Opinió

Opinió

ARTICLE DE GONZALO BOYE

EL VIATGE

No era un viatge més, sinó “el viatge”, que passarà a la història com el triomf de la persistència dels exiliats
L’acte de Perpinyà va ser, sobretot, un alto en el camí per recarregar les piles i continuar una lluita que encara està molt lluny de tenir un final
A diferència del que molts creuen, es va tractar d’una posada en comú de molts sentiments que feia més de dos anys que s’acumulaven
No va ser ni un acte de campanya ni un desafiament a l’Estat, va ser molt més que això

Men­tre que per a alguns la tro­bada de dis­sabte pas­sat a Per­pinyà no va ser res més que un acte de pre­cam­pa­nya o un nou des­a­fi­a­ment a l’Estat, els que ho vam viure estem con­vençuts que no va ser ni una cosa ni l’altra. Es va trac­tar, entre altres coses, de la demos­tració pràctica que el dret no s’entén ni s’aplica de la mateixa manera a una banda i l’altra dels Piri­neus, i que els esforços fets des de l’exili i amb l’exili en aquests gai­rebé dos anys i mig estan començant a donar resul­tats, però, sobre­tot, va ser una reunió de sen­ti­ments.

Des que vam ini­ciar la defensa dels exi­li­ats sem­pre els hem dit que no seria sen­zill, que hi hau­ria molta incom­prensió, grans crítiques, atacs infun­dats i, sobre­tot, molta feina per fer però que, més aviat que tard, tot ani­ria donant fruits. L’acte de Per­pinyà va ser això i, sobre­tot, un alto en el camí per recar­re­gar les piles i con­ti­nuar una lluita que encara està molt lluny de tenir un final.

El que es va orga­nit­zar, el que es va veure i el que es va dir no va ser res en com­pa­ració amb el que es va sen­tir perquè, a diferència del que molts cre­uen, es va trac­tar d’una posada en comú de molts sen­ti­ments que feia més de dos anys que s’acu­mu­la­ven i que neces­si­ta­ven l’espai i l’ocasió ade­quada per expres­sar-se.

El camí de l’exili ha estat de tot menys sen­zill i, sobre­tot, una ruta com­plexa en què no han estat poques les con­tra­ri­e­tats, però també mol­tes les satis­fac­ci­ons que, al final, són les que comp­ten. Un recor­re­gut per les heme­ro­te­ques per­met com­pren­dre a què m’estic refe­rint i, no obs­tant això, un cop vam ater­rar a Car­cas­sona i vam pas­sar el con­trol de la Gen­dar­me­ria, tot va començar a can­viar de color i de tex­tura.

No era un viatge més, sinó “el viatge”, amb el pre­si­dent Puig­de­mont, Clara Pon­satí i Toni Comín, de qui ens havíem sepa­rat a l’aero­port de Brus­sel·les per retro­bar-nos a Per­pinyà; era “el viatge” que pas­sarà a la història com el tri­omf de la per­sistència dels exi­li­ats i de la con­fiança que han depo­si­tat en tots aquells que ens encar­re­guem de les seves defen­ses però, sobre­tot, era el retro­ba­ment amb els que més bé repre­sen­ten la raó de ser de l’exili i de la seva defensa.

Des d’una pers­pec­tiva estric­ta­ment jurídica, que és la que a mi em cor­res­pon ava­luar, no hi ha cap dubte que el que va suc­ceir és part d’allò que es va dis­se­nyar, com a estratègia de defensa, entre el 29 d’octu­bre i l’1 de novem­bre del 2017. Quan ho vam fer, no ens vam impo­sar ni pro­po­sar dates, sim­ple­ment un camí i una meta que està a menys de 40 km al sud de Per­pinyà. El recor­re­gut no ha aca­bat, però estic segur que ja ningú té dub­tes que s’aca­barà fent.

Mirant enrere, arri­bar a Per­pinyà ja ens ha cos­tat dos anys i cinc mesos de molta feina, tres pro­ce­di­ments dife­rents d’euro­or­dre en tres juris­dic­ci­ons, múlti­ples escrits davant la Junta Elec­to­ral Cen­tral, tres deman­des con­ten­ci­o­ses elec­to­rals, tres deman­des per vul­ne­ració de drets fona­men­tals davant la sala ter­cera del Tri­bu­nal Suprem, un munt d’escrits, recur­sos de reforma i d’apel·lació davant la sala segona del Tri­bu­nal Suprem, una demanda de mesu­res cau­te­lars davant del Tri­bu­nal Gene­ral de la Unió Euro­pea, dues deman­des d’anul·lació també davant el Tri­bu­nal Gene­ral, mol­tes hores de vis­tes orals, milers d’hores de feina, poques hores de son, cen­te­nars de viat­ges, tres supli­ca­to­ris, una entrada i regis­tre a casa meva i una altra al meu des­patx, una demanda d’exe­cució de res­pon­sa­bi­li­tat civil pres­crita, cen­te­nars d’arti­cles vili­pen­di­ant-nos o inju­ri­ant-nos, mol­tes ame­na­ces, intents d’agressió i insults, atacs de tot tipus i un des­gast per­so­nal i pro­fes­si­o­nal inquan­ti­fi­ca­ble.

No obs­tant això, tot ha val­gut la pena pel sol fet d’haver arri­bat a Per­pinyà amb el pre­si­dent Puig­de­mont, Clara Pon­satí i Toni Comín.

Tot, abso­lu­ta­ment tot, va que­dar eclip­sat durant els tres dies que vam ser a Per­pinyà i, en espe­cial, a par­tir de veure les cares dels nos­tres defen­sats, dels seus fami­li­ars i amics, així com les dels milers de cata­lans que van fer el viatge en sen­tit invers per con­fluir en una espla­nada on el que va ser autènti­ca­ment relle­vant no va ser una altra cosa que aquest cúmul de sen­ti­ments posats en comú.

Tots, inclo­sos aquells a qui l’acte de dis­sabte a Per­pinyà els moles­tava, vam coin­ci­dir a reconèixer que l’espla­nada on es va cele­brar va que­dar petita per a tota la gent que s’hi va con­gre­gar, ja que va ser molta la que va voler par­ti­ci­par en un dia històric i, gràcies a la poli­cia espa­nyola, no tots els que els que ho volien ho van acon­se­guir. El que ningú ha mesu­rat, perquè no es pot, és quant sen­ti­ment es va con­gre­gar en un espai físic i tem­po­ral limi­tat, però tots els que hi vam ser sabem que, en defi­ni­tiva, això va ser el que va impor­tar de debò i el que ningú podrà can­viar.

El que va des­bor­dar aque­lla espla­nada, es va endin­sar pels car­rers de la ciu­tat i va donar sen­tit a tot no va ser res més que una comunió de sen­ti­ments que, en defi­ni­tiva, és el que real­ment ha de pre­o­cu­par els que cre­uen que empre­so­nant per­so­nes solu­ci­o­na­ran un pro­blema que exce­deix l’àmbit polític i s’endinsa en una esfera espi­ri­tual, no pas reli­gi­osa, dels que s’han con­ju­rat per, al preu que sigui, acon­se­guir viure en una soci­e­tat no només millor i més justa, sinó autènti­ca­ment democràtica. Això és l’única cosa que es va viure a Per­pinyà i el que fa tan peri­llo­sos els milers i milers de ciu­ta­dans que hi van assis­tir.

Tots, abso­lu­ta­ment tots els pre­sents, vam aca­bar esgo­tats, però a ningú li va impor­tar, perquè era l’exte­nu­ació que genera la satis­facció i, a més, perquè era un can­sa­ment col·lec­tiu que per­me­tia sen­tir allò per la qual cosa fa tants anys que, cadascú a la seva manera, llui­tem. La comunió de sen­ti­ments superava el can­sa­ment comú.

Les hores, el cap de set­mana pas­sat, es van suc­ceir a una velo­ci­tat increïble; crec que tots els que vam ser a Per­pinyà ens podem sen­tir satis­fets del que vam viure, del que hem acon­se­guit fins ara, i també crec que tots ens vam recar­re­gar d’ener­gia per afron­tar les mil i una bata­lles que hau­rem de lliu­rar perquè els 40 km que que­den fins a la fron­tera es facin en un espai de temps rao­na­ble.

Cada un de nosal­tres deu­ria sen­tir les coses d’una manera dife­rent i tots i cadas­cun dels que vam ser allà teníem les nos­tres espe­ci­als i par­ti­cu­lars raons per ser-hi. En el meu cas, no hi ha dubte, neces­si­tava veure que tot el que hem fet i patit tenia sen­tit i que el dret ben apli­cat acaba donant els seus fruits.

L’estima rebuda, un altre dels sen­ti­ments que es van aple­gar a Per­pinyà, ha estat tanta que ens ha reno­vat les ener­gies per afron­tar el que ara vindrà i que no és menor; així mateix, la satis­facció, que va superar qual­se­vol expec­ta­tiva, perquè veure tanta gent feliç no pot gene­rar res més que un gaudi infi­nit.

No va ser ni un acte de cam­pa­nya ni un des­a­fi­a­ment a l’Estat, va ser molt més que això i, jus­ta­ment per aquest motiu, ha estat tan relle­vant i repre­senta un punt i seguit en una aposta comuna per una cosa que tots els demòcra­tes hem de res­pec­tar i admi­rar: va ser la posada en comú de molts sen­ti­ments i, també, una sort de con­fir­mació dels com­pro­mi­sos indi­vi­du­als per acon­se­guir un objec­tiu comú que, com he dit, no només va d’inde­pendència, sinó, sobre­tot, de democràcia, que és una cosa que els milers de per­pi­nya­ne­sos teníem i tenim clar.

Per­pinyà, en defi­ni­tiva, ha estat un alto en el camí, una forma de recol­zar el peu a la paret per aga­far impuls o, com va dir el mateix pre­si­dent Puig­de­mont, un “pre­pa­rem-nos” per al que ha de venir, que no serà sen­zill, però sí molt desit­jat i neces­sari. Cap causa justa es pot aban­do­nar a la mei­tat del camí i, a més, el que hem acon­se­guit fins ara ja ha superat el punt d’inflexió en què un pro­jecte pot pros­pe­rar o frus­trar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.