Opinió

Tribuna republicana

EL PROBLEMA DE LA LLIBERTAT

El feminisme majoritari faria bé de qüestionar el concepte de llibertat imperant
A grans trets, s’ha lligat el concepte de llibertat al de llibertat d’elecció

El movi­ment femi­nista occi­den­tal ha fet de la lli­ber­tat una de les seves màximes rei­vin­di­ca­ci­ons. És lògic. El con­trol dels cos­sos de les dones i la capa­ci­tat repro­duc­tiva de les que són feme­lles han estat la clau de volta de l’opressió feme­nina.

La forma en què algu­nes femi­nis­tes, i part de la soci­e­tat, han emprat el con­cepte de lli­ber­tat ha gene­rat difi­cul­tats a l’hora d’afron­tar els pro­ble­mes que afec­ten les dones. A grans trets, s’ha lli­gat el con­cepte de lli­ber­tat al de lli­ber­tat d’elecció, i s’ha con­ver­tit la lli­ber­tat d’elecció en el barem per deter­mi­nar si una cosa és opres­siva.

La pros­ti­tució n’és el cas para­digmàtic. Les posi­ci­ons abo­li­ci­o­nis­tes majo­ritàries han aca­bat sim­pli­fi­cant el dis­curs bran­dant la idea que la pros­ti­tució és dolenta perquè ningú tria ser pros­ti­tuta, fins al punt que mol­tes dones que exer­cei­xen la pros­ti­tució són vícti­mes del tràfic de per­so­nes. Si algú ho tria és perquè la seva capa­ci­tat de decisió es veu limi­tada per la neces­si­tat econòmica. En con­seqüència, elles par­len de dones pros­tituïdes, un con­cepte que sug­ge­reix que les tre­ba­lla­do­res sexu­als, tra­fi­ca­des o no, no tenen cap mena d’agència: són inca­pa­ces de pren­dre una decisió autònoma i esde­ve­nen sub­jec­tes pas­sius. Les posi­ci­ons par­tidàries del tre­ball sexual més extre­mes, en canvi, basen la idoneïtat de la pros­ti­tució en el fet que pot ser empo­de­rant.

El mateix argu­ment “ella (no) ho ha triat” rau en el cas del ves­tit que porta Cris­tina Pedroche durant les cam­pa­na­des de Cap d’Any. Com que ella l’ha esco­llit, no hi ha cap pro­blema amb el ves­tit, mal­grat que el seu com­pany vagi tapat fins al nas. La res­posta contrària sol ser que ella és una ali­ada del patri­ar­cat perquè en treu un bene­fici o té el cer­vell ren­tat. Els matei­xos argu­ments, a favor i en con­tra, tro­baríem en la defensa o rebuig dels movi­ments de dones que, als països anglo­sa­xons i enco­rat­jats per l’extrema dreta, volen exer­cir el rol de mes­tressa de casa sub­misa.

La dico­to­mia alli­be­ra­des/sub­mi­ses foca­litza la con­versa en les deci­si­ons, o l’absència de decisió, de les dones, cosa que no passa en debats sobre temes sem­blants. Per exem­ple, en el cas dels refu­gi­ats que arri­ben a Europa mit­jançant xar­xes de con­tra­ban­dis­tes o de tràfic de per­so­nes, la con­versa no se cen­tra en si tenen capa­ci­tat d’elecció, sinó en la situ­ació política als seus països i en l’absència de vies segu­res per arri­bar a Europa, amb lleis d’estran­ge­ria força racis­tes. Tam­poc ningú empra con­cep­tes com per­so­nes tra­fi­ca­des –o d’altres per l’estil– per refe­rir-se a ells. La seva agència no és qüesti­o­nada en cap moment. En tot cas, es parla d’aquells con­di­ci­o­nants que els fan pren­dre la decisió de con­trac­tar màfies per bus­car refugi.

Segu­ra­ment hi hau­ria mol­tes per­so­nes que, ate­nent a la seva situ­ació econòmica, es ven­drien gus­to­sa­ment un ronyó, i això els garan­ti­ria una vida més digna, en ter­mes econòmics i de benes­tar físic i emo­ci­o­nal, que ser explo­ta­des al camp o en fàbri­ques tèxtils com les que hi havia a Rana Plaza. Tan­ma­teix, no són argu­ments prou bons per a la lega­lit­zació de la venda d’òrgans. En tot cas, han de ser­vir per llui­tar con­tra l’explo­tació labo­ral que patei­xen les clas­ses tre­ba­lla­do­res, i que els porta a con­si­de­rar que ven­dre un òrgan és més digne que tre­ba­llar.

La cen­tra­li­tat de la lli­ber­tat en el femi­nisme corre el risc de legi­ti­mar els dis­cur­sos neo­li­be­rals que trans­for­men les con­seqüències d’opres­si­ons estruc­tu­rals en obs­ta­cles per­so­nals que seran superats amb esforç indi­vi­dual. També poden jus­ti­fi­car polítiques pater­na­lis­tes, en con­si­de­rar, per exem­ple, que les dones pros­tituïdes han de ser sal­va­des per les altres, supo­sa­da­ment més empo­de­ra­des.

El femi­nisme majo­ri­tari faria bé de qüesti­o­nar el con­cepte de lli­ber­tat impe­rant. No és casu­a­li­tat que els grans debats que més han divi­dit el femi­nisme occi­den­tal en les dar­re­res dècades –el tre­ball sexual, la ges­tació subro­gada i la mater­ni­tat– siguin aquells en què la lli­ber­tat indi­vi­dual, i la capa­ci­tat d’exer­cir-la com a tret defi­ni­tori d’aque­lla per­sona –fins al punt que esdevé una iden­ti­tat (in)capa­ci­tant–, han capi­ta­lit­zat la con­versa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor