Opinió

Opinió

EL JOC DELS DISBARATS

El que el jutge Llarena està demanant als seus homòlegs britànics és que empresonin Clara Ponsatí
Ja em puc imaginar la gràcia que farà a Boris Johnson veure el ‘seu’ Brexit escrutat pel TJUE
La dura batalla pel restabliment dels drets i les llibertats tot just acaba de començar
Pensar que una eurodiputada triada al Regne d’Espanya només té immunitat a la resta de la Unió però no allà on va ser triada és un disbarat
La immunitat garanteix la lliure circulació de Clara Ponsatí i així s’ha demostrat amb el seu viatge a Bèlgica. Potser el problema ja no és jurídic, sinó psicològic
Interpretar, com fa el jutge Llarena, l’acord del Brexit no només és una gosadia, sinó que entrarà en els annals dels disbarats

La rea­li­tat sem­pre supera la ficció, i en aquests dos anys de defensa dels exi­li­ats si he après alguna cosa és que qual­se­vol fet que ima­gi­nem acaba sent pos­si­ble... per molt absurd que pugui arri­bar a sem­blar. Les euro­or­dres en con­tra dels exi­li­ats i la lluita per treure’ls la immu­ni­tat serà ter­reny ado­bat per veure tot tipus de situ­a­ci­ons que pas­sa­ran als annals de la justícia euro­pea.

Molta gent ja s’ha per­dut en el labe­rint de situ­a­ci­ons que estan pen­dents de resol­dre’s, però aquesta set­mana n’hi ha dues que estan ocu­pant el pri­mer lloc en aquest podi en què es van ubi­cant, per ordre de des­propòsit, tots els dis­ba­rats que anem veient.

Men­tre celebràvem una vista rela­ci­o­nada amb les euro­or­dres del pre­si­dent Puig­de­mont, Toni Comín i Lluís Puig, el jutge Lla­rena ens sor­pre­nia amb una reso­lució per la qual, d’una banda, reco­nei­xia que Clara Pon­satí ja tenia immu­ni­tat a tota la Unió Euro­pea però no a Espa­nya, i que, segons la seva par­ti­cu­lar i pròpia inter­pre­tació, l’acord del Bre­xit la pri­vava de qual­se­vol pro­tecció si els jut­ges britànics eren capaços de man­te­nir-la al Regne Unit... Bàsica­ment el que dema­nava era que s’adop­tes­sin mesu­res cau­te­lars per impe­dir-li arri­bar a ter­ri­tori de la UE. Pen­sar que una euro­di­pu­tada tri­ada a la cir­cums­cripció elec­to­ral cor­res­po­nent al Regne d’Espa­nya només té immu­ni­tat a la resta de la Unió però no allà on va ser tri­ada és un dis­ba­rat i, també, una vul­ne­ració de la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal i de l’orde­na­ment de la Unió... Una cosa dife­rent és que els que come­ten aquesta vul­ne­ració esti­guin dis­po­sats a reconèixer-ho i, per això, serà un tema que caldrà resol­dre en juris­dic­ci­ons més democràtiques.

Pen­sar, si és que es va pen­sar, que un jutge a Espa­nya pot inter­pre­tar l’acord de des­con­nexió, el del Bre­xit, entre la Unió Euro­pea i el Regne Unit ja no és un dis­ba­rat, sinó un fidel reflex de la visió que alguns tenen d’ells matei­xos. No, ni tenen juris­dicció per fer-ho ni en tenen els conei­xe­ments neces­sa­ris... En qual­se­vol cas és un tema que caldrà resol­dre en juris­dic­ci­ons més pre­pa­ra­des i democràtiques.

La tos­suda rea­li­tat demos­tra, li pesi a qui li pesi, que les coses són una mica més com­pli­ca­des que el sim­ple fet de dic­tar una reso­lució... que, al final, estem veient que és una cosa que pot fer qual­se­vol. El tema de la immu­ni­tat, i la seva sus­pensió o no, és un fet prou com­plex per no avançar cap tipus d’esce­nari, però si hi ha alguna cosa de la qual podem estar segurs és que, des del mateix moment en què s’està vul­ne­rant per part dels que estan recla­mant la seva sus­pensió, les coses es van com­pli­cant més i més de cara a acon­se­guir aquest obs­cur objecte de desig que no és cap altre que por­tar a Espa­nya una part dels exi­li­ats.

La immu­ni­tat, sens dubte, garan­teix la lliure cir­cu­lació de Clara Pon­satí i així s’ha demos­trat amb el seu viatge a Bèlgica i amb el que farà a França. A Europa, ningú, abso­lu­ta­ment ningú, té dub­tes que això és així i a tot­hom, abso­lu­ta­ment a tot­hom, li sorprèn que alguns con­tinuïn entes­tats a negar aquesta rea­li­tat... Pot­ser el pro­blema ja no és jurídic, sinó psi­cològic, però, en qual­se­vol cas, aquest és un tema que s’haurà de resol­dre en juris­dic­ci­ons més pre­pa­ra­des i democràtiques.

