Opinió

Tribuna republicana

PAPERS PER A TOTHOM

Els sectors sovint més precaritzats són clau per al sosteniment de la comunitat
Cal la regularització de les persones migrants i la cobertura pública de les seves necessitats

TV3 ha fet una sèrie sobre el con­fi­na­ment, Jo també em quedo a casa, en què tots els per­so­nat­ges són blancs i de pro­fes­si­ons libe­rals. El mateix es pot dir del cèlebre vídeo de Pol Mallafré, emès per la BBC, que mos­tra la vida en família durant el con­fi­na­ment. Aquesta set­mana, El Punt Avui publi­cava un repor­tatge, titu­lat “Com ens en sor­ti­rem?”, en què entre­vis­tava per­so­na­li­tats cata­la­nes, totes elles blan­ques, per dema­nar-los què pas­sa­ria l’endemà del con­fi­na­ment.

La sobre­ex­po­sició d’un sec­tor con­cret de cata­lans en les temàtiques rela­ci­o­na­des amb la qua­ran­tena i la gestió de la pandèmia amaga la rea­li­tat patida pels sec­tors més vul­ne­ra­bles de la soci­e­tat, entre ells el col·lec­tiu immi­grant. A més, els exclou del debat sobre la cerca de solu­ci­ons. Això els atorga un rol de sub­jec­tes pas­sius, que són més objecte de les polítiques públi­ques que no pas actors que les creen. No es cor­res­pon amb la rea­li­tat.

El sin­di­cat de man­ters de Bar­ce­lona fabrica mas­ca­re­tes i bates per als cen­tres sani­ta­ris, en línia amb altres ini­ci­a­ti­ves ciu­ta­da­nes que a les xar­xes soci­als pen­gen tuto­ri­als per fer mate­rial sani­tari a casa. L’Aso­ci­ación Muje­res Migran­tes Diver­sas ha habi­li­tat una caixa de resistència per a les tre­ba­lla­do­res de la llar i les cures, mol­tes de les quals són dones migrants. Aquest col·lec­tiu pro­fes­si­o­nal, en estar fora del règim gene­ral, no es bene­fi­cia de les mesu­res anun­ci­a­des pel govern espa­nyol. Tan­ma­teix, la seva situ­ació labo­ral, ja de per si precària, ha empit­jo­rat amb la covid-19: aco­mi­a­da­ments injus­ti­fi­cats, falta d’un sou just, inter­na­ment a les cases dels qui les con­trac­ten sense res­pec­tar les hores lliu­res, cura de per­so­nes posi­ti­ves sense les mesu­res de pro­tecció necessàries... L’asso­ci­ació OTRAS, inte­grada per tre­ba­lla­do­res sexu­als, exclo­ses de qual­se­vol política de pro­tecció esta­tal i mol­tes de les quals immi­grants, també ha posat en marxa una caixa de resistència. A més, ofe­reix a les pros­ti­tu­tes con­sells per pro­te­gir-se del virus. Les jor­na­le­res que recu­llen fruita a Anda­lu­sia han dema­nat a la Con­se­lle­ria de Salut que garan­teixi que les fin­ques com­plei­xen amb les mesu­res de pre­venció.

A més de dema­nar polítiques sen­si­bles a les múlti­ples rea­li­tats exis­tents a la nos­tra soci­e­tat, com les que he expo­sat, dese­nes d’enti­tats han fir­mat un mani­fest que reclama la regu­la­rit­zació de tots els immi­grants de l’Estat. Les raons que donen és que les per­so­nes sense papers tenen difi­cul­tats per acce­dir a la sani­tat pública, cosa que posa en risc la seva salut i la de la resta de la soci­e­tat; que mol­tes tre­ba­llen en l’eco­no­mia sub­mer­gida; que tan­tes d’altres viuen en pisos com­par­tits on és molt difícil man­te­nir distàncies de segu­re­tat, i perquè, en els pocs casos en què és permès sor­tir, tenen por que la poli­cia les detin­gui. Tal com recorda la Coor­di­na­dora Obrim Fron­te­res, la llei d’estran­ge­ria, tan res­tric­tiva, pre­veu en l’arti­cle 127 la con­cessió de per­mi­sos de residència per raons d’interès públic o segu­re­tat naci­o­nal.

Tan­ma­teix, el govern espa­nyol ha plan­te­jat con­ce­dir per­mi­sos de tre­ball tem­po­rals per fer la reco­llida de la fruita, a joves d’entre 18 i 21 anys que tin­guin tra­mi­tat el permís de residència. Així doncs, l’exe­cu­tiu del PSOE i Pode­mos actua en base a una visió uti­li­ta­rista de la immi­gració que la con­si­dera carn de canó quan van mal dades, una mà d’obra expo­sada al con­tagi que tre­ba­llarà per a la soci­e­tat i, un cop passi la pandèmia, tor­narà a la seva cate­go­ria de pres­cin­di­bles.

La crisi social, econòmica i política de la covid-19 ha posat en evidència fins a quin punt el benes­tar de tota la població és fona­men­tal per al desen­vo­lu­pa­ment de les soci­e­tats. També, que els sec­tors sovint més pre­ca­rit­zats són clau per al sos­te­ni­ment de la comu­ni­tat. És per això que cal la regu­la­rit­zació de les per­so­nes migrants i la cober­tura pública de les seves neces­si­tats. Pro­te­gi­ria la seva salut i millo­ra­ria el benes­tar comú. És de justícia que per­so­nes que són part del tei­xit social català gau­dei­xin dels matei­xos drets i lli­ber­tats que la resta.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor