Opinió

Opinió

EL SILENCI DE LES PRESONS

A la vista de les dades, sembla clar que hi ha alguna cosa que no encaixa. És impossible, i si no seria digne d’estudi, el nombre de contagis a les presons que ha fet públic el govern espanyol
A diferència del que està fent Espanya, els països del nostre entorn han alliberat milers de presos, com ha demanat l’ONU
Hi ha poques dades sobre el coronavirus a les presons que depenen de l’Estat i les que hi ha no responen a cap lògica
Segons les últimes dades, hi hauria 24 presos infectats a les presons espanyoles i 58 a les catalanes, 2,41 vegades més, i gairebé els mateixos que en una única presó parisenca, la Santé

La com­ple­xi­tat de la situ­ació sor­gida com a con­seqüència de la pandèmia que estem patint té molts fronts, i tots són urgents, fins i tot encara que uns siguin més cone­guts que uns altres i, en alguns casos, com passa amb la situ­ació a les pre­sons, el silenci sem­bla que està sent la res­posta que l’Estat dona a un pro­blema que, final­ment, aca­barà explo­tant.

Els pre­sos, que també són éssers humans, són un col·lec­tiu vul­ne­ra­ble sub­jecte a múlti­ples res­tric­ci­ons que aug­men­ten, si és pos­si­ble, el risc no només de con­tagi sinó, també, de con­traure la malal­tia. Les mesu­res sanitàries que ens han acon­se­llat que pren­guem són impos­si­bles de prac­ti­car a la presó.

Tenint pre­sent això, és clar que la situ­ació a les pre­sons cata­la­nes la conei­xem perquè el govern ha actuat amb trans­parència, està donant a conèixer les dades i les mesu­res adop­ta­des i està tre­ba­llant no només per con­te­nir el con­tagi, sinó també les con­seqüències d’aquesta malal­tia.

La situ­ació a les pre­sons que depe­nen de l’Estat és, però, molt dife­rent; hi ha poques dades i, a més, les que hi ha no res­po­nen a cap lògica. El sis­tema peni­ten­ci­ari que depèn de l’Estat abraça més de 50.800 interns i 22.202 fun­ci­o­na­ris, un total d’uns 73.002 éssers humans.

En el moment d’escriure aquest arti­cle, les dades pro­por­ci­o­na­des per Ins­ti­tu­ci­ons Peni­tenciàries, i que es basen en les del 12 d’abril pas­sat, indi­quen que al con­junt de pre­sons que depe­nen de l’Estat els infec­tats serien 24 pre­sos i 189 fun­ci­o­na­ris. Les morts per covid-19 serien 2, una presa i un fun­ci­o­nari.

Unes dades fantàsti­ques, sobre­tot si tenim en compte que, en la mateixa data, a les pre­sons cata­la­nes hi havia un total de 58 interns infec­tats; és a dir, les pre­sons cata­la­nes tenien 2,41 vega­des més infec­tats que les de l’Estat, però amb una població reclusa de 8.391 per­so­nes. Segons aques­tes dades, la taxa de con­tagi a les pre­sons cata­la­nes seria de 0,69 per cada cent interns, men­tre que la de les pre­sons de l’Estat no arri­ba­ria al 0,047%... tot un èxit de gestió per part d’Ins­ti­tu­ci­ons Peni­tenciàries i el Minis­teri de l’Inte­rior, si es té pre­sent que la taxa de con­tagi a l’Estat, pel que fa al con­junt de la ciu­ta­da­nia, en la mateixa data del 12 d’abril, esta­ria al vol­tant del 0,27%.

Com a les pre­sons no tot són pre­sos, sinó que també hi ha fun­ci­o­na­ris, si ana­lit­zem les dades que entrega el Minis­teri de l’Inte­rior tin­drem que, en un col·lec­tiu de 22.202 fun­ci­o­na­ris, el 12 d’abril pas­sat, n’hi havia 189 de con­ta­gi­ats; aquesta dada ens indica que la taxa de con­ta­gis seria d’un 0,85% entre aquest col·lec­tiu, al davant del total esta­tal, del 0,27%. Aquesta dada seria fran­ca­ment dolenta, perquè indi­ca­ria que els fun­ci­o­na­ris de les pre­sons que depe­nen de l’Estat es con­ta­gien tres vega­des més que la resta de la ciu­ta­da­nia.

No soc epi­demiòleg ni un expert en salut pública, però els càlculs que he fet per a aquest arti­cle són bas­tant sim­ples i no exce­dei­xen la capa­ci­tat matemàtica d’un advo­cat; a la vista d’aques­tes dades, sem­bla clar que hi ha alguna cosa que no encaixa. M’expli­caré.

És impos­si­ble, i si no seria digne d’estudi, que a totes les pre­sons que depe­nen de l’Estat (amb 50.800 interns) només 24 pre­sos hagin estat infec­tats pel coro­na­vi­rus, perquè aquesta xifra no només és ridícula, sinó que, com he dit, a les pre­sons cata­la­nes és gai­rebé dues vega­des i mitja supe­rior i supera en dos els pre­sos infec­tats, per exem­ple, en una única presó pari­senca (La Santé).

És impos­si­ble que els fun­ci­o­na­ris de les pre­sons de l’Estat es con­tagiïn tres vega­des més que la resta dels ciu­ta­dans i que això no tin­gui un reflex en la situ­ació mèdica dels pre­sos, perquè les úniques dues for­mes que, en aquests moments, exis­tei­xen perquè el virus entri a les pre­sons és a través dels fun­ci­o­na­ris o dels sub­mi­nis­tra­dors de l’avi­tu­a­lla­ment que cada presó neces­sita diària­ment.

