Opinió

Opinió

ARTICLE DE GONZALO BOYE

DE GEGANTS I MOLINS

No som pocs els que patim les conseqüències haver-nos enfrontat als gegants. El meu cas no és l’únic, però és el que conec millor
En menys de quatre mesos he viscut el que la majoria dels ciutadans no pateixen en tota la seva vida
Res és casual, sinó part d’un fet fonamental: al contrari se’l combat però a l’enemic se’l destrueix, i aquesta és la màxima que estan aplicant, primer als catalans i ara, a mi
Ara i aquí, no ens enfrontem a molins, sinó a gegants, i si no som capaços de distingir els uns dels altres, potser no estem preparats per al desafiament que tenim al davant dels nassos
Els gegants d’aquesta història no són altres que aquells que fent un ús polític dels instruments legals s’han obstinat a implantar la seva pròpia agenda política i arrasen amb tot allò que s’hi oposa

Hi ha moments a la vida en què sem­bla ine­vi­ta­ble recor­dar un emblemàtic diàleg entre el Qui­xot i Sancho Panza:

“La ven­tura va guiando nues­tras cosas mejor de lo que acertáramos a desear; por­que ves allí, amigo Sancho Panza, donde se des­cu­bren treinta o pocos más des­a­fo­ra­dos gigan­tes, con quien pienso hacer bata­lla y qui­tar­les a todos las vidas, con cuyos des­po­jos comen­za­re­mos a enri­que­cer, que esta es buena guerra, y es gran ser­vi­cio de Dios qui­tar tan mala simi­ente de sobre la faz de la tierra.

¿Qué gigan­tes? –dijo Sancho Panza.

Aque­llos que allí ves –res­pondió su amo–, de los bra­zos lar­gos, que los sue­len tener algu­nos de casi dos leguas.

Mire vues­tra mer­ced –res­pondió Sancho– que aque­llos que allí se pare­cen no son gigan­tes, sino moli­nos de viento, y lo que en ellos pare­cen bra­zos son las aspas, que, vol­te­a­das del viento, hacen andar la pie­dra del molino.

Bien parece –res­pondió don Qui­jote– que no estás cur­sado en esto de las aven­tu­ras: ellos son gigan­tes; y si tie­nes miedo quítate de ahí, y ponte en oración en el espa­cio que yo voy a entrar con ellos en fiera y desi­gual bata­lla.”

Ara bé, ara i aquí, no ens enfron­tem a molins, sinó a gegants, i si no som capaços de dis­tin­gir els uns dels altres, pot­ser no estem pre­pa­rats per al des­a­fi­a­ment que tenim al davant dels nas­sos. I sí, em refe­reixo al con­flicte entre Cata­lu­nya i l’Estat, o una part de l’Estat, perquè avui més que mai es fa necessària una dis­tinció entre el que és el govern d’Espa­nya i el que sem­bla que és l’Estat espa­nyol.

Els gegants, no pas els molins, estan proveïts de tre­men­des i pode­ro­ses armes que els per­me­ten ani­qui­lar tot un exèrcit o, si ho desit­gen i els interessa, liqui­dar, amb gran pre­cisió, aquells qui­xots a qui han iden­ti­fi­cat com a res­pon­sa­bles dels seus grans mals i que, per tant, han trans­for­mat en objec­tius a des­truir.

Els gegants, no pas els molins, es refu­gien en una for­ta­lesa inas­se­qui­ble que molts veuen amb vene­ració i que cre­uen que va ser cons­truïda pels déus, per la qual cosa resulta inqüesti­o­na­ble tant la seva existència com l’ús que en fan els gegants que pre­te­nen des­truir tots aquells qui­xots que inten­ten qüesti­o­nar-ne no l’existència, que sem­pre és necessària, sinó la seva manera d’actuar i d’usar el poder que els homes, no els déus, els hem donat.

Els gegants, no pas els molins, s’han sabut trans­for­mar en apòstols d’una veri­tat reve­lada i, en una pri­mera etapa, es van dedi­car a pro­pa­gar i després a con­so­li­dar una sèrie de cre­en­ces que, com dog­mes i veri­tats reve­la­des, després els van per­me­tre cons­truir un poder omnímode i inqüesti­o­na­ble que uti­lit­za­ven, uti­lit­zen i uti­lit­za­ran per a fina­li­tats menys pia­do­ses que les que diuen que defen­sen.

Els gegants, no pas els molins, s’han apo­de­rat de la “veri­tat reve­lada” que, a més, ells i només ells són capaços d’anar inter­pre­tant en cada moment i amb la fle­xi­bi­li­tat que l’ocasió els demana, però sem­pre amb una única fina­li­tat: tenir el con­trol d’un poder omnímode que els per­meti man­te­nir l’statu quo en què més còmodes se sen­ten. Per això, si es veuen qüesti­o­nats, no dub­ten a reple­gar-se a la for­ta­lesa des de la qual, fent ús de les armes que el poble ha posat a les seves mans, des­tru­ei­xen tot aquell que gosi enfron­tar-s’hi i intenti alte­rar aquest pre­uat i sacra­lit­zat statu quo.

Aquí, però, ni hi ha molins ni qui­xots deli­rants, sinó una dura rea­li­tat que molts ni volen veure ni estan dis­po­sats a assu­mir. Aquesta rea­li­tat ens indica que hi ha una part de l’Estat que, fins i tot amb el risc d’enfron­tar-se amb el govern i d’aca­bar des­truint allò que diuen que defen­sen, està dis­po­sada a impo­sar els seus cri­te­ris al preu que sigui i, de pas­sada, a des­truir tot allò i tots aquells que els con­tra­di­guin o posin en evidència.

El con­flicte entre Cata­lu­nya i l’Estat, per les seves carac­terísti­ques i la seva manera de llui­tar, ha posat de mani­fest una sèrie de deficiències, algu­nes d’estruc­tu­rals, del sis­tema democràtic espa­nyol, i això, sens dubte, hi ha una part de l’Estat que no ho per­do­narà mai perquè afecta no ja la con­cepció que tenen de com i què ha de ser Espa­nya, sinó la mateixa existència dels seus poders i prer­ro­ga­ti­ves, que sem­pre ens han pre­sen­tat com una espècie de man­dat diví.

Els gegants, no pas els molins, d’aquesta història no són altres que aquells que fent un ús polític dels ins­tru­ments legals s’han obs­ti­nat a implan­tar la seva pròpia agenda política i, en aquesta obs­ti­nació, arra­sen amb tot allò que s’hi oposa. Fa molt temps que ho dic, això, i aquest com­por­ta­ment, en gene­ral, es pot emmar­car en el que s’ha con­vin­gut ano­me­nar law­fare.

Ara, dins d’aquest esquema d’ús espuri d’una sèrie d’ins­tru­ments de l’Estat, no som pocs els que patim les con­seqüències d’haver-nos posat del cos­tat de les vícti­mes i d’haver-nos enfron­tat als gegants, no pas als molins, que es res­guar­den a la for­ta­lesa que els hem cons­truït per fer un ús arbi­trari i polític d’aquests ins­tru­ments. El meu cas no és l’únic, però és el que conec millor, el que més sento i el que més pateixo.

En menys de qua­tre mesos m’han trans­for­mat, com em va dir un bon amic, en una espècie de ninot de fira a qui, amb l’objec­tiu de tom­bar i cobrar pel premi, tots poden dis­pa­rar sense cap risc, ja que els que hau­rien de pro­te­gir la meva lli­ber­tat d’exer­cici pro­fes­si­o­nal, la segu­re­tat per­so­nal de la meva família i la meva, així com el dret que també tinc a la segu­re­tat jurídica són, jus­ta­ment, els gegants, no pas els molins, que han deci­dit jugar les seves car­tes per man­te­nir el poder al qual no estan dis­po­sats a renun­ciar.

En menys de qua­tre mesos he vis­cut el que la majo­ria dels ciu­ta­dans no patei­xen en tota la seva vida: l’entrada i regis­tre a casa meva i al meu des­patx; una impu­tació abjecta per blan­queig de capi­tals per fer la meva feina; un sos­pitós assalt al meu des­patx en què no van robar res; una decla­ració de no pres­cripció d’una cosa pres­crita per uns fets que no vaig come­tre i que van suc­ceir fa trenta-dos anys; la inad­missió a tràmit d’un recurs relle­vant per “pre­sen­tació fora de ter­mini” quan, no només no ho està, sinó que mai, en tots els anys que fa que exer­ceixo pro­fes­si­o­nal­ment, m’ha pas­sat per alt un ter­mini.

I tot això, ama­nit amb una inces­sant cam­pa­nya de des­pres­tigi per­so­nal i pro­fes­si­o­nal que ja fa creïble qual­se­vol cosa que s’expli­qui sobre mi. Òbvi­a­ment, res de tot això és casual, sinó part d’una estratègia fona­men­tal: al con­trari se’l com­bat però a l’ene­mic se’l des­tru­eix i, un cop se’ns ha cata­lo­gat com a ene­mics, aquesta és la màxima que estan apli­cant, pri­mer als cata­lans i ara, a mi.

Aquesta cam­pa­nya, i tot el que encara ha d’arri­bar, és el preu que, en una democràcia tre­men­da­ment imper­fecta, s’ha de pagar per fer una cosa per a la qual qual­se­vol advo­cat resulta essen­cial: defen­sar els drets d’aquells que ens ho sol·lici­ten i poder-ho fer amb inde­pendència i tran­quil·litat.

Ara bé, no siguem inge­nus i cre­iem que el meu és un cas aïllat, perquè no ho és. Es tracta, sens dubte, d’una estratègia a través de la qual ens volen des­truir, per la via que conei­xen i con­tro­len per, d’una banda, pas­sar-nos la fac­tura per la gosa­dia i, per l’altra, crear una por gene­ra­lit­zada que impe­deixi que a ningú, mai més, li passi pel cap ni tan sols inten­tar-ho.

El temps anirà demos­trant que aquesta no és una visió qui­xo­tesca, per al·luci­nada, sinó més aviat una anàlisi del que està pas­sant, que no és res més que l’ús abjecte dels ins­tru­ments, els recur­sos, els apa­rells i les nor­mes de l’Estat per, en lloc d’inten­tar convèncer el con­trari des­truir l’ene­mic... Sí, som ene­mics per a aquells que, dis­fres­sats de demòcra­tes cons­ti­tu­ci­o­na­lis­tes, són sim­ple­ment el major perill que enfronta qual­se­vol sis­tema que pre­ten­gui avançar cap a una democràcia més per­fecta.

La qüestió que cal dilu­ci­dar és si els ho per­me­trem, perquè com em sol dir un amic, la por és lliure. No obs­tant això, a aquest plan­te­ja­ment sem­pre li con­testo amb una idea que intento apli­car en aquest tipus de situ­a­ci­ons: només és lliure qui sap con­tro­lar la por... no qui no en té.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.