Com hi ha món
ELS TENTACLES TURCS
En només uns mesos, Turquia ha aconseguit canviar el signe dels combats a Líbia. L’operació que va començar fa només unes setmanes sota el nom de “tempesta de pau” ha permès recuperar la ciutat de Trípoli i ha fet retrocedir les tropes del mariscal Khalifa Haftar, que fins ara dominaven bona part del país.
Turquia va entrar de ple en el conflicte libi el passat mes de novembre donant suport al govern de Trípoli, que també té el suport de l’ONU.
Líbia continua sent un trencaclosques polític i bèl·lic nou anys després de la caiguda de Moammar al-Gaddafi, que va governar amb mà de ferro el país durant quaranta anys. Després de la revolució del 2011 que va suposar la caiguda del dictador i la seva posterior mort, el país viu immers en un conflicte entre faccions i milícies. De fet, Líbia s’ha descrit com un gran basar d’armes, entre el que es va saquejar de l’arsenal de Gaddafi i l’armament que arriba d’altres països. També és l’indret on les màfies del tràfic de persones han aconseguit establir-se i fer del seu negoci un dels més lucratius. Les barcasses plenes de migrants, que paguen preus prohibitius per un viatge per arribar a Europa, surten de les costes líbies. I els guardacostes també reben importants quantitats de diners de governs europeus per evitar, precisament, que aquests bots arribin a tocar terra ferma.
El conflicte, que ha suposat el caos al país, tampoc escapa de la intervenció de les potències internacionals. És un territori ric en petroli i gas, a més de ser la porta d’Àfrica. I té menys de 7 milions d’habitants. Després d’una ràpida intervenció bèl·lica de la Unió Europea per fer caure Gaddafi, ara els dos actors principals en aquest conflicte són Rússia i Turquia, amb el permís d’Egipte, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, que donen suport al vell Haftar. Durant aquest temps, França també ha donat un suport al mariscal.
Ankara ha posat els peus a Líbia com Moscou ho va fer a Síria al seu dia. De fet, hi ha milicians que s’han traslladat d’un país a l’altre per continuar les batalles.
Putin va aconseguir importants rèdits, econòmics i geopolítics, donant suport a Bashar al-Assad, i la maniobra de Recep Tayyip Erdogan apunta cap a aquesta direcció. De fet, el novembre passat va signava un important acord amb el primer ministre libi, Fayez al-Sarraj, que li dona accés a diferents gasoductes. La intervenció de Turquia pot ser l’inici de la fi de la guerra líbia. Tot i això, quedaran moltes qüestions per resoldre. Turquia i Rússia s’erigeixen com els principals contendents i opten per bàndols rivals. S’haurà de veure durant els propers compassos si la lluita es lliura en territori libi o si al darrere hi ha una aliança de les dues potències per repartir-se un important botí.