Arri­bats a aquest punt, el que hauríem de fer és pre­gun­tar-nos les raons de les xifres que he anat expo­sant i, com us dic, segu­ra­ment les res­pos­tes no agra­da­rien, tot i que reflec­tei­xen molt bé la con­cepció que es té de la presó en el sis­tema espa­nyol i, sobre­tot, la con­cepció que es té dels que es tro­ben en aquesta situ­ació.

Per què és tan baix el nom­bre d’interns infec­tats? La res­posta, segu­ra­ment, deu ser perquè no els han fet tes­tos de detecció de la covid-19 o els n’han fet molt pocs. Només aquesta falta d’anàlisis per­me­tria unes xifres tan bai­xes si tenim en compte que les mesu­res pro­filàcti­ques i de pre­venció adop­ta­des a les pre­sons cata­la­nes i de l’Estat es van apli­car a par­tir de la mateixa data.

Per què és tan alt el nom­bre de fun­ci­o­na­ris infec­tats? Segu­ra­ment, l’expli­cació radica, igual­ment, en el nom­bre de pro­ves fetes i que sigui molt supe­rior que el prac­ti­cat no només als interns sinó, també, en ter­mes de població gene­ral. Podria ser l’expli­cació d’una taxa tan alta de con­ta­gis.

És pos­si­ble que hi hagi altres expli­ca­ci­ons, però és difícil que cap deixi en bon lloc el Minis­teri de l’Inte­rior ni, tam­poc, tots aquells que fa set­ma­nes que callen sobre una rea­li­tat que, tard o d’hora, ens explo­tarà a la cara: els pre­sos són éssers humans titu­lars de drets, i una soci­e­tat també es defi­neix per la manera com tracta els seus pre­sos i la seva gent gran.

La ceguesa davant la rea­li­tat peni­tenciària és tan gran que, fins i tot des d’una pers­pec­tiva cínica hem obli­dat que les dades de pre­sons hau­rien pogut ser útils, no només per als interns i la rea­li­tat medi­co­pe­ni­tenciària sinó, igual­ment, per al con­junt de la població, perquè en entorns tan aco­tats, amb escas­ses vies de con­tagi i amb un uni­vers dimen­si­o­na­ble a l’hora de fer tes­tos, ens hau­rien pogut donar bons ele­ments d’anàlisi que els epi­demiòlegs hau­rien sabut inter­pre­tar i extra­po­lar al con­junt de la soci­e­tat.

És més, si haguéssim mirat més cap a les pre­sons, el mateix govern espa­nyol hau­ria tin­gut dades més pre­ci­ses i clares a l’hora d’adop­tar mesu­res de deses­ca­lada, en lloc de fer pro­ves, amb el risc d’equi­vo­car-se, amb el con­junt de la població com està suc­ceint ara que s’ha aixe­cat el con­fi­na­ment total per als tre­ba­lla­dors dels sec­tors no essen­ci­als i que no poden tele­tre­ba­llar.

En qual­se­vol cas, i a diferència del que està fent Espa­nya amb els pre­sos, els diver­sos països del nos­tre entorn han començat a exe­cu­tar aque­lles mesu­res que han anat dema­nant, entre d’altres, les Naci­ons Uni­des, la qual cosa ha impli­cat que milers de reclu­sos esti­guin sor­tint en lli­ber­tat. Només per citar alguns exem­ples, tenim que al Regne Unit n’han alli­be­rat més de 2.000; a Ale­ma­nya, una quan­ti­tat simi­lar; a França, més de 1.500; a Itàlia, 4.000; al Mar­roc, 5.600. També hi ha els casos de Tur­quia, que n’ha dei­xat en lli­ber­tat 90.000 –tot i que ha man­tin­gut empre­so­nats els pre­sos polítics, els advo­cats que els repre­sen­ten i peri­o­dis­tes incòmodes–, i de la República Democràtica del Congo, que n’ha alli­be­rat més de 1.200.

No acor­dar l’alli­be­ra­ment de tots els pre­sos pre­ven­tius, dels que no supo­sin un risc per a la soci­e­tat i dels que tin­guin un qua­dre mèdic que ho acon­se­lli suposa una vul­ne­ració del Con­veni Euro­peu de Drets Humans. Con­cre­ta­ment, vul­nera els arti­cles 2, 3 i 5 pel que fa referència al dret a la vida, a no patir trac­tes inhu­mans o degra­dants, a la segu­re­tat i a la lli­ber­tat.

També com­porta una vul­ne­ració de la Carta de Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea pel que fa al dret a la dig­ni­tat humana, a la vida, a la inte­gri­tat física i psíquica, a la pro­hi­bició de trac­tes inhu­mans i de pràcti­ques eugenèsiques, a la segu­re­tat, la igual­tat davant la llei i la pro­tecció de la salut, per citar només alguns dels drets que estan en joc.

Això no només va de pre­sos polítics, sinó d’una població reclusa que, sota la com­petència directa del minis­tre de l’Inte­rior, està patint una situ­ació que s’està tor­nant insos­te­ni­ble. Per aquest motiu, els únics res­pon­sa­bles del que suc­ce­eixi a les pre­sons seran aquells que impe­dei­xen la sor­tida dels reclu­sos, ja sigui el minis­tre de l’Inte­rior, ja siguin altres auto­ri­tats o els jut­ges; tots, abso­lu­ta­ment tots, som tri­bu­ta­ris dels con­ve­nis inter­na­ci­o­nals subs­crits per Espa­nya, i ara toca com­plir-los.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.