Opinió

Com hi ha món

LES LLIBERTATS PERDUDES

Els països del nord d’Europa lideren el desconfinament. A Dinamarca ja han obert les escoles

A Alemanya no hi ha hagut un confinament estricte. S’han tancat les escoles i les botigues, que a partir d’aquesta setmana ja han començat a obrir de mica en mica, i aquells que tenen feines que els ho han permès han pogut teletreballar. També han pogut fer esport i no s’ha prohibit als nens sortir al carrer. En l’era d’Instagram i de les aplicacions que compten quilòmetres, podem anar resseguint el que fan les nostres amistats arreu del planeta.

A Estocolm, tal com es pot veure a la fotografia que il·lustra aquest article, aprofiten el sol primaveral per prendre un refresc a l’aire lliure. Els països del nord d’Europa lideren el desconfinament. De manera organitzada. La cancellera, Angela Merkel, no vol precipitacions ni haver de fer marxa enrere. A Alemanya ha destacat l’autonomia que han tingut els lands a l’hora de gestionar la crisi del coronavirus. A Holanda i a França tenen previst que els infants tornin a l’escola a mitjans del mes de maig. De fet, a Dinamarca, fa una setmana que les escoles bressol i els col·legis han tornat a l’activitat.

L’Europa de les dues velocitats també es mostra en aquesta crisi amb una gran cruesa. Itàlia i Espanya hauran d’esperar abans no es puguin aixecar les persianes de comerços i restaurants. La temporada turística en dos països que en depenen, en gran mesura, es podria perdre. Les escoles no saben si podran acomiadar el curs. Segurament, els alumnes s’hauran de retrobar al setembre. I és que la victòria sobre el coronavirus es calcula, en certa manera, pel retorn a la normalitat.

En altres països europeus, com ara Hongria, s’ha aprofitat la crisi del coronavirus per retallar llibertats. El líder hongarès, Viktor Orbán, s’ha atorgat poders il·limitats. Pot governar a cop de decret llei i sense cap mena de control parlamentari. No ha estat l’únic al món: a Egipte s’ha aprofitat per reformar l’estat d’emergència (en vigor des de mitjans del 2017 a causa dels atemptats contra la minoria cristiana) i s’ha atorgat encara més poder al mariscal Abdel Fattah al-Sisi, com ara el control de la investigació científica. A la Turquia de Recep Tayyip Erdogan s’ha augmentat el control a les xarxes socials, i el govern del Brasil de Jair Bolsonaro assegura que darrere la pandèmia del coronavirus hi ha un pla per implantar el comunisme. La pandèmia castiga molts països del planeta, i els que tenen menys recursos econòmics i sanitaris en patiran greument les conseqüències.

Darrere d’aquesta greu crisi s’obren molts interrogants sobre la gestió de cada país. No hi ha una fórmula màgica per fer desaparèixer el virus, encara que als països que ja comencen a veure la llum hi ha una sòlida estructura sanitària. I organitzativa. I de confiança en els ciutadans. En canvi, els militars a les rodes de premsa no en generen gens ni mica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor