Opinió

Opinió

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

DESCONFINAR LA MEMÒRIA

Des de principis de març, teníem pendent debatre, jurídicament parlant, sobre un element que, per a nosaltres, és essencial: la competència o no del Suprem per emetre, cursar i sol·licitar l’execució d’una ordre europea de detenció en contra d’una sèrie de persones que no tenen aforament
A més, com succeeix en el cas d’en Lluís, tampoc tenen immunitat
Tots els exiliats, si arribessin a ser jutjats, ho haurien de ser davant dels tribunals territorialment competents, que són els de Barcelona
Seguir sostenint que el Suprem és l’òrgan competent és insistir, si es pot encara més, en la falta de garanties de degut procés

La tor­nada a la nor­ma­li­tat també com­porta repren­dre molts temes allà on els vam dei­xar; alguns, fins i tot, mai han estat ni para­lit­zats ni con­fi­nats, com el cas de l’ordre euro­pea de detenció i entrega (OEDE) de Lluís Puig, la vista pos­po­sada de la qual hem cele­brat aquesta set­mana. Han estat més de tres mesos de sus­pensió de la vista, però, entre­mig, ha pas­sat una mica de tot.

Des de prin­ci­pis de març, teníem pen­dent deba­tre, jurídica­ment par­lant, sobre un ele­ment que, per a nosal­tres, és essen­cial: la com­petència o no del Tri­bu­nal Suprem per eme­tre, cur­sar i sol·lici­tar l’exe­cució d’una ordre euro­pea de detenció en con­tra d’una sèrie de per­so­nes que no tenen afo­ra­ment i que, a més, i com suc­ce­eix en el cas d’en Lluís, tam­poc tenen immu­ni­tat… Abans que res, però, és millor que des­con­fi­nem la memòria i ens posem al dia de tot ple­gat.

Després del dic­tat de la sentència del procés, el 14 d’octu­bre pas­sat, es va cur­sar, pri­mer, l’OEDE del pre­si­dent Puig­de­mont i, dies després, les de Toni Comín, Clara Pon­satí i Lluís Puig. La pri­mera, la segona i la quarta es van tra­mi­tar davant la juris­dicció belga i la de la Clara, davant l’esco­cesa, on ella resi­deix.

Des d’un pri­mer moment, es va indi­car a les auto­ri­tats judi­ci­als bel­gues que tant el pre­si­dent Puig­de­mont com Toni Comín tenien immu­ni­tat perquè havien estat esco­llits dipu­tats al Par­la­ment Euro­peu, una con­dició que no se’ls va reconèixer fins al gener d’enguany, per la qual cosa el pro­ce­di­ment va seguir el seu curs, igual que el de la Clara Pon­satí a Escòcia.

Així, les pri­me­res dues vis­tes a Bèlgica van ser amb tres dels recla­mats, entre els quals hi havia Lluís Puig que, com ell sem­pre recorda, fa quasi mil dies que és a l’exili o deu dies per cadas­cun dels que va ocu­par el càrrec de con­se­ller de Cul­tura. El gener pas­sat, un cop els euro­di­pu­tats elec­tes van pren­dre pos­sessió dels seus càrrecs, les auto­ri­tats bel­gues van deci­dir que el pro­ce­di­ment només es podia con­ti­nuar en con­tra d’en Lluís, i així ens vam anar endin­sant en una dis­cussió jurídica que, en algun moment, aca­barà donant el fruit desit­jat, és a dir la dene­gació, per ter­cera vegada, de l’OEDE cur­sada pel Suprem.

Tal com va suc­ceir en la pri­mera de les OEDE, cap al novem­bre del 2017, el Suprem, com ja va fer la jut­gessa Lamela, ha inten­tat incloure el supo­sat delicte de mal­ver­sació dins de la cate­go­ria de cor­rupció que impe­di­ria fer una anàlisi de doble incri­mi­nació segons la direc­tiva marc que regula les ordres euro­pees de detenció i entrega…, però la mani­o­bra no ha tin­gut resul­tat.

Superat el debat de la case­lla de “cor­rupció”, ens hem endin­sat en una sèrie de qüesti­ons tec­ni­co­jurídiques de gran pro­fun­di­tat, les con­seqüències de les quals supera­ran les d’aquesta con­creta OEDE. Entre els temes que es deba­ten hi ha: la doble incri­mi­nació, la falta de garan­ties de degut procés, la per­se­cució política i la falta de com­petència del Tri­bu­nal Suprem per recla­mar en Lluís i, en rea­li­tat, tots els exi­li­ats.

A en Lluís només se’l reclama per “mal­ver­sació”, la mateixa con­ducta que la mateixa sentència dona com a pro­vada que “no es va arri­bar a mate­ri­a­lit­zar” i que, a més, se suposa que va ser un mitjà per come­tre un delicte més greu: el de sedició, del qual ja no s’acusa el con­se­ller.

No hi ha doble incri­mi­nació, és a dir, els fets des­crits en l’ordre de detenció –que ara estan per­fi­lats en els “fets pro­vats” de la sentència del procés–, no encai­xen en cap tipus penal belga i, per tant, no es com­pli­ria un dels requi­sits bàsics del sis­tema d’entrega euro­peu: que els fets siguin cons­ti­tu­tius de delicte als dos països.

Tan­ma­teix, en un cas com aquest no ho podem fiar tot a una sim­ple falta de doble incri­mi­nació i, per això, la defensa s’ha estruc­tu­rat en cas­cada, és a dir sobre la base de diver­sos argu­ments que no només són com­pa­ti­bles entre si sinó que, a més, són com­ple­men­ta­ris. La falta de garan­ties de degut procés és un fet que el jutge belga ha de valo­rar i que des que es va ini­ciar el pro­ce­di­ment tant l’Audi­en­cia Naci­o­nal com el Suprem s’han entos­su­dit a con­so­li­dar.

