Opinió

Tribuna republicana

LA FORÇA DE LA NEGOCIACIÓ

El diàleg arriba amb molts anys de retard, però per primera vegada es concreta una taula simbòlica que reconeix un conflicte
El resultat de la reunió va ser positiu en la mesura que els dos líders hi van posar data de continuïtat

“Algun dia hauríem de xer­rar, i ja està. Aquesta seria la sal­vació de la huma­ni­tat.” Amb aquesta frase tan sim­ple, Lin Yutang, un dels pen­sa­dors xine­sos de més influència a Occi­dent, rei­vin­dica l’antiga justícia de l’espe­rit de la cerimònia del te com a solució de con­flic­tes, here­tada de la tra­dició xinesa. En el seu lli­bre La impor­tan­cia de vivir dis­sec­ci­ona els dos ves­sants de la deriva de la justícia, quan pre­va­len els músculs a la raó o, més ben dit, el domini de la violència a les parau­les. Yutang es mos­tra escèptic davant la pos­si­bi­li­tat que les parau­les tri­om­fin en la nos­tra selva, per això apel·la a la poten­cial noblesa de la ment, a la paraula dig­ni­tat, com la gran con­tri­bució del segle XX, i a la capa­ci­tat de l’ésser humà vin­cu­lada a l’ins­tint de l’amor.

La con­versa entre el pre­si­dent Sánchez i el pre­si­dent Torra, en el nou marc de diàleg que l’acord polític PSOE-UP-ERC ha posat en marxa, és una bona notícia. Un esce­nari d’apro­pa­ment que va molt més enllà de ges­tos i parau­les bui­des. Aquest diàleg arriba amb molts anys de retard, però per pri­mera vegada en la història de la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya es con­creta una taula simbòlica que, com en l’antiga cerimònia del te, reco­neix un con­flicte, esta­bleix una bila­te­ra­li­tat política i acull la pos­si­bi­li­tat de reconèixer l’altre.

No és menor que el mateix pre­si­dent Sánchez hagi vol­gut ini­ciar aquest diàleg amb un pre­si­dent qüesti­o­nat per un òrgan admi­nis­tra­tiu com la Junta Elec­to­ral Cen­tral i per­se­guit per la justícia. Aquesta dimensió de reco­nei­xe­ment ofe­reix ele­ments a l’exte­rior d’un govern espa­nyol que, per fi, ha entès que el pro­blema de la part de la soci­e­tat cata­lana que democràtica­ment ha expres­sat el dret a exer­cir la seva volun­tat sobre el futur polític de Cata­lu­nya exis­teix i que s’ha d’abor­dar amb nous esce­na­ris i actu­a­ci­ons.

El docu­ment de més de qua­ranta mesu­res no inclou el referèndum. No és nou, i seria impen­sa­ble que fos així, tenint en compte els dar­rers anys i el viratge del PSOE en aquesta renúncia, però la taula de diàleg exclou la con­tinuïtat de la repressió judi­cial, aborda temes subs­tan­tius en drets de gestió política i, sobre­tot, no impe­deix con­ti­nuar par­lant per avançar.

El pre­si­dent Torra va dei­xar clar que els par­tits que inte­gren el govern rei­vin­di­quen el con­flicte de sobi­ra­nies com el marc clar en què s’ha d’inse­rir la taula bila­te­ral. Aquesta afir­mació en altres temps hau­ria supo­sat la renúncia imme­di­ata a la taula per part del govern espa­nyol. De fet, la mateixa sentència con­dem­natòria del Tri­bu­nal Suprem esta­bleix les línies ver­me­lles per a la plu­ra­li­tat política que pre­ten­gui un qüesti­o­na­ment de la uni­tat ter­ri­to­rial d’Espa­nya. D’altra banda, el pre­si­dent català ha dibui­xat les dues vies del tren del diàleg: el dret a l’auto­de­ter­mi­nació i el ces­sa­ment de la repressió.

El resul­tat de la reunió va ser posi­tiu en la mesura que els dos líders hi van posar data de con­tinuïtat, a finals de febrer.

La defensa d’aquesta anàlisi posi­tiva no exclou la gran difi­cul­tat d’apro­par posi­ci­ons i de superar el tabú de la uni­tat d’Espa­nya, però si enfo­quem el zoom del diagnòstic a la situ­ació actual, i aquesta taula és capaç de fer-ho, ens tro­bem en una clara tri­an­gu­lació de dimen­si­ons ter­ri­to­ri­als i actors polítics. Europa està immersa en una crisi econòmica i política i s’ha de repen­sar. La neces­si­tat impe­ri­osa de superar el Bre­xit amb més sobi­ra­nia euro­pea, una nova iden­ti­tat política i una visió de la seva plu­ra­li­tat encai­xen amb la visió de l’Europa de les regi­ons, on Cata­lu­nya, Escòcia, Flan­des i altres ter­ri­to­ris puguin exis­tir amb una relació política d’esta­tus dife­ren­ciat. Calen líders amb visió que puguin reac­ci­o­nar davant l’actual crisi, per ele­vació. Europa no pot sobre­viure des de la feblesa, sinó que hau­ria d’apro­fi­tar aquest moment per fer un nou trac­tat i una nova con­cepció que no fos només un repar­ti­ment del dèficit de l’apor­tació britànica per­duda.

Aquesta visió de la taula incor­pora i fa impres­cin­di­ble el rol euro­peu dels qua­tre par­la­men­ta­ris inde­pen­den­tis­tes: Jun­que­ras, Puig­de­mont, Comín i Pon­satí. El seu rol està legi­ti­mat per les urnes i exis­teix per fer política.

Els que ens hem dedi­cat a estu­diar com la política cri­mi­nal, en gran mesura, afecta els més febles de la soci­e­tat, o els dis­si­dents de règims auto­ri­ta­ris, fa anys que defen­sem que la gran­desa del diàleg, de la medi­ació i de la res­tau­ració és la solució més civi­lit­zada. Ni és fàcil ni res­pon a les neces­si­tats més primàries de l’ésser humà carnívor, domi­na­dor i ven­ja­tiu. Ni tam­poc res­pon a les claus més bàsiques del sen­tit del poder que ins­pira por i res­pecte. Aque­lla mena de poder que no té ali­an­ces amb la gent, amb la força de la ciu­ta­da­nia cons­ci­ent.

De la cerimònia del te arri­bem a la pri­mera reunió de la taula de diàleg a què s’ha com­promès el govern espa­nyol i a una pos­si­ble reforma legal que, si es fa ben feta i inclou tot­hom, podria supo­sar el ces­sa­ment de la repressió i l’inici de la política.

Una política espa­nyola que, com diu Yutang, no fa incom­pa­ti­ble el sen­tit de la ver­go­nya pel fracàs amb la con­tinuïtat de les parau­les com a exigència d’una millor civi­lit­zació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.