Opinió

Tribuna republicana

EL DECLIVI

Vivim uns dies en què sembla que la idea de declivi s’està instal·lant en forma de resignació
Malgrat tot, tenim al davant l’oportunitat de repensar moltes coses

Aquests dies, enmig de les diver­ses acu­sa­ci­ons cre­ua­des entre polítics sobre si el model de gestió local que la inde­pendència com­por­ta­ria seria més bene­ficiós o no –i que alguns han tit­llat de debat ino­portú per les dramàtiques cir­cumstàncies que estem vivint–, és quan he tor­nat a tro­bar en l’esti­mada filòsofa Simone Weil un refugi de pen­sa­ment visi­o­nari i vigorós. Una dona jueva, que mal­grat la seva curta vida, va fer les apor­ta­ci­ons més crítiques, més com­pro­me­ses amb l’huma­nisme i el femi­nisme i més via­bles en ter­mes de progrés de la huma­ni­tat. Una cer­tesa, aquesta, en la qual mai va dei­xar de creure.

La crítica a la cen­tra­lit­zació és tan legítima que només cal relle­gir els seus Escri­tos históricos y políticos per tro­bar argu­ments que asso­cien aquesta forma de poder amb el model de l’Antic Règim, o de Napoleó, o de l’Imperi Romà. La idea d’estat antic que ho vol con­tro­lar tot i que limita la capa­ci­tat comu­nitària d’auto­gestió i desen­vo­lu­pa­ment polític, ella l’asso­ci­ava a un model de poder repres­siu i poc eficaç. Així doncs, sem­bla evi­dent que el debat sobre el fracàs de la gestió ultra­cen­tra­lit­zada hau­ria de poder tro­bar un encaix pru­dent, seré, intel·lec­tual i capaç de poder esti­mu­lar visi­ons cons­truc­ti­ves de cara al segle XXI, espe­ci­al­ment pel que fa a Europa si vol sobre­viure com a enti­tat política.

De fet, en plena era del govern de les ciu­tats, el model regi­o­nal s’ha impo­sat en models pseu­do­fe­de­rals als Estats Units, Ale­ma­nya i Suïssa, que deno­ten una clara eficiència i accep­ten com a natu­rals deter­mi­na­des fric­ci­ons polítiques. La con­vivència en la bona gover­nança exi­geix un res­pecte a les regles de joc, i a l’Estat espa­nyol autonòmic, aques­tes regles de joc sem­pre han estat fràgils. Tot i així, la juris­prudència del TC ha dei­xat clar que les com­petències trans­fe­ri­des són molt més que la mera gestió. Sota el parai­gua de la pre­tesa coor­di­nació, ara mateix tor­nem a l’estratègia del car­gol i a gene­rar debats on les cer­te­ses ja no exis­tei­xen. La pandèmia és un esce­nari dramàtic, però amb aquesta excusa no podem accep­tar com si res que la rea­li­tat política s’imposi via decret d’emergència, sense procés legis­la­tiu ordi­nari i sense res­pec­tar els models assen­tats.

La defensa de models asso­ci­ats a comu­ni­tats més reduïdes també va ser el lema dels movi­ments anti­glo­ba­lit­zació de Porto Ale­gre: “Pensa glo­bal­ment, actua local­ment.” Així doncs, la moder­ni­tat democràtica post-covid-19 ens con­voca a tenir la ment oberta, els ulls amples i la capa­ci­tat d’adap­tació ori­en­tada a enfor­tir la democràcia, no a menys­te­nir-la. La pre­tensió de con­tro­lar xar­xes o infor­mació, de reduir els drets de reunió i de sobre­di­men­si­o­nar la funció del con­trol poli­cial pot com­por­tar aquest risc de declivi. I una vegada sacri­fi­ques lli­ber­tats, la reversió és molt difícil.

Vivim uns dies en què sem­bla que la idea de declivi s’està ins­tal·lant en forma de resig­nació, i res no fa pen­sar que el relat glo­bal apunti cap a l’opti­misme. Mal­grat això tenim al davant l’opor­tu­ni­tat de repen­sar mol­tes coses i d’apro­fi­tar per assen­tar la democràcia en la idea de justícia i de lli­ber­tat. El sis­tema capi­ta­lista ha de ser repen­sat per enfor­tir les pimes, la dig­ni­tat labo­ral i l’eco­no­mia pro­duc­tiva com a eix de la cosa pública. Els drets humans han de sig­ni­fi­car molt més que una decla­ració de prin­ci­pis. Hem d’aixe­car el llistó de la nos­tra auto­e­xigència.

Els que ens esti­mem la “cosa pública”, que som molts, inde­pen­den­tis­tes o no, volem creure que no ens tro­bem al davant d’un declivi, sinó al davant de l’albada d’una nova dimensió de progrés de la huma­ni­tat. Les parau­les de la filòsofa ens situen davant d’aquesta albada necessària: “Per desgràcia, els estats no poden ago­nit­zar sense fer ago­nit­zar al mateix temps mol­tes coses valu­o­ses i mol­tes per­so­nes. Però la suma de les misèries i des­truc­ci­ons irre­pa­ra­bles en l’àmbit de la matèria i de l’espe­rit, dis­mi­nui­ria si un nom­bre sufi­ci­ent de per­so­nes res­pon­sa­bles pogues­sin ser bas­tant lúcides i bas­tant deci­di­des per pre­pa­rar i afa­vo­rir metòdica­ment la trans­for­mació que la huma­ni­tat, feliçment, no pot evi­tar en cap cas.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.