Opinió

A fons

POLÍTICS I IBEX-35: ALIANÇA VITAL PER A ESPANYA

Les portes giratòries són necessàries per mantenir la conjunció d’interessos que la Transició va blindar

Ningú que avali el règim del 78, és a dir, la immensa majo­ria dels ciu­ta­dans de l’Estat espa­nyol, que voten for­ma­ci­ons monàrqui­ques que viuen pre­ci­sa­ment del fet de ser una estruc­tura d’aquest règim, té auto­ri­tat moral per escan­da­lit­zar-se per la cor­rupció ins­ti­tu­ci­o­na­lit­zada que repre­sen­ten les por­tes giratòries. El pas de la política als con­sells d’admi­nis­tració d’empre­ses de l’Ibex-35 amb sous inde­cents com a paga­ment pels favors pres­tats men­tre el sub­jecte bene­fi­ci­ari de la cor­rupció era al poder és una peça essen­cial per sos­te­nir un estat estruc­tu­ral­ment cor­rupte com és l’espa­nyol. Unes regles del joc esta­bler­tes amb la Tran­sició i que cap par­tit que hagi tas­tat el poder no ha qüesti­o­nat. Ni a Espa­nya ni a Cata­lu­nya. Ni a la dreta ni a l’esquerra. De fet, la legis­lació avala les por­tes giratòries. De fet, el 6,6% dels mem­bres dels con­sells d’admi­nis­tració de grans cor­po­ra­ci­ons espa­nyo­les són expolítics, la immensa majo­ria dels quals no tenen cap conei­xe­ment ni for­mació sobre la matèria sobre la qual han d’asses­so­rar, però que han estat al cap­da­vant de minis­te­ris o càrrecs públics en què s’han pres deci­si­ons que han afa­vo­rit aques­tes empre­ses. Cor­rupció amb tots els ets i uts, però legal.

Les por­tes giratòries han tor­nat a ser notícia perquè l’expre­si­dent de la Gene­ra­li­tat José Mon­ti­lla ha fet un pas més per degra­dar la ins­ti­tució cata­lana accep­tant la cadira de con­se­ller d’Enagás, tot i haver estat minis­tre d’Indústria. Una empresa de l’Ibex que, per cert, té un 5% de les acci­ons en mans del mateix Estat, i que pagarà a Mon­ti­lla 160.000 euros anu­als. I l’expre­si­dent soci­a­lista pretén man­te­nir l’ofi­cina a la Dia­go­nal amb els seus emple­ats, que costa cada any 399.000 euros als cata­lans i cata­la­nes. Però aquí tam­poc es poden fer grans esca­ra­falls. Mon­ti­lla mai no va donar a la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat cap altre valor que el d’una dele­gació de Madrid, una ins­ti­tució de segona línia que ha d’estar al ser­vei de la causa d’Espa­nya. I Espa­nya depèn de la super­vivència del règim del 78, una cor­po­ració d’interes­sos en què monar­quia, par­tits polítics, poder judi­cial, poli­cial i econòmic aixe­quen un mur de con­tenció con­tra qual­se­vol que pre­ten­gui des­mun­tar o posar en qüestió un sis­tema de vas­sa­llatge on les elits viuen de l’extracció de recur­sos de la soci­e­tat. Les por­tes giratòries són necessàries per man­te­nir aquesta con­junció d’interes­sos que la Tran­sició va blin­dar política­ment i legal­ment.

A par­tir d’aquí, José Mon­ti­lla no és l’únic ètica­ment cor­rupte en aquesta branca del règim. De fet, només ha can­viat de lloc de tre­ball en aquesta gran cor­po­ració de la ban­dera. Felipe González (Gas Natu­ral) i José María Aznar (Endesa), Rodrigo Rato (Telefónica, San­tan­der), Ángel Ace­bes (Bankia, Iber­drola), Elena Sal­gado (Endesa), Josep Bor­rell (Aben­goa), Luis de Guin­dos (Endesa), Miguel Boyer (CLH, Red Eléctrica), Rodolfo Martín Villa (Endesa), Nicolás Redondo (FCC), Josu Jon Imaz (Petro­nor)... I si mirem més enrere hi tro­ba­rem també repre­sen­tants de l’antiga CiU, d’ICV i, natu­ral­ment, del PSC i el PP català. I així una llista de fins a gai­rebé 200 expolítics que tenen en comú la volun­tat expressa de viure del règim del 78 per sobre de qual­se­vol altre prin­cipi ètic, sabe­dors que la llei els empara i són aplau­dits pels seus par­tits.

La llei espa­nyola que dona cober­tura al sis­tema de por­tes giratòries no sem­bla que hagi de can­viar. Pode­mos, abans d’arri­bar al poder, ho va inten­tar amb una pro­posta que incloïa penes de presó per als casos més greus. No va pros­pe­rar. Però a Cata­lu­nya sí que es poden fer les coses d’una altra manera, com a mínim pel que fa a la llei d’expre­si­dents. Mon­ti­lla es que­darà amb el sou d’Enagás i renun­ciarà al d’expre­si­dent, perquè és incom­pa­ti­ble, però pretén que els cata­lans li con­tinuïn pagant les bones vis­tes d’un des­patx (el més car de tots els expre­si­dents) a la Dia­go­nal, on pro­ba­ble­ment desen­vo­lu­parà fei­nes per a l’Ibex-35. ¿I si es can­via la llei de l’esta­tut dels expre­si­dents de la Gene­ra­li­tat per tal que ningú no pugui degra­dar aquesta ins­ti­tució amb mar­tin­ga­les com la que farà José Mon­ti­lla?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.