Opinió

A fons

MARCATS PEL CLIMA PREELECTORAL

La pilota ha passat de nou al terrat de Madrid, que controla els ‘tempos’ polítics
El 2020 serà un any electoral, empès probablement per la inhabilitació del president Torra, però també per la lluita per l’hegemonia de l’espai republicà

Aquesta set­mana el feno­men mete­o­rològic Glòria ha asso­tat bona part del país i ha pro­vo­cat danys natu­rals irre­pa­ra­bles en algu­nes zones. Una lle­van­tada que fa temps que afecta un inde­pen­den­tisme que no només no acon­se­gueix tan­car la ferida oberta arran de la divisió estratègica a Madrid, sinó que l’apro­fun­deix amb ànsia caïnita davant la pers­pec­tiva d’unes elec­ci­ons autonòmiques cada vegada més pro­pe­res. De moment, el PSOE se n’ha sor­tit: torna a tenir el con­trol de les estruc­tu­res de l’Estat i ha pro­vo­cat més divisió en el front ene­mic –era fàcil fur­gar en la relació ERC-Juntsx­Cat insi­nu­ant la pers­pec­tiva d’una hipotètica ree­dició d’un tri­par­tit d’esquer­res a Cata­lu­nya que per­meti a ERC asso­lir, ara sí, la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat fal­cat pel PSC i els Comuns–, situ­ant Juntsx­Cat en la mar­gi­na­li­tat política espa­nyola i ERC en el paper del PNB o de l’antiga CiU de donar esta­bi­li­tat al règim. Grans con­tra­dic­ci­ons a banda i banda infli­gi­des per un llop amb pell de xai.

La rea­li­tat és que un dels dos pilars polítics del règim del 78 ha acon­se­guit el poder de l’Estat només ati­ant el fan­tasma de l’extrema dreta i sense moure un dit per resol­dre el con­flicte polític català més enllà de pro­me­tre una taula de diàleg en la qual no es par­larà d’auto­de­ter­mi­nació, sinó de Cons­ti­tució espa­nyola, i d’enta­ba­nar pro­me­tent refor­mar el Codi Penal per rebai­xar el delicte de sedició, quan fa uns mesos el mateix Pedro Sánchez recla­mava que la rebel·lió fos puni­ble sense violència per tal d’acar­nis­sar-se encara més amb els líders de l’inde­pen­den­tisme. I men­tres­tant, Cata­lu­nya té pre­sos polítics en règim tan­cat per decisió d’un govern debi­li­tat per la repressió judi­cial, però també pel par­ti­disme, que ha tin­gut por de moles­tar la fis­ca­lia espa­nyola.

És en aquest con­text que Cata­lu­nya ha entrat de ple en un clima elec­to­ral quan tot just s’ha esgo­tat la mei­tat de la legis­la­tura. Cer­ta­ment, l’exe­cu­tiu de Quim Torra nai­xia ferit el maig del 2018, després d’un setge judi­cial i polític de Madrid per acor­ra­lar l’inde­pen­den­tisme, però també després que el repu­bli­ca­nisme hagués exhi­bit divisió i guerra interna, alhora que por, quan tocava con­ti­nuar plan­tant cara a un estat repres­sor. La pilota ha pas­sat nova­ment al ter­rat de Madrid, que con­trola els tem­pos polítics. Cata­lu­nya ha rega­lat la ini­ci­a­tiva al bloc ene­mic i ha retor­nat a la case­lla auto­no­mista abrup­ta­ment. El pro­jecte de pres­su­pos­tos de la Gene­ra­li­tat n’és un bon exem­ple.

Es tracta, i tots els par­tits cata­lans ho saben, de ges­ti­o­nar unes engru­nes, perquè no hi ha pres­su­pos­tos d’esquer­res o de dre­tes en un país naci­o­nal­ment anor­mal. Qui con­trola la caixa no és Cata­lu­nya, sinó Madrid, que deci­deix bona part de la des­pesa i alhora obre o tanca l’aixeta a con­veniència per sot­me­tre a més o menys pressió. Engru­nes perquè l’Estat no pensa cor­re­gir l’espoli fis­cal de més de 16.000 mili­ons anu­als, i engru­nes perquè Madrid tam­poc no com­pleix amb els com­pro­mi­sos d’inversió reco­ne­guts en la dis­po­sició addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut. És per aquesta raó que en aquest país els pres­su­pos­tos han dei­xat de ser la llei més impor­tant per con­ver­tir-se en una arma elec­to­ral con­tun­dent.

Els Comuns són els que ho han ver­ba­lit­zat de manera més clara: “Han de ser la pri­mera pedra d’un govern pro­gres­sista que des­ban­qui Juntsx­Cat”, deia Jéssica Albi­ach des del faris­tol de la Con­se­lle­ria d’Eco­no­mia, d’ERC, on es va fer públic un acord històric per tra­mi­tar els pres­su­pos­tos al Par­la­ment. Els repu­bli­cans, per boca de Pere Ara­gonès, també remar­ca­ven que aquests comp­tes posen fi a les reta­lla­des ini­ci­a­des per Artur Mas el 2010, men­tre que Juntsx­Cat s’apres­sava a dir, en parau­les de Merit­xell Budó, que l’acord de pres­su­pos­tos dona “esta­bi­li­tat” al govern de Quim Torra. Tots ells saben que amb aquests pres­su­pos­tos no es men­ja­ran els tor­rons de Nadal. El 2020 serà un any elec­to­ral, empès pro­ba­ble­ment pel Tri­bu­nal Suprem, que con­fir­marà la inha­bi­li­tació del pre­si­dent Torra, però també per la lluita fra­tri­cida per l’hege­mo­nia de l’espai repu­blicà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor