma del regla­ment peni­ten­ci­ari l’any 1996, segons la qual els models de com­pli­ment en semi­lli­ber­tat hau­rien de ser molt més exten­sos del que ho són. Tot i els esforços de l’admi­nis­tració cata­lana –l’única comu­ni­tat autònoma que té com­petències en aquest tema–, el cert és que l’autèntica poten­ci­ació del ter­cer grau com a règim ordi­nari per als que reu­nei­xen els requi­sits no està nor­ma­lit­zada. La fis­ca­lia de vigilància i els jut­jats de vigilància no sem­pre sen­ten els cri­te­ris més favo­ra­bles.

Des d’un punt de vista estric­ta­ment jurídic, tenen tanta raó els que defen­sen el ter­cer grau com els que defen­sen el segon. Encara que pel que fa als con­dem­nats a nou anys, Jordi Sànchez i Jordi Cui­xart, tenint en compte la durada de la pena, el temps que fa que són a la presó, els delic­tes i la com­pa­rei­xença voluntària al jut­jat, hau­ria estat rao­na­ble tècni­ca­ment adop­tar una clas­si­fi­cació ini­cial en ter­cer grau.

La pre­missa és que la fis­ca­lia pot recórrer con­tra qual­se­vol mesura que per­meti una fle­xi­bi­lit­zació del règim tan­cat, per tant aquest taló d’Aquil·les el tro­ba­rem sem­pre.

La qüestió de fons és en quina mesura els cri­te­ris de trac­ta­ment peni­ten­ci­ari es poden posar en marxa quan la sentència està mar­cada per l’absurd d’uns delic­tes pels quals l’únic trac­ta­ment pos­si­ble seria que els con­dem­nats abdi­ques­sin de les seves idees inde­pen­den­tis­tes. L’eti­o­lo­gia delic­tiva en aquests delic­tes és una ide­o­lo­gia, i una lògica de defensa de la lle­ial­tat par­la­mentària amb què repre­senta les pos­si­bi­li­tats d’error en la presa de deci­si­ons estratègiques.

D’una sentència que es basa en l’absurd, l’únic ele­ment que es pot pon­de­rar és si el com­pli­ment en semi­lli­ber­tat d’aquests pre­sos i pre­ses repre­senta un perill per a l’ordre públic, per a la rein­cidència o per a la fuga de la presó. Crec que no calen més jus­ti­fi­ca­ci­ons.

És cert que el tracte igua­li­tari per a tots els penats ha de ser el pri­mer, però també és cert que mai hi ha hagut a les pre­sons cata­la­nes pre­sos per aquests delic­tes. La durada de la pena no pot absor­bir la resta d’argu­ments.

Crec que des d’una tri­buna no es poden jut­jar deci­si­ons de tècnics i pro­fes­si­o­nals que estan abso­lu­ta­ment impli­cats en la rein­serció dels pre­sos i les pre­ses, però també és cert que aquest esce­nari, del qual es farà crònica històrica, ha de ser­vir per ado­nar-nos dels nos­tres punts febles.

Les raons jurídiques han de ser el pri­mer. Totes. I el debat jurídic que en ter­mes de trac­ta­ment peni­ten­ci­ari s’hau­ria produït en el com­bat per un ter­cer grau actual, per als que cre­iem en el dret peni­ten­ci­ari, ens hau­ria interes­sat pro­fun­da­ment tenint en compte tots els drets afec­tats i el sen­tit últim de la rein­serció com a fina­li­tat de la pena.

Tots els penats acu­mu­len dos anys de presó. Tots van com­parèixer voluntària­ment a l’Audi­en­cia Naci­o­nal sabent a què s’expo­sa­ven. Aques­tes dues raons també for­men part de la lògica en què ara es troba l’admi­nis­tració cata­lana, que està obli­gada a adop­tar deci­si­ons jus­tes, legals i no dis­cri­mi­natòries.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor