Opinió

ANÀLISI

L'ARTICLE DE GONZALO BOYE

L’EXCUSA PER RETALLAR DRETS

Hem de ser bel·ligerants davant de qualsevol intent de retallar allò que tant ha costat de guanyar i que, probablement, sigui l’única cosa que ens quedi quan aquesta crisi sanitària hagi passat: els nostres drets i llibertats
Mai havia vist que, per una situació mèdica concreta, per molt greu que fos, es poguessin prorrogar mesures d’investigació penal limitadores de drets fonamentals
Molts creuen que les investigacions penals són sempre en contra d’altres, però des de l’1-O, sembla evident que qualsevol ciutadà pot ser objecte d’una investigació penal
Temps convulsos com els que estem vivint són el caldo de cultiu ideal per a les retallades de llibertats
Hem d’exigir, com a ciutadans, que els poders públics respectin, com a mínim, els nostres drets fonamentals
Els exemples de retallades de llibertats són múltiples i diversos en aquests temps que corren
A conseqüència de la pandèmia, els jutjats han decidit prorrogar totes les escoltes que estaven obertes abans de la crisi sanitària

Men­tre la pandèmia, i la infor­mació que se’n deriva, cobreix gai­rebé la tota­li­tat de l’actu­a­li­tat veiem com, a poc a poc, es van adop­tant mesu­res que, sens dubte, aca­ba­ran impli­cant una clara i seri­osa reta­llada de lli­ber­tats de la qual, més aviat que tard, ens n’aca­ba­rem pene­dint; almenys, ens pene­di­rem d’haver-ho vist, sen­tit i lle­git sense haver-hi donat la importància que es merei­xia i, a més, sense haver-ne dit res men­tre pas­sava.

L’autèntic pro­blema amb les reta­lla­des de drets i lli­ber­tats és que no són situ­a­ci­ons pun­tu­als ni limi­ta­des tem­po­ral­ment… Sem­pre que s’adop­ten tenen vocació de per­manència, i modi­fi­car la situ­ació cre­ada, en mol­tes oca­si­ons, acaba sent gai­rebé tan o més com­plex que el que va cos­tar gua­nyar els drets esmen­tats.

Els exem­ples amb les reta­lla­des de lli­ber­tats són múlti­ples i diver­sos en aquests temps que cor­ren i, segu­ra­ment, molts els veiem com si no ho fos­sin, o pit­jor encara, tant se’ns en dona perquè no ens afec­ten direc­ta­ment… En rea­li­tat, qual­se­vol reta­llada de drets i lli­ber­tats ens afecta a tots, per molt que en un deter­mi­nat i con­cret cas no tin­guin una afec­tació directa en un mateix.

Per mos­trar com fun­ci­ona tot això, faré ser­vir un exem­ple, una notícia publi­cada fa pocs dies amb aquest titu­lar: “Permís judi­cial per man­te­nir les escol­tes poli­ci­als.” Com és natu­ral i sent advo­cat, no vaig poder evi­tar lle­gir-la sen­cera i ado­nar-me que era molt pit­jor del que el mateix titu­lar pre­sa­gi­ava.

Una lec­tura minu­ci­osa del con­tin­gut de la notícia em va fer fixar l’atenció en deter­mi­na­des fra­ses que reflec­tei­xen la gra­ve­tat del tema. Aniré per parts, perquè es pot apro­fi­tar tot.

“L’Audi­en­cia Naci­o­nal ha reno­vat totes les auto­rit­za­ci­ons d’escol­tes telefòniques que desen­vo­lu­pen la Policía Naci­o­nal, la Guàrdia Civil i les poli­cies autonòmiques.” Sí, es tracta d’una reno­vació mas­siva d’una mesura res­tric­tiva de drets fona­men­tals que, per defi­nició legal i juris­pru­den­cial, només pot ser adop­tada amb caràcter excep­ci­o­nal, sota l’estricta vigilància judi­cial i només en aquells casos en què no hi ha altres mit­jans menys per­ju­di­ci­als per poder acon­se­guir la mateixa fina­li­tat inves­ti­ga­dora i, òbvi­a­ment, només en el cas de delic­tes greus.