No n’hi ha prou amb al·legar una falta de garan­ties, sinó que s’han de pro­var, i en aquesta acti­vi­tat l’ajuda rebuda del mateix Tri­bu­nal Suprem no ha estat menor. Arri­bats a aquest punt, ningú, si no està cegat per l’odi o la ban­dera, té cap dubte que no estem al davant d’un procés amb les degu­des garan­ties i, fins i tot, ara mateix es té a favor la relle­vant posició del Grup de Tre­ball de les Naci­ons Uni­des, que ha defi­nit la presó dels polítics cata­lans com de caràcter arbi­trari… i ho és.

Dins de la línia d’una defensa en cas­cada, no podíem dei­xar fora, i no ho hem fet, un punt essen­cial de tot aquest pro­ce­di­ment i que també es desprèn de l’informe de les Naci­ons Uni­des i de molts més: el caràcter de per­se­cució política que impregna tot el procés. Els ele­ments pro­ba­to­ris que exis­tei­xen, i que hem apor­tat, són múlti­ples i molt vari­ats, però tots coin­ci­dei­xen en el que és essen­cial. Final­ment, com a tan­ca­ment, hem qüesti­o­nat la com­petència del Tri­bu­nal Suprem per con­ti­nuar amb el pro­ce­di­ment en con­tra de Lluís Puig, també de la resta de recla­mats, i tot ple­gat per una raó molt sen­zi­lla: cap d’ells té afo­ra­ment, per molt que el jutge Lla­rena s’entesti a con­fon­dre immu­ni­tat amb afo­ra­ment… És tan sen­zill com això: hi ha per­so­nes afo­ra­des que també tenen immu­ni­tat, però hi ha altres afo­rats que no la tenen perquè són dues coses dife­rents.

Els dipu­tats del Par­la­ment Euro­peu, que en el cas que ens ocupa són tres, tenen immu­ni­tat i, per tant, per per­se­guir-los s’ha de dema­nar l’oportú supli­ca­tori; no obs­tant això, la con­dició d’euro­di­pu­tat no com­porta cap afo­ra­ment, així ho adme­tia el Suprem fins a aquest cas i, per tant, els han de jut­jar els jut­ges ter­ri­to­ri­al­ment com­pe­tents que, aquí, serien els de Bar­ce­lona.

Bàsica­ment, el Suprem no és com­pe­tent per con­ti­nuar por­tant les cau­ses que se seguei­xen con­tra cap dels exi­li­ats, i aquest tema està sent la base d’una dis­cussió jurídica que es pro­longa des de prin­ci­pis de febrer. Com que l’argu­ment és molt sòlid, la fis­ca­lia belga ha dema­nat ajuda al jutge Lla­rena perquè expli­qui en què sus­tenta la seva com­petència i la posició de Lla­rena s’ha plas­mat en una pro­vidència, i un escrit al tri­bu­nal belga, de l’11 de març pas­sat.

Bàsica­ment, i per resu­mir, Lla­rena sosté que té com­petència perquè la té i que per molt que la dis­cu­tim la con­ti­nua tenint. Per a nosal­tres, el tema no és tan sen­zill, perquè, un cop més, dis­cu­tim el que és bàsic: la immu­ni­tat no implica afo­ra­ment i l’afo­ra­ment no com­porta la immu­ni­tat, però, a més, en el cas d’en Lluís no hi ha ni immu­ni­tat ni afo­ra­ment.

Resu­mint, tots els exi­li­ats, si arri­bes­sin a ser jut­jats, ho hau­rien de ser davant del tri­bu­nal ter­ri­to­ri­al­ment com­pe­tent. Seguir sos­te­nint que el Suprem és l’òrgan com­pe­tent és insis­tir, si es pot encara més, en la falta de garan­ties de degut procés.

La vista d’aquesta set­mana s’ha cen­trat, única­ment i exclu­si­va­ment, en la qüestió com­pe­ten­cial i, com bé va dir el jutge al final de la sessió, ara toca lle­gir molt, perquè aquesta dis­cussió no aca­barà aquí.

Efec­ti­va­ment, si acon­se­guim que es rebutgi l’OEDE d’en Lluís no tinc cap dubte que la fis­ca­lia apel·larà; contrària­ment, si qui gua­nya és la fis­ca­lia els que apel·larem serem nosal­tres. La com­petència per recla­mar en Lluís també és la com­petència per a la resta de les recla­ma­ci­ons i, per tant, aquest tema, de gran rellevància jurídica, no pas­sarà des­a­per­ce­but per al Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) que, més aviat que tard, s’haurà de pro­nun­ciar sobre aquesta i altres qüesti­ons rela­ci­o­na­des amb les ordres euro­pees de detenció i entrega que amb tanta irres­pon­sa­bi­li­tat ja s’han cur­sat en tres oca­si­ons i s’han reti­rat en dues.

Amb la com­petència pas­sarà com amb la supo­sada obli­gació d’anar a Madrid a jurar la Cons­ti­tució per ser euro­di­pu­tat: s’enro­ca­ran i cons­trui­ran un relat insos­te­ni­ble. Estem tran­quils: ni calia jurar la Cons­ti­tució per ser euro­di­pu­tat ni el Suprem és l’òrgan com­pe­tent per recla­mar Lluís Puig… Ho pro­va­rem més aviat que tard, ara o en suc­ces­sius recur­sos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor