Opinió

Tribuna republicana

ANADA I TORNADA

La persistència de la visibilització de la gent és un actiu indispensable per a la taula política
El suport al president Puigdemont no és incompatible amb el reconeixement dels esforços d’ERC per acordar una taula de diàleg

La força de la gent. De Per­pinyà a Madrid. El viatge trans­cen­dent a l’acte de Per­pinyà és el mis­satge polític que ha d’arri­bar a la taula de nego­ci­ació. Milers de per­so­nes, molt per sobre de les expec­ta­ti­ves, van anar a donar suport al pre­si­dent Puig­de­mont i a l’exili en un acte d’uni­tat. Una presència mas­siva de per­so­nes que van afir­mar amb la seva presència la neces­si­tat de donar sor­tida política a l’exigència trans­ver­sal del referèndum. Una força impa­ra­ble, pacífica, que tra­du­eix una vegada més la deter­mi­nació de molts ciu­ta­dans de Cata­lu­nya que no accep­ten que la repressió arruïni la lluita dels dar­rers deu anys. El suport al pre­si­dent Puig­de­mont no és incom­pa­ti­ble amb el reco­nei­xe­ment que el mateix pre­si­dent Torra ha fet dels esforços d’ERC per acor­dar una taula de diàleg bila­te­ral.

El caràcter simbòlic de fer un acte de mobi­lit­zació a Per­pinyà també recorda els pro­ta­go­nis­tes de la Tran­sició, a qui el pre­si­dent Puig­de­mont va voler reconèixer el seu esforç, per bé que hi ha coses que no es van resol­dre amb la superació del fran­quisme. De fet, la con­cepció estàtica de la sobi­ra­nia espa­nyola és la base d’aquesta repressió judi­cial tan des­car­nada en figu­res ins­ti­tu­ci­o­nals i soci­als, i en el seu des­ple­ga­ment con­tra cen­te­nars de per­so­nes a Cata­lu­nya en el seu exer­cici dels dret de mani­fes­tació i lli­ber­tat d’expressió. La per­sistència de la visi­bi­lit­zació de la gent és un actiu indis­pen­sa­ble per a la taula política. Un actiu que recorda a les dues ban­des que la seva tasca com a líders polítics és donar res­posta a la situ­ació d’estan­ca­ment i d’invo­lució democràtica tro­bant sor­ti­des urgents i que impli­quin avançar. Aquesta és la feina de la bona política.

És pro­ba­ble que els mis­sat­ges que es van donar des de l’esce­nari de Per­pinyà, i des de l’orga­nit­zació de l’acte, mani­fes­ta­ment millo­ra­ble, hagin pogut crear una lec­tura de divergències. I en aquest sen­tit, la pre­tensió que el Con­sell per la República tin­gui un caràcter ins­ti­tu­ci­o­nal pot sig­ni­fi­car un error estratègic gravíssim en moments en què s’estan defen­sant els qua­tre escons legítims i democràtics al Par­la­ment Euro­peu i la democràcia ins­ti­tu­ci­o­nal.

Ara mateix, amb tants detrac­tors del diàleg que venen de la dreta, l’extrema dreta i els sec­tors soci­a­lis­tes encapçalats per Felipe González, la con­tri­bució del plu­ra­lisme inde­pen­den­tista hau­ria de gene­rar con­fiança i cer­tesa. I sobre­tot uni­tat. D’altra banda, la lec­tura dels pro­nun­ci­a­ments públics de Per­pinyà, més enllà de la seva lite­ra­li­tat, s’ha d’inter­pre­tar sota el con­text judi­cial. Està pen­dent de resol­dre els supli­ca­to­ris al Par­la­ment Euro­peu, i les ordres d’extra­dició de Bèlgica i Escòcia. L’estratègia jurídica és vital si es vol evi­tar una con­ducció a Espa­nya que impli­ca­ria presó i ris­cos gravíssims. Per tant, una adap­tació i abso­luta nor­ma­lit­zació al nou con­text nego­ci­a­dor implica la renúncia als ele­ments que poden evi­tar pro­nun­ci­a­ments des­fa­vo­ra­bles.

Segu­ra­ment, el govern de Sánchez és el pri­mer interes­sat, en ter­mes d’agenda d’estat, a no haver de ges­ti­o­nar un empre­so­na­ment a Espa­nya dels polítics a l’exili. Qual­se­vol actor polític que cre­gui en la nego­ci­ació sap que cal seguir avançant en la reducció de la repressió judi­cial i no en el sen­tit con­trari.

Estem en moments en què la com­ple­xi­tat creix i les lec­tu­res no poden ser sim­ples. En la lec­tura s’ha d’expres­sar una volun­tat inte­gra­dora, perquè, mal­grat que la pro­pera bata­lla elec­to­ral a Cata­lu­nya ja ha començat, fer del procés i la repressió l’eina llancívola entre par­tits sobi­ra­nis­tes va en detri­ment de l’eficàcia de la política cata­lana tant a la taula de nego­ci­ació com en la defensa de les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons.

Les esce­nes al Par­la­ment de Cata­lu­nya estan des­gas­tant la cre­di­bi­li­tat i la solvència ins­ti­tu­ci­o­nal molt inten­sa­ment, i aquest cost no ens el podem per­me­tre. És pos­si­ble que tant pati­ment esti­gui pas­sant fac­tura, però en la política, com en la vida, la sere­nor davant l’adver­si­tat és el millor camí. Sense ingenuïtat, ens cal més auto­es­tima com­par­tida.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor