Opinió

Cartes des del cor d’Europa

SI EUROPA NO ESTIGUÉS A L’ALTURA

De moment, per respondre als efectes econòmics de la pandèmia, la UE ha emès senyals contradictoris
El coronavirus ha fet saltar pels aires tots els tabús de l’ortodòxia econòmica
No podem tornar a reaccionar tan malament com el 2008. Plouria sobre mullat

Si la UE aquesta vegada no estigués a l’altura, pro­ba­ble­ment entra­ria en una decadència irre­ver­si­ble com a pro­jecte polític. Aquests dies són molts els líders –inclòs el secre­tari gene­ral de l’ONU, António Guter­res– que expli­quen que la pandèmia del coro­na­vi­rus és la crisi huma­nitària més greu a què s’ha hagut d’enfron­tar el con­junt del pla­neta des de la Segona Guerra Mun­dial. El procés d’inte­gració euro­pea va sor­gir de les cen­dres d’aque­lla con­fla­gració: la CECA va ser la base política sobre la qual es va impul­sar la recons­trucció econòmica i social d’un con­ti­nent devas­tat pel con­flicte bèl·lic. Ales­ho­res, els estats euro­peus van tro­bar una res­posta a l’altura de la crisi que aca­ba­ven de patir. Si avui no són capaços de fer-ho, poden posar en risc tot el que s’ha acon­se­guit des d’ales­ho­res.

De moment, per res­pon­dre als efec­tes econòmics de la pandèmia, la UE ha emès senyals con­tra­dic­to­ris. Entre les acci­ons posi­ti­ves, les mesu­res del BCE, que després d’un pri­mer moment d’inde­cisió sem­bla que està a l’altura del moment: un pla de com­pra de 750.000 mili­ons d’euros en actius públics i pri­vats, ampli­a­ble a més d’un bilió d’euros, que hau­ria asse­gu­rar a qual­se­vol govern de la UE un finançament sufi­ci­ent per als seus plans d’estímul. També la Comissió Euro­pea ha anun­ciat una mesura enco­rat­ja­dora, que de fet era ine­lu­di­ble: la sus­pensió dels cri­te­ris d’esta­bi­li­tat pres­su­postària que va fixar el Trac­tat de Maas­tricht –i que fins ara havien estat una coti­lla per a les polítiques fis­cals dels països que for­men part de la unió monetària.

La inqui­e­tud esclata quan conei­xem el debat entre els governs euro­peus sobre les mesu­res encara en dis­cussió: l’accés al Meca­nisme Euro­peu d’Esta­bi­li­tat (MEDE) o la cre­ació de “coro­na­bons”. Abans, però, cal una pre­gunta: per què neces­si­ten els estats meca­nis­mes de finançament addi­ci­o­nals, més enllà de l’enorme injecció de liqui­di­tat que ha promès el BCE? Perquè ara mateix, amb el seu bazuca, el BCE només pot com­prar bons esta­tals i això sig­ni­fica que, per aquesta via, els estats aug­men­ta­ran enor­me­ment el seu deute públic i el seu grau de dependència dels mer­cats finan­cers. Per això, els països per als quals la crisi econòmica es pre­veu més severa exi­gei­xen ins­tru­ments de finançament nous, a l’altura de la situ­ació. Ins­tru­ments que –tal com reclama el grup dels 9, encapçalats per França i del qual for­men part Itàlia, Espa­nya, Por­tu­gal, Grècia, Bèlgica, Irlanda, Eslovènia i Luxem­burg– hau­rien de par­tir del reco­nei­xe­ment que ens tro­bem davant d’un xoc econòmic nítida­ment extern i que, per tant, s’hau­rien de basar en el prin­cipi de soli­da­ri­tat entre tots els socis euro­peus.