L’afany per impe­dir que la Clara exer­citi el seu man­dat com a euro­di­pu­tada no té límits i, perquè no ens con­fon­guem, el que el jutge Lla­rena està dema­nant als seus homòlegs britànics és que l’empre­so­nin perquè no pugui exer­cir com a dipu­tada al Par­la­ment Euro­peu... Això no suc­ceirà, perquè el jutge escocès té les coses clares, està per­fec­ta­ment infor­mat de la con­dició i loca­lit­zació de la Clara i entén que no hi ha cap raó legal per adop­tar una mesura d’aques­tes carac­terísti­ques perquè el que se li està dema­nant és que infrin­geixi la lega­li­tat.

Inter­pre­tar, com fa el jutge Lla­rena, l’acord de des­con­nexió del Regne Unit com a resul­tat del Bre­xit no només és una gosa­dia, sinó que, com ja he dit, entrarà en els annals dels dis­ba­rats, perquè la inter­pre­tació feta no només exce­deix l’àmbit de les com­petències del Tri­bu­nal Suprem espa­nyol, sinó que, a més, es basa en una errònia lec­tura de l’esmen­tat acord... Algú va fer un resum del resum i, de pas­sada, es va sal­tar la part més impor­tant que fa referència, d’una banda, al període tran­si­tori i, de l’altra, als des­ti­na­ta­ris d’aques­tes pre­vi­si­ons... En qual­se­vol cas, i com he anat dient, aquest serà un tema que caldrà resol­dre en juris­dic­ci­ons més pre­pa­ra­des i democràtiques.

Penso que el Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea tindrà un ele­vat interès a pro­nun­ciar-se sobre l’acord del Bre­xit, i l’opor­tu­ni­tat brin­dada pel jutge Lla­rena és digna d’agrair; no tot poden ser crítiques, i aquest és un tema molt i molt interes­sant que gene­rarà una com­plexa juris­prudència que, sens dubte, afec­tarà la imple­men­tació del Bre­xit i el con­di­ci­o­narà des de la pers­pec­tiva d’unes euro­or­dres i de la immu­ni­tat d’una par­la­mentària euro­pea resi­dent al Regne Unit però tri­ada en una altra cir­cums­cripció.

Ja em puc ima­gi­nar la gràcia que farà a Boris John­son veure el seu Bre­xit sent escru­tat pel Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea com a resul­tat d’un intent des­es­pe­rat d’acon­se­guir allò que el dret no per­met: pri­var arbitrària­ment d’immu­ni­tat una dipu­tada al Par­la­ment Euro­peu. Els farts de riure que ens farem seran impor­tants o, més ben dit, ho serien si no estiguéssim par­lant d’una cosa molt seri­osa i que alguns s’estan pre­nent com un afer per­so­nal quan no ho és.

Queda molt camí per fer en aquests temes i, com he dit en més d’una ocasió, el més ade­quat seria fer-ho amb calma, sense pres­ses i medi­tant cada pas que s’ha de fer, perquè quan es comença a jugar amb l’orde­na­ment jurídic al final el que s’acaba fent és ani­qui­lar-lo.

Els que es pen­sin que això ja està fet s’equi­vo­quen. La dura bata­lla pel res­ta­bli­ment dels drets i les lli­ber­tats tot just acaba de començar, i no seran poques les tra­ve­tes que ens ani­ran fent. La con­dició d’euro­di­pu­tats no era una fina­li­tat, sinó un mitjà per poder-ho recon­duir tot a l’àmbit del qual mai hau­ria d’haver sor­tit: el polític.

Ara bé, també s’equi­vo­quen els que cre­uen que com més gran sigui el dis­ba­rat més fàcil serà que els donin la raó; serà just el con­trari i, amb la major de les espor­ti­vi­tats, els con­vido a medi­tar molt sobre els pas­sos que cal fer abans de posar-se a cami­nar perquè, d’aquesta manera, no segui­ran fent el ridícul ni danya­ran més la imatge d’una justícia que no els per­tany. A Espa­nya hi ha milers de jut­ges que, cada dia i amb escas­sos mit­jans, fan una bona feina i que no es merei­xen veure’s arros­se­gats per un des­pres­tigi d’aquesta inten­si­tat per aquells que han deci­dit imple­men­tar, a través de la seva funció juris­dic­ci­o­nal, una agenda política que és incom­pa­ti­ble amb la juris­dicció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.