Què es va fer per acon­se­guir aques­tes pròrro­gues? La cosa sem­bla que va ser molt sen­zi­lla perquè, segons jus­ti­fi­quen en la notícia, “són cir­cumstàncies extra­or­dinàries”, per la qual cosa les sol·lici­tuds s’han pre­sen­tat en base al que la mateixa poli­cia defi­neix com “quasi un informe tipus” i tot ple­gat perquè “a causa de les res­tric­ci­ons de movi­ment i la mínima acti­vi­tat a l’Audi­en­cia, tam­poc ha estat necessària la presència dels res­pon­sa­bles de les inves­ti­ga­ci­ons davant l’auto­ri­tat judi­cial per expli­car l’avenç de les seves recer­ques”. Dit més clara­ment, es van acor­dar mesu­res res­tric­ti­ves de dret sobre la base d’unes sol·lici­tuds “tipus” i sense una mínima i directa expli­cació per part de qui les sol·lici­tava ni un aca­bat con­trol juris­dic­ci­o­nal de la mesura.

Els jut­jats s’han llançat a adop­tar mesu­res d’aquesta inten­si­tat perquè, segons explica la mateixa notícia: “Després de les mesu­res extra­or­dinàries apro­va­des en el món judi­cial com a con­seqüència de la pandèmia, els jut­jats han deci­dit pror­ro­gar totes les escol­tes que esta­ven ober­tes just abans de la crisi sanitària.” Mai havia vist que, per una situ­ació mèdica con­creta, per molt greu que fos, es pogues­sin pror­ro­gar mesu­res d’inves­ti­gació penal limi­ta­do­res de drets fona­men­tals.

La raó de tot ple­gat no és cap altra, sem­pre segons l’esmen­tada notícia, que el fet que “els jut­ges estan ente­nent que totes aques­tes vigilàncies s’han de pro­lon­gar perquè ens tro­bem en una situ­ació extra­or­dinària”, i això a pesar que “les escol­tes no estan ser­vint gaire ara mateix”, però l’objec­tiu no és cap altre que “man­te­nir la pressió poli­cial perquè quan això es reac­tivi, el món delinqüencial aga­farà la velo­ci­tat habi­tual i segu­ra­ment modi­fi­carà els seus mètodes”.

Aques­tes mesu­res de què parla la notícia són, bàsica­ment, dues: inter­ven­ci­ons telefòniques i inter­ven­ci­ons ambi­en­tals que con­sis­tei­xen a posar micròfons ocults en domi­ci­lis, cot­xes, locals o qual­se­vol lloc que sigui freqüentat per les per­so­nes que estan sent inves­ti­ga­des. Es tracta, per tant, de mesu­res abso­lu­ta­ment limi­ta­do­res de drets fona­men­tals com ho són el secret de les comu­ni­ca­ci­ons i el dret a la inti­mi­tat.

Fins ara, és a dir en l’era pre-covid, la llei esta­blia uns cri­te­ris per auto­rit­zar aques­tes mesu­res, que la juris­prudència esta­tal i euro­pea va aca­bar de per­fi­lar esta­blint uns requi­sits con­crets; no obs­tant això, a par­tir d’ara, sem­bla que s’han impo­sat altres cri­te­ris que, en cap cas, garan­tei­xen els nos­tres drets, que són els matei­xos que els que tenen les per­so­nes que poden estar sent inves­ti­ga­des penal­ment.

