Opinió

Opinió

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

JUDICI AL JUDICI

El suplicatori, a diferència del que creuen i fan creure alguns, no és una simple votació
Un dels primers punts a esclarir és la competència del Tribunal Suprem per demanar el suplicatori i, d’això, ningú en parla
Es van forçar les regles sobre competència per emportar-se la causa a Madrid, un fet que al Parlament Europeu li pot acabar semblant rellevant
La suspensió de la immunitat pot arribar a ser només per un dels delictes. Us imagineu que el Parlament Europeu considerés que no se’ls pot jutjar per sedició?
Obrir, amb el suplicatori, la via d’un judici al judici no és que sigui atrevit, sinó que és un autèntic suïcidi i, sigui quin sigui el resultat, nosaltres sempre haurem guanyat

Tal com ha anat pas­sant en els dos anys que fa que defen­sem els exi­li­ats, a cada pas que fem, hi ha nous relats que van sor­gint per anar gene­rant unes expec­ta­ti­ves que, al final, mai s’aca­ben de com­plir però que per­me­ten, a aquests gene­ra­dors de relats, man­te­nir viva la idea que l’exili no ser­veix per a res i que a Espa­nya tot està bé. Com a mos­tra, tres exem­ples: “Bèlgica els lliu­rarà en menys d’un mes” (novem­bre del 2017), “Ale­ma­nya marca el camí de retorn dels fugats” (març del 2018), “sense venir a Madrid a jurar la Cons­ti­tució no seran euro­di­pu­tats” (de maig a desem­bre del 2019). Ara, el nou relat es cons­tru­eix al vol­tant del supli­ca­tori.

Vagi per enda­vant que no sabem com es resoldrà el supli­ca­tori, tot i que sí que puc avançar que no serà ni en la forma, ni en els temps, ni en el sen­tit que se’ns està fent creure. Els desit­jos i la neces­si­tat de creure i fer creure que no estan equi­vo­cats han conduït, un cop més, a fer que s’esti­gui vivint una mena de rea­li­tat vir­tual que no exis­teix més enllà de la febrosa ment dels que només es mouen al ritme dels ardors patris.

El supli­ca­tori, a diferència del que cre­uen i fan creure alguns, no és una sim­ple votació, sinó un pro­ce­di­ment pel qual el Par­la­ment Euro­peu pot acor­dar sus­pen­dre o no la immu­ni­tat de la qual gau­dei­xen tots els par­la­men­ta­ris euro­peus. És a dir, d’una banda hi ha un pro­ce­di­ment reglat que s’ha de seguir fins a arri­bar a una votació i, de l’altra, el que es deter­mina al final del mateix pro­ce­di­ment és, sim­ple­ment, si es manté o se suspèn la immu­ni­tat d’un euro­di­pu­tat però no està en joc, òbvi­a­ment, l’escó de l’afec­tat i, per tant, mal­grat que es con­cedís el supli­ca­tori segui­rien sent euro­di­pu­tats.

El pro­ce­di­ment, que està regu­lat en el mateix Regla­ment del Par­la­ment Euro­peu, esta­bleix, entre altres coses, un fet del qual ningú està par­lant però que, arri­bat el moment, jugarà un paper relle­vant: la comissió encar­re­gada de fer la pro­posta sobre l’aixe­ca­ment o no de la immu­ni­tat, podrà, i així ho farà, eme­tre una opinió moti­vada sobre la com­petència de l’auto­ri­tat que esti­gui sol·lici­tant l’esmen­tat supli­ca­tori. Dit d’una altra manera, i com que el supli­ca­tori només pot ser dema­nat per una auto­ri­tat com­pe­tent, un dels pri­mers punts a escla­rir és la com­petència del Tri­bu­nal Suprem espa­nyol per sol·lici­tar aquesta mesura.

Aquest punt, del qual ningú parla, serà el pri­mer judici al judici que es farà per part del Par­la­ment Euro­peu i, del seu resul­tat, es podran des­pren­dre mol­tes con­seqüències no només per al pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín i Clara Pon­satí, sinó també per als que avui estan com­plint con­demna per la sentència del procés. Us ima­gi­neu, i només ho plan­tejo com un exer­cici intel·lec­tual, que el Par­la­ment Euro­peu deter­minés que el Suprem no és com­pe­tent per sol·lici­tar el supli­ca­tori?

Doncs bé, qual­se­vol que faci memòria recor­darà que des d’un començament s’ha anat dis­cu­tint la com­petència del Tri­bu­nal Suprem per inves­ti­gar, enju­di­ciar i con­dem­nar el govern ante­rior, ja que l’afo­ra­ment de tots ells requeia en el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya i no en el Suprem. Es van forçar les regles sobre com­petència per empor­tar-se la causa a Madrid, i això, que sem­pre es va al·legar, al Par­la­ment Euro­peu li pot aca­bar sem­blant relle­vant.

El pro­blema de com­petència és seriós. D’una banda, tenim que el Suprem no era com­pe­tent per inves­ti­gar ni enju­di­ciar el govern ante­rior i, encara menys, ho és per fer-ho amb els exi­li­ats, ja que tots ells for­men part del que s’ano­mena una peça sepa­rada; de l’altra, cap dels euro­di­pu­tats té un afo­ra­ment, perquè tots ells ja han dei­xat els seus escons al Par­la­ment de Cata­lu­nya. Resu­mint, el Suprem mai va ser com­pe­tent i, sens dubte, ara, que és quan el Par­la­ment Euro­peu revi­sarà la seva com­petència, ho és menys.

