Opinió

Tribuna republicana

L'ANÀLISI DE GEMMA CALVET

CONTRACTES MENORS

En la lluita contra la corrupció és on més principis ètics s’haurien de posar en marxa
La gran corrupció és la que realment hauria de moure voluntats polítiques. I aquesta sembla que està blindada

La lluita con­tra la cor­rupció ve de temps antics i està asso­ci­ada a la neces­si­tat de garan­tir que els que osten­ten el poder i la custòdia del diner públic ho facin amb seny, rigor i lega­li­tat. En ter­mes comuns, es tracta que ningú posi la mà a la caixa o afa­vo­reixi de manera arbitrària i no jus­ti­fi­cada interes­sos par­ti­cu­lars, finançament de par­tits o comis­si­ons d’inter­me­di­a­ris mai decla­ra­des.

Malau­ra­da­ment, la cor­rupció com a lluita en l’àmbit polític cons­ti­tu­eix més una eina de lluita de par­tits que no pas un ferm con­ven­ci­ment d’interès gene­ral. Prova d’això és la difi­cul­tat de molts òrgans de garan­tia o regu­la­dors de ser capaços de desen­vo­lu­par la seva acti­vi­tat de fis­ca­lit­zació amb la cer­tesa de ser escol­tats i ate­sos, i amb això, afa­vo­rir els can­vis neces­sa­ris per evi­tar abu­sos de poder.

El pri­mer pacte con­tra la cor­rupció seria asse­gu­rar-se que no s’uti­litzés de manera frívola, interes­sada i sobre­di­men­si­o­nada, per anul·lar l’adver­sari polític o la seva repu­tació. En la lluita con­tra la cor­rupció és on més prin­ci­pis ètics s’hau­rien de posar en marxa.

És impor­tant saber que la nor­ma­tiva recent de con­trac­tació pública exi­geix que les pimes i els pro­fes­si­o­nals libe­rals tin­guin cabuda en el gran pastís de l’exter­na­lit­zació de ser­veis, obres, mobi­li­tat, atenció soci­o­sa­nitària... i per això cal que la frag­men­tació en lots de lici­ta­ci­ons, el con­trol de des­pesa i la pla­ni­fi­cació prèvia en la con­trac­tació siguin el camí pri­o­ri­tari. Fins ara i encara ara, els grans bene­fi­ci­a­ris són grans empre­ses i grups que ges­ti­o­nen mili­ons d’euros de la bossa comuna.

En el pres­su­post res­tant a les grans adju­di­ca­ci­ons fins a l’any 2018, un tant per cent ele­vadíssim de la gestió pública s’ha fet a través de con­trac­tes menors, ja que aquesta fórmula de con­trac­tació per­me­tia acce­le­rar la gestió admi­nis­tra­tiva i també l’acció pública. La len­ti­tud en algu­nes fórmu­les de con­trac­tació i la inter­de­pendència d’orga­nis­mes interns, tras­lla­dava la sen­sació d’impotència a molts direc­tius. No hi ha fracàs més gran que no exe­cu­tar el pres­su­post assig­nat per una feina que la ciu­ta­da­nia neces­sita i espera. Actu­al­ment, les exigències són més altes i és bo per a la inte­gri­tat pública.

També és cert que hi ha dues mane­res d’enfron­tar-se a la gestió pública: cobrar, fer poc i fer molt soroll del que es fa, o fer molt, poc soroll i inten­tar impul­sar acció trans­for­ma­dora. En gene­ral, aquesta última opció genera molts obs­ta­cles burocràtics, i també siner­gies amb tre­ba­lla­dors públics voca­ci­o­nals que volen direc­tius tècnics que facin coses més enllà de gua­nyar vots per als polítics que els han desig­nat.

A la vista del cas Borràs es posa en evidència per ser equànimes, i sense entrar en valo­ra­ci­ons sobre les garan­ties d’un judici just, la neces­si­tat de fer del con­text admi­nis­tra­tiu i de les qüesti­ons que s’han plan­te­jat l’eco­sis­tema d’aquest judici paral·lel que està vivint una dona inde­pen­dent sense tra­jectòria política i sense par­tit orgànic al dar­rere. Ella va crear un por­tal de lle­tres cata­la­nes que quan fun­ci­o­nava, va ser modern, inno­va­dor i molt potent com a eina cul­tu­ral. Els entra­mats admi­nis­tra­tius i de pro­ce­di­ment són relle­vants, també la carac­terística espe­cial dels con­trac­tes informàtics als quals la mateixa admi­nis­tració reco­neix un esta­tuts dife­rent i que es veu­ran amb llum i taquígrafs.

La dis­cre­ci­o­na­li­tat no està pro­hi­bida, ja que s’ha de garan­tir que els pro­fes­si­o­nals tin­guin els mèrits per fer la feina, la lliu­rin en els ter­mes con­trac­tats i cobrin allò ade­quat. Els trac­tes de favor, la ine­xistència de tas­ques o la ficció con­trac­tual s’hau­ran de pro­var. I si es va pro­duir, n’haurà de res­pon­dre en un judici just. I si tot és fals, res­ti­tuir el seu honor fins al dar­rer racó.

La gran cor­rupció és la que real­ment hau­ria de moure volun­tats polítiques. I aquesta sem­bla que està blin­dada. S’ha callat i se segueix callant molt. Hi ha por. La pro­tecció dels aler­ta­dors encara és una qui­mera mal­grat la direc­tiva euro­pea. La monar­quia no res­pon. Els GAL encara són jus­ti­fi­cats. Durant anys, a Cata­lu­nya, molts sabien de les comis­si­ons del 3% de par­tits relle­vants, de la riquesa acu­mu­lada per alguns mem­bres de la família Pujol, de les dona­ci­ons al Palau de la Música, de lici­ta­ci­ons empa­rau­la­des, de la pro­blemàtica en la pla­ni­fi­cació urbanística i dels inter­can­vis de favors amb alguns arqui­tec­tes grans, dels des­pat­xos d’advo­cats que sor­tien afa­vo­rits en els con­trac­tes de ser­veis, de la con­nivència per paren­tesc entre alguns alts càrrecs fun­ci­o­na­ri­als d’ajun­ta­ments i deter­mi­nats con­cur­sos ges­ti­o­nats per des­pat­xos de renom. Se sabia i se sap. I mal­grat això, la inèrcia és molt més potent que la capa­ci­tat d’avançar en inte­gri­tat. Només es pot anar erra­di­cant amb eines pre­ven­ti­ves i de bona traçabi­li­tat. Els ano­me­nats con­flic­tes d’interes­sos exis­tei­xen, i al món llatí, encara avui, costa que siguin inte­grats.

Sovint els orga­nis­mes regu­la­dors i de con­trol arri­ben tard o no tenen mit­jans. Però aquesta és una altra història. No per casu­a­li­tat, la majo­ria estan pen­dent de reno­vació des de fa anys, espe­rant desig­na­ci­ons d’experts inde­pen­dents de reco­ne­guda tra­jectòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.