Aquest exem­ple, la recent decisió de l’Audi­en­cia Naci­o­nal, reflec­teix que estem al davant d’un clar retrocés en matèria de drets i lli­ber­tats, i aquest és només un dels exem­ples del que està suc­ceint i, com dic, hau­ria de ser un fet que ens pre­o­cupés a tots. No obs­tant això, soc cons­ci­ent que molts cre­uen que les inves­ti­ga­ci­ons penals són sem­pre en con­tra d’altres, mai en con­tra d’un mateix, però en aquests gai­rebé tres anys que han pas­sat des de l’1-O, sem­bla evi­dent que qual­se­vol ciu­tadà pot ser objecte d’una inves­ti­gació penal, per la qual cosa no és neces­sari empa­tit­zar amb un inves­ti­gat, per a molts un delinqüent o, amb sort, pre­sumpte delinqüent, sinó que n’hi ha prou amb assu­mir que mesu­res d’aques­tes carac­terísti­ques les podem patir tots… i si s’és català o basc, no cal ni dir-ho.

El que s’ha fet amb aques­tes escol­tes telefòniques i ambi­en­tals de l’exem­ple és una cosa que ja sabem i que, sens dubte, podrà i serà recla­mada al seu moment. Un cop més, haurà de venir algun Tri­bu­nal Euro­peu a posar ordre a això que ja sem­bla un autèntic des­ga­vell. Ara bé, tenint en compte que ho sabem, pot­ser és el moment de plan­te­jar-nos l’autèntica qüestió, que con­sis­teix a saber quan­tes coses més, de les quals encara no ens hem assa­ben­tat, estan pas­sant i quants dels nos­tres drets s’estan veient res­trin­gits o, direc­ta­ment, vul­ne­rats sense que en siguem cons­ci­ents ni tin­guem manera d’opo­sar-nos-hi?

Segu­ra­ment són mol­tes les coses que s’estan fent a costa dels nos­tres drets i lli­ber­tats, algu­nes d’ini­ma­gi­na­bles, però temps agi­tats com els que estem vivint, pot­ser defi­ni­bles com a con­vul­sos, són el caldo de cul­tiu ideal per a les reta­lla­des de lli­ber­tats i perquè demòcra­tes només de boca s’apro­fi­tin de la situ­ació per arros­se­gar-nos cap a un ter­reny propi de règims tota­li­ta­ris.

No, una crisi sanitària i la seva con­següent crisi econòmica no poden ni han de ser l’excusa per reta­llar drets ni lli­ber­tats ni, tam­poc, el moment de per­me­tre-ho. Tots hem estat cons­ci­ents del greu moment que vivim, de la neces­si­tat de seguir unes deter­mi­na­des pau­tes de con­ducta, d’assu­mir les con­seqüències d’un con­fi­na­ment que no s’acaba i, és més, hem estat, igual­ment, com­pren­sius amb els que han hagut de diri­gir el vai­xell en el que bé es podria ano­me­nar una tem­pesta per­fecta…, però una cosa molt dife­rent és que es con­fon­gui la com­prensió amb la renúncia.

El que no podem ni hem de fer és renun­ciar a cap dels nos­tres drets ni espais de lli­ber­tat, hem de ser, si es pot, més exi­gents encara i, a canvi de tot l’esforç i sacri­fici que hem fet, exi­gir, com a ciu­ta­dans, que els poders públics res­pec­tin, com a mínim, els nos­tres drets fona­men­tals.

Sem­bla que d’aquesta pandèmia tot­hom pretén treure’n la seva quota de bene­fici i, per a alguns, aquest rèdit sem­bla que sor­geix a costa dels drets d’altres, dels nos­tres drets. Aquesta és l’acti­tud dels que osten­ten quo­tes de poder però que, per molt que pre­di­quin, de demòcra­tes en tenen molt poc i se’ls nota.

La nos­tra res­posta no ha de ser cap altra que una rotunda nega­tiva a adme­tre-ho i, a més, una acti­tud deso­be­di­ent i bel·lige­rant davant de qual­se­vol intent de reta­llar allò que tant ha cos­tat de gua­nyar i que, pro­ba­ble­ment, sigui l’única cosa que ens quedi quan la fase aguda d’aquesta crisi sanitària hagi pas­sat: els nos­tres drets i lli­ber­tats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.