Opinió

A fons

ELECCIONS I VERITAT

El coronavirus ha matat l’esquerra espanyola, que no ha guardat la distància de seguretat amb un règim putrefacte
Els partits independentistes hauran de plantejar la campanya electoral en uns termes molt diferents i ensenyar totes les cartes

La crisi de la covid-19 s’empor­tarà milers de vides i dei­xarà tocat per molt de temps un sis­tema sani­tari ja debi­li­tat per l’aban­do­na­ment pro­gres­siu que els governs, de tots els colors i àmbits ins­ti­tu­ci­o­nals, han prac­ti­cat men­tre han manat. També ens abo­carà a una crisi econòmica pro­funda que impac­tarà espe­ci­al­ment en els sec­tors més dèbils de l’engra­natge econòmic i social del país. I també des­en­ca­de­narà una crisi política pro­funda a l’Estat espa­nyol. Perquè el coro­na­vi­rus ha matat l’esquerra espa­nyola, l’esquerra que havia de ser l’espe­rança d’un tomb repu­blicà a Madrid que demo­cra­titzés un estat encara infec­tat de fran­quisme ins­ti­tu­ci­o­nal i social, que garantís l’estat del benes­tar i que obrís la porta a una reso­lució democràtica del con­flicte polític català. L’esquerra tole­rant, feta al car­rer, a les fàbri­ques i a les uni­ver­si­tats, i no als des­pat­xos de la Tran­sició, l’espe­rança d’una part de l’inde­pen­den­tisme, s’ha dei­xat morir per la seva pròpia imprudència. No ha guar­dat la distància de segu­re­tat necessària amb un règim putre­facte con­tro­lat per les elits econòmiques, polítiques, judi­ci­als i monàrqui­ques que en viuen des de fa qua­tre dècades, i que ara mal­den per ree­di­tar un pacte que blindi el búnquer dels seus pri­vi­le­gis.

En només tres mesos, el PSOE ha ani­qui­lat Pode­mos arros­se­gant-lo al ter­reny de l’exhi­bi­ci­o­nisme por­nogràfic dels mili­tars i la Guàrdia Civil, dels dis­cur­sos del rei dema­nant més patri­o­tisme per der­ro­tar el coro­na­vi­rus i de l’afany recen­tra­lit­za­dor per tor­nar a assal­tar l’auto­go­vern català. No hi ha abso­lu­ta­ment cap diferència en la res­posta patriòtica al coro­na­vi­rus del PSOE i la que hau­ria donat un govern del PP, Cs i Vox. La diferència és que Pode­mos n’és còmplice amb el seu silenci abso­lut. Morta l’esquerra espa­nyola, la porta a una reforma de l’Estat es tanca com a mínim per a una gene­ració. Sense més pròrro­gues pos­si­bles ni deco­rats polítics que puguin enta­ba­nar la bona gent. Però alhora que es tanca la porta del repu­bli­ca­nisme i la demo­cra­tit­zació a Espa­nya, s’obre una altra porta a Cata­lu­nya. La qüestió és si algú la voldrà obrir.

El nou cicle elec­to­ral que afron­tarà Cata­lu­nya –els pres­su­pos­tos s’apro­va­ran el 24 d’abril si no hi ha can­vis, i a par­tir d’ales­ho­res el pre­si­dent Torra posarà el comp­ta­dor elec­to­ral en marxa, pro­ba­ble­ment alte­rat per la crisi del coro­na­vi­rus, però no atu­rat– també serà molt dife­rent al pre­vist abans del març. Sobre la taula hi haurà la cons­ta­tació que les tau­les de diàleg i el bon tarannà del nou govern espa­nyol només han ser­vit per humi­liar una mica més Cata­lu­nya robant-li la gestió de la segu­re­tat i la salut, dues àrees on el país ha excel·lit i que són màxim expo­nent de l’auto­go­vern. Sabem també que l’Estat segueix sent el de sem­pre, blin­dant els interes­sos de l’Ibex-35 i no dels ciu­ta­dans, posant la ban­dera espa­nyola i els galons mili­tars al davant de la ciència i forçant un nou pacte polític als des­pat­xos que blindi la Cons­ti­tució i el poder de l’Estat del qual que­din exclo­sos els moles­tos naci­o­na­lis­mes. I amb l’esquerra morta, qual­se­vol mínima espe­rança de repu­bli­ca­nisme a l’Estat s’ha mar­cit del tot, si és que mai va bro­tar.

En aques­tes cir­cumstàncies, els par­tits inde­pen­den­tis­tes hau­ran de plan­te­jar la cam­pa­nya elec­to­ral en uns ter­mes molt dife­rents i ense­nyar totes les car­tes, sense cat­xes ni como­dins. Amb qui pac­ta­ran l’endemà i per a què? Quina relació pro­po­sa­ran amb Madrid? Vol­dran ges­ti­o­nar una auto­no­mia ja molt degra­dada, o faran un pas enda­vant i repren­dran el man­dat de l’1-O? L’elec­to­rat ja no s’empas­sarà segons qui­nes espe­ran­ces, ja infun­da­des. Serà una cam­pa­nya en què s’haurà de dir la veri­tat i en què els ciu­ta­dans hau­ran de ser prou res­pon­sa­bles per no dei­xar-se enre­dar i por­tar per sen­ti­ments. Veri­tat i rea­lisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.