Opinió

Opinió

ARTICLE DE GONZALO BOYE

L’ENDEMÀ

El que no hem de permetre és que, un cop més, ens enganyin i ens facin creure que les coses no tenen més camí que el que ens expliquen des de les altes instàncies estatals i europees
Hem de poder exigir que es canviïn els paradigmes per fer d’aquesta crisi una oportunitat per reconduir el curs d’una història que ens estava, ens està, arrossegant cap a un desastre
Si la situació és complexa per a tots els estats, també ho és per a les nacions sense estat, que hauran de continuar lluitant no només pel seu reconeixement, sinó també per la seva participació directa en la presa de decisions
La crisi generada pel coronavirus qüestiona un model econòmic i polític que s’ha anat implantant des dels anys vuitanta i que era, i ho continua sent, un sistema injust
Es va desmuntar l’aparell de l’Estat per entregar-lo al capital privat no a un cost baix, sinó irrisori, i sense cap compromís de cobrir les necessitats bàsiques de tota societat, sinó, simplement, de generar beneficis

La com­ple­xi­tat del moment que vivim impe­deix fer grans anàlisis sobre el futur i, encara menys, des d’una pers­pec­tiva exclu­si­va­ment jurídica. En qual­se­vol cas, és evi­dent que la pandèmia que ja assola gai­rebé tot el món està posant en evidència una sèrie de coses que, com sem­pre suc­ce­eix en moments en què el sis­tema es tensa, es fan més visi­bles que abans o, sim­ple­ment, es per­ce­ben amb més niti­desa.

La crisi, per mi con­flicte, entre Cata­lu­nya i l’Estat va posar en evidència les esquer­des d’un sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal i judi­cial que encara no s’ha desen­gan­xat dels seus orígens i que, per molt que diguin, mai s’ha incor­po­rat de ple al model judi­cial i jurídic euro­peu ni a una inter­pre­tació democràtica del dret. És a dir, a inter­pre­tar les lleis a la llum i a través dels con­ve­nis i els trac­tats subs­crits per Espa­nya i que tant els costa assu­mir com a dret propi o intern.

La crisi gene­rada pel coro­na­vi­rus i la seva pro­pa­gació en l’àmbit pla­ne­tari qüesti­ona un model econòmic i polític que s’ha anat implan­tant des de començaments dels anys vui­tanta del segle pas­sat i que, per més que s’hi insis­teixi, era, i ho con­ti­nua sent, un sis­tema injust en què els rics són cada cop més rics i la resta, que som la majo­ria, som cada cop més pobres i titu­lars de menys drets.

El capi­ta­lisme sal­vatge que vam viure en les dècades pas­sa­des ens ha dei­xat un pano­rama en què els estats són cada cop més dèbils, dis­po­sen de menys recur­sos i, sobre­tot, tenen menys capa­ci­tat d’actuar davant de situ­a­ci­ons greus o molt greus com la que actu­al­ment estem vivint.

Els pro­ces­sos sal­vat­ges de pri­va­tit­zació que vaig veure sor­gir a la meva Xile natal cap als anys vui­tanta, s’estan posant en evidència jus­ta­ment ara a través dels seus resul­tats, segons els quals, els governs no dis­po­sen ni de les infra­es­truc­tu­res ni dels mit­jans neces­sa­ris per pro­te­gir els seus pro­pis ciu­ta­dans quan més es neces­sita.

Que, per exem­ple, a Madrid s’hagin de medi­ca­lit­zar pla­ces hote­le­res és un clar exem­ple de pràcti­ques que s’han dut a terme en dècades pas­sa­des: pri­va­tit­zar la sani­tat i dis­mi­nuir la capa­ci­tat de la sani­tat pública con­ver­tint-la en una mer­ca­de­ria quan hau­ria de ser una garan­tia.

Ara, quan la neces­si­tat estreny, ens veiem davant una situ­ació única en què els governs no tenen ni les ins­tal·laci­ons, ni els recur­sos humans ni mate­ri­als per garan­tir-nos a tots un mínim de salut i, tot ple­gat, per un fet essen­cial: es va des­mun­tar l’apa­rell de l’Estat per entre­gar-lo al capi­tal pri­vat no a un cost baix, sinó irri­sori, i sense cap com­promís de cobrir les neces­si­tats bàsiques de tota soci­e­tat, sinó, sim­ple­ment, de gene­rar bene­fi­cis per als inver­sors que van par­ti­ci­par en aques­tes “opor­tu­ni­tats”.

Ara bé, no tot el que s’està veient s’ha de mirar a través del punt de vista de la salut, sinó també en funció del que viu­rem un cop se superi la fase més aguda d’aquesta pandèmia o, fins i tot, un cop se superi del tot. El que que­darà serà una devas­tació econòmica amb les con­seqüències econòmiques i soci­als que això impli­carà en dife­rent mesura i en funció de la capa­ci­tat de reacció que tin­guin els estats.

El que no hem de per­me­tre és que, un cop més, ens enga­nyin i ens facin creure que les coses no tenen més camí que el que ens expli­quen des de les altes instàncies de la política esta­tal i euro­pea; com a soci­e­tat col­pe­jada que som hem de poder exi­gir que es canviïn els para­dig­mes per, d’aquesta manera, fer d’aquesta crisi una opor­tu­ni­tat per recon­duir el curs d’una història que ens estava, ens està, arros­se­gant cap a un des­as­tre molt supe­rior al que aquesta pandèmia repre­senta.