Entre les cre­en­ces sos­tin­gu­des a força de relats, s’ha donat a enten­dre que el supli­ca­tori esta­blirà la cul­pa­bi­li­tat o la innocència dels euro­di­pu­tats, però la veri­tat és que sobre això no només no es pro­nun­ciarà sinó que, a més, té expres­sa­ment pro­hi­bit fer-ho... El que sí que pot arri­bar a fer el Par­la­ment Euro­peu és deter­mi­nar que estem al davant d’una per­se­cució política, i això seria un altre judici al judici.

No són pocs els que cre­uen, i fan creure, que la con­cessió d’un supli­ca­tori és, si fa o no fa, o blanc o negre; en rea­li­tat, hi ha molts mati­sos i un és el que fa referència al fet que si se sol·licita per diver­sos delic­tes, cadas­cun d’aquests delic­tes pot ser objecte d’una decisió dife­rent. Dit més clara­ment: la sus­pensió de la immu­ni­tat fins i tot pot arri­bar a ser només per a la per­se­cució d’un dels delic­tes impu­tats i no d’un altre, la qual cosa ens retor­na­ria a una situ­ació simi­lar a la que tant va dis­gus­tar el jutge Lla­rena a par­tir de la sentència de Sch­leswig-Hols­tein i que el va por­tar a reti­rar la segona euro­or­dre, així que, com hem anat avançant, aquest tema serà un altre judici al judici.

Us ima­gi­neu que el Par­la­ment Euro­peu con­si­derés que no se’ls pot enju­di­ciar, per exem­ple, pel delicte de sedició i que no es con­cedís, per aquesta raó, l’aixe­ca­ment de la immu­ni­tat? Qui­nes con­seqüències tin­dria això per als avui con­dem­nats quan acu­dis­sin al Tri­bu­nal Euro­peu dels Drets Humans?

Dins de l’àmbit dels relats, un que va pre­nent més i més força, és el de la cele­ri­tat del pro­ce­di­ment quan, en rea­li­tat, la tra­mi­tació dependrà de molts fac­tors com, per exem­ple, la quan­ti­tat d’ante­ce­dents que es neces­si­ten per poder arri­bar a sot­me­tre una pro­posta de reso­lució en el ple del Par­la­ment i, en un cas com el del pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín i Clara Pon­satí, no seran pocs aquests infor­mes, espe­ci­al­ment si tenim en compte que, per exem­ple, el Grup de Tre­ball sobre la Detenció Arbitrària de les Naci­ons Uni­des s’ha pro­nun­ciat dient que, en aquest cas, estem al davant d’una detenció arbitrària pro­ducte d’una per­se­cució política.

Sobre aquests temes em podria esten­dre gai­rebé fins a l’infi­nit però, en rea­li­tat, avui la cosa va de relats i, de tots els que he sen­tit fins ara, l’únic que té un fona­ment és que la decisió que final­ment adopti el Par­la­ment Euro­peu serà política, i mai més ben dit, perquè con­sis­tirà en una votació que es durà a terme al ple del Par­la­ment... No obs­tant això, i sent cert que serà així, també he de mati­sar alguns punts perquè ningú es con­fon­gui.

No es votarà a favor d’Espa­nya i en con­tra de Cata­lu­nya, tam­poc al revés; la votació serà sobre les pro­pos­tes que elevi al ple el Comitè d’Assump­tes Jurídics del Par­la­ment i això, només això, és el que vota­ran els euro­di­pu­tats. Si arriba una pro­posta al ple per con­ce­dir la sus­pensió de la immu­ni­tat i aquesta pro­posta té un suport majo­ri­tari, ales­ho­res el pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín i Clara Pon­satí veu­ran sus­pesa la seva immu­ni­tat per a l’enju­di­ci­a­ment, amb aque­lles limi­ta­ci­ons que el Par­la­ment esta­bleixi i pels delic­tes con­crets i els límits per al qual sigui con­ce­buda.

Si s’arribés a aquesta situ­ació, tots tres segui­rien sent euro­di­pu­tats i man­tin­drien la immu­ni­tat de pas per anar i venir a les ses­si­ons del Par­la­ment, però s’hau­rien d’enfron­tar a la reac­ti­vació de les euro­or­dres i a la con­ti­nu­ació d’aquests pro­ce­di­ments fins que es deter­minés, ja no amb cri­te­ris polítics sinó estric­ta­ment jurídics, si poden o no ser lliu­rats a Espa­nya per ser enju­di­ci­ats.

En un esce­nari com aquest, us ima­gi­neu el pape­rot dels polítics euro­peus si acor­den el supli­ca­tori i després la justícia denega les euro­or­dres? Doncs sí, això podria pas­sar, però ningú us ho expli­carà en cap relat i, a la vista del pre­ce­dent de Sch­leswig-Hols­tein, de Bèlgica i d’Escòcia, més d’un euro­di­pu­tat pen­sarà molt bé què vota en aquest ple del Par­la­ment Euro­peu.

Aquí només he expo­sat algu­nes idees sobre la com­ple­xi­tat de l’etapa que comença a par­tir de la sol·lici­tud del supli­ca­tori. Estic segur que quan la mateixa sol·lici­tud va ser emesa, els ardors patris van impe­dir fer ni la mei­tat d’aquesta anàlisi, amb el risc que això pot com­por­tar per a la sentència dic­tada després del judici del procés; més o menys el mateix que va suc­ceir quan es van ele­var les pre­ju­di­ci­als al Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea. En rea­li­tat si ho hagues­sin pre­vist, almenys una mica, no hau­rien cur­sat res, perquè obrir la via d’un judici al judici no és que sigui atre­vit, sinó que és un autèntic suïcidi i, sigui quin sigui el resul­tat del supli­ca­tori, que no sabem quin serà, nosal­tres sem­pre hau­rem gua­nyat... En això con­sis­teix la inter­na­ci­o­na­lit­zació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.