Opinió

Opinió

QUE NO ENS ROBIN EL FUTUR

No hi ha gaires alternatives; de fet, tan sols dues: avançar en la construcció d’un nou escenari o retrocedir el que hem caminat durant dècades
Fa dos mesos llargs que estem sota l’estat d’alarma. Les argumentacions per mantenir-lo –que sense estat d’alarma no es pot restringir la mobilitat i que no es poden mantenir els ERTO– són falses
El que s’està fent realment és modificar l’escenari jurídic a costa de la pandèmia
Els estadistes, que són pocs, se centrarien a solucionar la contingència i a anar avançant de la millor manera per afrontar el que ve
A pesar de tot, el futur serà el que vulguem, però perquè sigui així hem d’impedir que ens el tornin a robar
El passat es reconstrueix, però el futur es construeix

Men­tre, a poc a poc, ens anem acos­tant cap al que alguns han ano­me­nat la “nova nor­ma­li­tat” resulta molt neces­sari tenir clar alguns temes que seran essen­ci­als si volem que el futur no acabi sent pit­jor que el pas­sat. Els senyals que es van eme­tent des de diver­ses instàncies de poder, i des del seu entorn, no són els millors, i com més aviat ho tin­guem clar, abans podrem reac­ci­o­nar.

La pandèmia ens ha posat al davant d’una cruïlla i dependrà de nosal­tres aga­far un camí o un altre, per molt que alguns s’entes­tin a arros­se­gar-nos cap a una deter­mi­nada direcció. No hi ha gai­res alter­na­ti­ves; de fet, tan sols dues: avançar en la cons­trucció d’un nou esce­nari o retro­ce­dir el que hem cami­nat durant dècades.

El major risc, en tot cas, és que tor­nem més enrere d’on estàvem quan va començar aquest mal­son i, per a això, alguns estan fent grans esforços inten­tant con­ver­tir el que és excep­ci­o­nal en habi­tual, reta­llant drets, lli­ber­tats i posant les bases per a una democràcia –si així se la pot ano­me­nar– d’una qua­li­tat molt pit­jor que la que teníem fa tan sols dos mesos.

Aquest és l’afany d’aquells que a força d’insis­tir pre­te­nen fer-nos veure que hi ha coses que ja no poden ser perquè col·lisi­o­nen amb la neces­si­tat de pro­te­gir la salut pública o perquè, com a con­seqüència de la pandèmia, toca estrènyer-se el cin­turó econòmic i, també, cedir en drets i lli­ber­tats.

Sota aquesta excusa s’estan pro­po­sant temes, adop­tant deci­si­ons i gene­rant un marc jurídic que, com no l’atu­rem ara, s’aca­barà fent habi­tual i ens farà retro­ce­dir al començament del mateix “règim del 78”. La sub­ti­lesa amb què s’està actu­ant, com­bi­nada amb la velo­ci­tat a què tot s’està pro­duint, impe­deix tenir una visió clara de com s’està escul­pint el que ens estan començant a pre­sen­tar com la “nova nor­ma­li­tat”.

Alguns exem­ples són sig­ni­fi­ca­tius: fa dos mesos llargs que estem sota l’estat d’alarma, que ha pas­sat d’una pròrroga a una altra, i sem­pre pel nos­tre bé. Els prin­ci­pals argu­ments per man­te­nir-nos, en el que el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ha defi­nit com una situ­ació “d’alte­ració de l’ordre cons­ti­tu­ci­o­nal”, han estat bàsica­ment dos: a) sense estat d’alarma no es pot res­trin­gir la cir­cu­lació de les per­so­nes, i b) sense estat d’alarma no es poden man­te­nir les aju­des dels ERTO.

Les dues afir­ma­ci­ons, que juguen amb les majors pors actu­als de tots nosal­tres, són fal­ses, però reflec­tei­xen molt bé com se’ns està anes­te­si­ant per anar accep­tant mesu­res que en cap cas es cor­res­po­nen amb una neces­si­tat jurídica, sinó més aviat política.

Si el Regne Unit, França, Bèlgica, Itàlia... han pogut res­trin­gir la lliure cir­cu­lació de per­so­nes i aju­dar les empre­ses i els seus ciu­ta­dans sense acu­dir a un sis­tema d’excep­ci­o­na­li­tat cons­ti­tu­ci­o­nal, ales­ho­res Espa­nya hau­ria hagut de poder fer el mateix i, si no és així, el que li passa és que té un pro­blema d’estruc­tura cons­ti­tu­ci­o­nal que va més enllà del tema de les naci­o­na­li­tats i la monar­quia.

En tot cas, el nos­tre pro­blema, com a ciu­ta­dans no pas com a súbdits, és que en aques­tes set­ma­nes que van des del 14 de març cap enda­vant s’han apro­vat més de dis­set reials decrets amb els quals s’està afron­tant la pandèmia. Tan­ma­teix, el que s’està fent real­ment és modi­fi­car l’esce­nari jurídic a costa de la pandèmia, ja que els esmen­tats can­vis, en la seva gran majo­ria, han arri­bat per que­dar-se, amb les con­seqüències que això tindrà. És veri­tat que algu­nes de les nor­mes inclo­ses en aquests decrets són abso­lu­ta­ment tran­sitòries, però també és cert que d’altres tenen volun­tat de per­manència i que com­por­ta­ran seve­res reta­lla­des en matèria de drets, lli­ber­tats i, fins i tot, garan­ties pro­ces­sals.

Les lleis diuen el que diuen i no el que cre­iem que diuen, i molts d’aquests decrets també tenen lle­tra petita, que és la que mai es lle­geix i que és on estan, mol­tes vega­des, les claus dels “con­trac­tes” que, en aquest cas, serien una espècie de “con­trac­tes d’adhesió”, és a dir un tipus en què més que reflec­tir la volun­tat de les parts obli­ga­des s’impo­sen els cri­te­ris d’una part sobre els drets de l’altra.

Aquesta “lle­tra petita”, de vega­des està dins del mateix decret i d’altres dins de sim­ples ordres que es van publi­cant amb gran pro­fusió al BOE i que van donant cos a aquest entra­mat nor­ma­tiu que ho aca­barà embo­li­cant tot. Els àmbits afec­tats són múlti­ples i seguir-los la pista a tots és una tasca hercúlia que pocs aca­ba­ran abor­dant i, encara menys, com­pre­nent, però que, més aviat que tard, tots aca­ba­rem patint.

Ara bé, no tot el que ens vol arros­se­gar al pas­sat té forma de reial decret o d’ordre minis­te­rial, també ens por­ten cap a aquesta direcció acti­tuds que ni es cor­res­po­nen amb la gra­ve­tat del moment que estem vivint ni amb la duresa del futur al qual ens hau­rem d’enfron­tar.

Tan greu com una reta­llada en matèria de drets i lli­ber­tats és rebai­xar el debat polític a un esce­nari que no esti­gui a l’altura del que es neces­sita ara i, sens dubte, es neces­si­tarà en els pro­pers mesos i anys. El futur imme­diat i el mediat reque­rei­xen altura de mires, una clara visió de país i una sòlida ima­gi­nació per tal de poder cons­truir un model de soci­e­tat més coin­ci­dent amb el que neces­si­ta­rem i que, al mateix temps, sigui sos­te­ni­ble a mitjà i llarg ter­mini.

Cada dia estem veient com el debat polític es va cris­pant més i més, com s’acu­mu­len les recri­mi­na­ci­ons, les acu­sa­ci­ons i des­lle­ial­tats sense ni tan sols pen­sar en allò que real­ment ens pre­o­cupa com a ciu­ta­dans. Aques­tes acti­tuds es basen en un ente­ni­ment erroni de la mag­ni­tud de la catàstrofe en què estem immer­sos i, encara pit­jor, en una falta abso­luta d’idees sobre com sor­tir-ne.

Els polítics, no pas els esta­dis­tes, estan mirant com poden debi­li­tar els seus rivals i treure el màxim rèdit polític de cada situ­ació, pen­sant més en càlculs elec­to­rals que en les autènti­ques neces­si­tats dels ciu­ta­dans. Els esta­dis­tes, que són pocs, se cen­tra­rien a solu­ci­o­nar la con­tingència i a anar avançant de la millor manera per afron­tar el que ve i per cons­truir un esce­nari millor que el de la pre­co­vid.

Altres instàncies també estan apro­fi­tant el moment per inten­tar gua­nyar més quo­tes de poder sense ado­nar-se que el que ve no resis­tirà les seves for­mes pretèrites. Per exem­ple, resulta pre­o­cu­pant que el Con­sell Gene­ral del Poder Judi­cial, en pròrroga obli­gada del seu man­dat, esti­gui més ocu­pat a col·locar jut­ges afins en alts càrrecs que, per exem­ple, pre­o­cu­pat per la manera com es podrà o no posar en marxa l’admi­nis­tració de justícia o, fins i tot, per la salut dels seus mem­bres i dels que som, igual­ment, ope­ra­dors jurídics neces­sa­ris en un estat democràtic i de dret.

I men­tre tot això va suc­ceint, no són pocs els que, finançats per ves a saber qui, fan ingents esforços per inten­tar judi­ci­a­lit­zar, un cop més, la política a través d’un ús espuri de la pandèmia i d’una deter­mi­nada judi­ca­tura, molt sovint afí a aquests postu­lats.

Esti­guem atents perquè, d’una banda, les plu­ges de que­re­lles que s’estan pre­sen­tant en con­tra no només del govern cen­tral sinó, també, del mateix govern de Cata­lu­nya no res­po­nen a un interès legítim ni tenen una base fàctica o jurídica que mínima­ment les sos­tin­gui… Es tracta, única­ment i exclu­si­va­ment, de treure el major rèdit pos­si­ble a costa del que estem vivint i, de pas­sada, de tor­nar a posar en mans de les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals la sort política dels que ocu­pen càrrecs de res­pon­sa­bi­li­tat durant aquesta crisi.

A pesar de tot això i de tots ells, el futur serà el que vul­guem, però perquè sigui així hem d’impe­dir que ens el tor­nin a robar. La clau és empo­de­rar-nos, soli­da­rit­zar-nos, pen­sar i actuar col·lec­ti­va­ment i no retro­ce­dir sinó avançar; en defi­ni­tiva, hem de tenir clara la diferència entre pas­sat i futur i com s’ha d’abor­dar: el pas­sat es recons­tru­eix, però el futur es cons­tru­eix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.