L’antiga i infle­xi­ble nega­tiva dels països del nord a la cre­ació d’euro­bons –d’Ale­ma­nya, Holanda, Àustria i Finlàndia, sobre­tot– de moment es manté intacta, per escàndol de molts ciu­ta­dans del sud que no ente­nen per què se’ls ha de res­pon­sa­bi­lit­zar d’una crisi econòmica pro­vo­cada per un virus. L’alter­na­tiva, el recurs al MEDE, compta amb la rotunda i rao­na­ble opo­sició dels ita­li­ans, perquè l’accés a aquest fons de res­cat ha anat asso­ciat tra­di­ci­o­nal­ment a unes con­di­ci­o­na­li­tats que, a la pràctica, dei­xa­ven les finan­ces dels estats que hi recor­rien sota la inter­venció quasi total de la cèlebre troica i dels seus “homes de negre”. La memòria dels res­cats fallits de Grècia i de les seves con­di­ci­ons dra­co­ni­a­nes –i pro­fun­da­ment injus­tes– encara és viva.

Davant d’aquest doble enro­ca­ment, es dibui­xen dues opci­ons intermèdies, que pot­ser podrien sus­ci­tar el con­sens del Con­sell Euro­peu. La pro­posta d’eli­mi­nar la con­di­ci­o­na­li­tat del MEDE, que podria ser un punt de tro­bada entre la posició de par­tida d’Ale­ma­nya i la d’Espa­nya. I anant encara més enllà, la pro­posta fran­cesa de fer uns “coro­na­bons” limi­tats en el temps, durant no més de deu anys, des­ti­nats a nodrir un fons que només esta­ria actiu durant la fase de recons­trucció econòmica poste­rior a la crisi, que alguns pro­nos­ti­quen llarga i difícil. Qual­se­vol solució finan­cera de menys ambició que alguna d’aques­tes alter­na­ti­ves dei­xa­ria la cohesió política entre els estats de la UE sota mínims i el pro­jecte euro­peu pro­fun­da­ment ferit.

Al cos­tat d’això, hi ha la pro­posta d’un sub­sidi d’atur euro­peu. La Comissió ha apro­vat aquesta mateixa set­mana el pla SURE, un sub­sidi pagat pel pres­su­post comu­ni­tari, com­ple­men­tari dels sub­si­dis d’atur esta­tals, amb l’objec­tiu que les empre­ses man­tin­guin en plan­ti­lla els seus tre­ba­lla­dors, encara que ara mateix no els neces­si­tin. Amb la mateixa fina­li­tat d’asse­gu­rar la renda de les famílies, els Estats Units, fent gala del seu prag­ma­tisme habi­tual per reac­ci­o­nar davant de les grans cri­sis econòmiques, sem­bla que es decan­ten per una mesura més con­tun­dent, que comp­ta­ria amb el con­sens de demòcra­tes i repu­bli­cans: l’heli­cop­ter money, una paga de 1.200 dòlars al compte cor­rent de cada ciu­tadà adult que hagi fet una decla­ració de la renda infe­rior als 75.000 dòlars l’any ante­rior. La versió més apro­xi­mada a la renda bàsica uni­ver­sal que hagi acti­vat cap estat occi­den­tal mai fins ara –i en plena era Trump: para­do­xes del coro­na­vi­rus.

En dar­rer lloc, atenció a la carta dels polítics ita­li­ans publi­cada fa pocs dies a la premsa ale­ma­nya, que encara va més enllà d’aquests dos debats i, implícita­ment, n’obre un ter­cer. No només exi­geix als països del nord de la UE soli­da­ri­tat amb els del sud, tot recor­dant la con­do­nació del deute ale­many que la resta d’estats euro­peus van acor­dar durant la post­guerra, sinó que asse­nyala Holanda com a paradís fis­cal. I li retreu que les seves polítiques de com­petència fis­cal des­lle­ial han res­tat dese­nes de mili­ons d’euros a la hisenda pública dels altres estats euro­peus. Això posa sobre la taula una vella qüestió: és pos­si­ble una Unió Euro­pea sos­te­ni­ble sense algun grau d’har­mo­nit­zació tri­butària, almenys pel que fa de les ren­des del capi­tal?

Més enllà de qui­nes siguin les deci­si­ons que acabi pre­nent el Con­sell Euro­peu, el coro­na­vi­rus ha fet sal­tar pels aires –ni que sigui de manera pro­vi­si­o­nal– tots els tabús de l’ortodòxia econòmica: idees com els euro­bons, la sus­pensió dels cri­te­ris d’esta­bi­li­tat, la renda bàsica i l’har­mo­nit­zació fis­cal, que fins fa qua­tre dies era impen­sa­ble que pogues­sin for­mar part de l’agenda euro­pea, ara mateix estan, poc o molt, sobre la taula dels governs euro­peus.

No ens hau­ria de fer ni por ni man­dra coin­ci­dir amb el govern espa­nyol en algu­nes d’aques­tes rei­vin­di­ca­ci­ons. Coin­ci­dir-hi és per­fec­ta­ment com­pa­ti­ble amb la nos­tra rotun­di­tat a l’hora d’asse­nya­lar que la seva gestió de la crisi sanitària ha estat tirant a nefasta –hi ha, com a mínim, tres errors que ja no pot negar ningú: no dic­tar un con­fi­na­ment més dràstic des del pri­mer moment, en con­tra del cri­teri dels científics; cen­tra­lit­zar les com­pres en un Minis­teri de Sani­tat que fa dècades que no com­pra, i donar el màxim pro­ta­go­nisme comu­ni­ca­tiu a l’exèrcit i a la minis­tra de Defensa, cosa inau­dita que no ha fet cap altre país euro­peu. Una cosa no treu l’altra, però. No seria intel·ligent dei­xar de defen­sar mesu­res tan necessàries com aques­tes per la sim­ple raó de no tro­bar-se amb Sánchez en la mateixa trin­xera.

Ho hem dit al prin­cipi d’aques­tes rat­lles: aquesta vegada ens hi juguem massa. La gran recessió del 2008, la UE la va resol­dre de la pit­jor manera pos­si­ble. Aque­lla crisi finan­cera va posar de mani­fest dramàtica­ment els errors de dis­seny de l’euro­zona. Una unió monetària al si de la qual els estats per prin­cipi no poden deva­luar, però que, també per defi­nició, té dese­qui­li­bris comer­ci­als interns, neces­sita un sis­tema de com­pen­sació fis­cal si vol ser sos­te­ni­ble a llarg ter­mini. Ja ho van expli­car, quan es va fer el Trac­tat de Maas­tricht, la majo­ria d’eco­no­mis­tes seri­o­sos. La crisi del 2008 ho va con­fir­mar de manera cla­mo­rosa. Les polítiques de Draghi al cap­da­vant del BCE i el seu quan­ti­tave easing van sal­var l’euro­zona in extre­mis, de manera bri­llant. Però els pro­ble­mes d’arqui­tec­tura ins­ti­tu­ci­o­nal de la unió monetària euro­pea seguei­xen allà, quasi intac­tes.

Ara no ens podem a per­me­tre tor­nar a reac­ci­o­nar de manera tan mal­des­tra com el 2008. Plou­ria sobre mullat. La situ­ació de fons és massa crítica per tor­nar a fallar. I, tan­ma­teix, la reacció del Con­sell Euro­peu, com sem­pre, està sent lenta i insu­fi­ci­ent. Però no es tracta d’un pro­blema de talent polític dels líders euro­peus –o no només o no bàsica­ment–, sinó sobre­tot d’un pro­blema de gover­nança. L’estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal de la UE és, encara avui, molt poc comu­nitària i pro­fun­da­ment inter­go­ver­na­men­tal. Així és difícil que Europa pugui estar mai a l’altura dels des­a­fi­a­ments que la història li va posant al davant. Perquè a la UE no hi ha ningú amb poder sufi­ci­ent que repre­senti l’interès gene­ral. Aquells que repre­sen­ten l’interès gene­ral –el Par­la­ment i la Comissió– no tenen prou poder. I qui té poder –el Con­sell– és una suma d’interes­sos par­ti­cu­lars, en què lògica­ment s’aca­ben impo­sant els més forts.

Aquesta crisi sanitària, de sobte, con­fronta la UE amb tots els seus debats de fons que fa temps que esquiva: la cul­mi­nació de la unió monetària per mitjà d’una veri­ta­ble unió fis­cal, l’har­mo­nit­zació tri­butària, la cre­ació de garan­ties soci­als euro­pees, l’avenç cap a un model fede­ral que al mateix temps man­tin­gui la sobi­ra­nia dels pobles que la con­for­men i, com a con­dició de tot això, la demo­cra­tit­zació radi­cal de les seves ins­ti­tu­ci­ons polítiques. Europa, un virus t’ha posat davant del mirall. Encara hi ets a temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.