Algu­nes mesu­res que s’anun­cien poden ser bones. Injec­tar liqui­di­tat és evi­dent que és abso­lu­ta­ment neces­sari si volem sobre­viure a una situ­ació tan aguda, però perquè la mesura sigui eficaç i no es trans­formi en un nou sal­va­vi­des de pocs, el que serà impor­tant és que es deter­mi­nin molt bé, i amb abso­luta trans­parència, dues coses fona­men­tals: quanta liqui­di­tat s’injec­tarà i com.

No es pot per­me­tre que es come­tin els errors de cri­sis ante­ri­ors, per una raó molt sen­zi­lla: aquesta no és una crisi qual­se­vol i neces­sita res­pos­tes específiques que, sens dubte, aca­ba­ran qüesti­o­nant, o des­mun­tant, el model econòmic que ens van pre­sen­tar com l’única alter­na­tiva pos­si­ble.

Està molt bé que el Banc Cen­tral Euro­peu hagi anun­ciat que injec­tarà 750.000 mili­ons d’euros, xifra que segons els experts podria ser sufi­ci­ent i que impli­ca­ria que, apro­xi­ma­da­ment, a l’Estat espa­nyol li cor­res­pon­drien uns 85.000 mili­ons.

Ara bé, no n’hi ha prou amb la injecció, sinó que cal que es posi ade­qua­da­ment i, per a això, el que és neces­sari és que aquests diners vagin a la com­pra directa de deute públic, als matei­xos estats, i no que es faci, com en cri­sis ante­ri­ors, a través del mer­cat secun­dari, la qual cosa només impli­ca­ria man­te­nir un sis­tema de res­pi­ració assis­tida per al sis­tema finan­cer.

En el pla econòmic, no hi ha cap dubte que faran falta liqui­di­tat i préstecs, però aquest impuls fis­cal, com recor­den alguns experts, haurà de ser directe “perquè com no es faci en quan­ti­tats bru­tals se n’anirà tot de les mans”. Aquesta pandèmia, i sobre­tot les seves con­seqüències, són equi­pa­ra­bles al des­gast patit en una guerra de grans dimen­si­ons, això sí, sense el con­trapès de la des­pesa bèl·lica que tota guerra genera.

Com em recor­dava un amic, gran eco­no­mista, es neces­si­tarà, apro­xi­ma­da­ment, una injecció de liqui­di­tat equi­va­lent a un 10% del PIB, la qual cosa, en el cas de l’Estat, impli­ca­ria uns 120.000 mili­ons d’euros, i les mesu­res recent­ment anun­ci­a­des només asso­li­ran els 17.000 mili­ons… La diferència nega­tiva és bru­tal i les seves con­seqüències ho seran encara més amb tot el que impli­ca­ran en matèria de “furt dis­cur­siu” per part dels popu­lis­mes de cort neo­fei­xis­tes i dels naci­o­na­lis­mes inclu­sius que tant èxit estan tenint a Europa i a Espa­nya amb el con­següent risc de retrocés democràtic que això impli­ca­ria.

Si la situ­ació és com­plexa per a tots els estats, també ho és per a les naci­ons sense estat, que, entre altres coses, hau­ran de con­ti­nuar llui­tant no només pel seu reco­nei­xe­ment i drets, sinó també per la seva par­ti­ci­pació directa en la presa d’unes deci­si­ons que els afec­ta­ran de manera extrema. Algu­nes d’aques­tes naci­ons, com Cata­lu­nya, ja tenen un camí recor­re­gut, i la sor­tida de la crisi no pot impli­car ni un retrocés en aquest camí ni, tam­poc, en les seves expec­ta­ti­ves, sinó que ha de ser­vir com un tram­polí per a la con­so­li­dació del camí fet i per a una presa directa de deci­si­ons sobre com abor­dar el futur.

Les claus per afron­tar el futur són com­ple­xes, però l’única garan­tia d’èxit vindrà donada, pri­mer, si indi­vi­du­al­ment assu­mim un com­promís amb les neces­si­tats gene­rals dels temps que vin­dran, des d’una pers­pec­tiva posi­tiva i, segon, si acon­se­guim gene­rar un model en què s’inte­grin la ter­cera –o pot­ser ja la quarta– revo­lució indus­trial, amb una acce­le­rada tran­sició ecològica sus­ten­tada en una sobi­ra­nia pro­pera i àmplia, pot­ser plena, així com en la reor­ga­nit­zació i la con­so­li­dació d’uns ser­veis públics gene­rals que impli­quin, entre altres coses, sani­tat i edu­cació uni­ver­sals.

Segu­ra­ment no serà sen­zill, però, n’estic con­vençut, l’actual situ­ació de con­fi­na­ment ens ha de por­tar a un període acce­le­rat de reflexió que ens per­meti tro­bar res­pos­tes a allò que tots els ciu­ta­dans estan espe­rant i que, sens dubte, no poden ser les matei­xes recep­tes que ens han venut en dècades pas­sa­des i el resul­tat des­astrós de les quals estem veient, vivint i patint ara.

En rea­li­tat, i per molt angoi­xats que esti­guem ara, el futur serà allò que siguem capaços de dis­se­nyar i cons­truir entre tots, però també res­pecte a tot. Qual­se­vol crisi pot ser una opor­tu­ni­tat, i que aquesta ho sigui dependrà de nosal­tres, que siguem capaços de can­viar aquests models i cre­en­ces que amb tanta insistència ens han inten­tat impo­sar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.