Opinió

Tribuna republicana

PERSONES TRANS I ATENCIÓ SANITÀRIA

La lluita va més enllà del lema “estima a qui vulguis i com vulguis” i no n’hi ha prou que les institucions facin piulades a Twitter de celebració o pengin pancartes i banderes desobeint la justícia espanyola

Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha publi­cat un informe en què ana­litza l’impacte de les polítiques de con­tenció de la covid-19 en la vida de les per­so­nes trans d’arreu del món.

En l’àmbit de la salut, les qua­ran­te­nes i els con­fi­na­ments, d’una banda, i la des­ti­nació de la majo­ria de recur­sos sani­ta­ris a aten­dre els afec­tats pel coro­na­vi­rus, de l’altra, els han difi­cul­tat l’accés a trac­ta­ments hor­mo­nals i han endar­re­rit ope­ra­ci­ons quirúrgi­ques d’afir­mació de gènere. L’informe explica que aques­tes situ­a­ci­ons poden cau­sar angoixa i depressió. A Cata­lu­nya, la situ­ació des­crita per Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal pot difi­cul­tar encara més el lent des­ple­ga­ment del model d’atenció sanitària a les per­so­nes trans arreu del ter­ri­tori.

Un exem­ple d’això és la situ­ació vis­cuda a Man­resa. A la ciu­tat hi un Ser­vei d’Atenció Inte­gral LGTBI (SAI) d’ençà del 2018. Hi falta, però, posar en marxa una uni­tat de trànsit, ubi­cada en un cen­tre d’atenció primària, que ser­vi­ria de porta d’entrada al sis­tema sani­tari de les per­so­nes que volen ini­ciar un procés de tran­sició. L’any pas­sat, la regi­dora d’Igual­tat, Cris­tina Cruz, ja va adme­tre que la uni­tat de trànsit no s’havia posat en marxa per falta de recur­sos econòmics, mal­grat que comp­tava amb una ginecòloga, una psicòloga i una tre­ba­lla­dora social for­ma­des. Què pas­sarà amb el futur de la uni­tat ara que, a causa de l’emergència produïda per la pandèmia, encara hi ha menys recur­sos econòmics dis­po­ni­bles?

Sí que sabem, però, les con­seqüències de la ine­xistència d’una uni­tat de trànsit per a les per­so­nes trans del Bages. Alda­rull, asso­ci­ació acti­vista LGTBI de referència a la comarca, explica que mol­tes per­so­nes no saben on adreçar-se i van pel seu compte a l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona. Aquest hos­pi­tal dis­posa, des de fa anys, de la Uni­tat d’Iden­ti­tat de Gènere, molt cri­ti­cada pels movi­ments trans cata­lans. Entre altres raons, perquè fomen­tava un model d’atenció que veia el fet trans com un tras­torn psi­quiàtric, la disfòria de gènere, que havia de ser diagnos­ti­cat en el paci­ent com a requi­sit per rebre atenció hor­mo­nal o quirúrgica. A més, segons indica Alda­rull, la visió del gènere de les per­so­nes trans que tenia la Uni­tat era molt rígida, només con­si­de­rant com a vàlides les expres­si­ons de gènere que més encai­xa­ven amb els este­re­o­tips de gènere (nenes/dones-fal­di­lla-rosa-jugar a nines).

Fa qua­tre anys, el Depar­ta­ment de Salut va esta­blir la Uni­tat Trànsit Bar­ce­lona, situ­ada al CAP Numància, com a cen­tre de referència per als cata­lans que volen ini­ciar el procés de tran­sició. El cen­tre empra una atenció no pato­lo­git­zant del fet trans i molt més res­pec­tu­osa amb la diver­si­tat de vivències de les per­so­nes del col·lec­tiu. Aquesta és la uni­tat a què el SAI de Man­resa redi­ri­geix les per­so­nes trans de la comarca. Alda­rull explica, però, que hi ha qui no es pot per­me­tre viat­jar a Bar­ce­lona periòdica­ment per motius econòmics. A més, com que des de tot Cata­lu­nya es redi­ri­geix a la Uni­tat Trànsit de Bar­ce­lona, i més recent­ment a la de Lleida, la llista d’espera per acce­dir-hi és molt llarga. A això s’hi suma que les per­so­nes que volen acce­dir a inter­ven­ci­ons d’afir­mació de gènere als hos­pi­tals públics s’han d’espe­rar tres o qua­tre anys un cop ho han dema­nat. La Ins­trucció 14/2017 del Cat­Sa­lut, refe­rent a la implan­tació del model d’atenció a les per­so­nes trans, esta­bleix que s’hau­ran de des­ple­gar uni­tats de trànsit de referència ter­ri­to­rial si la demanda ho reque­reix. En el cas del Bages, així com de tan­tes altres comar­ques cata­la­nes, sem­bla que sí que hi escau.

El juny és el mes de la rei­vin­di­cació LGTBI. Casos com els de les uni­tats de trànsit ens recor­den que la lluita del col·lec­tiu va més enllà del lema “estima a qui vul­guis i com vul­guis” i que no n’hi ha prou que les ins­ti­tu­ci­ons facin piu­la­des a Twit­ter de cele­bració o pen­gin pan­car­tes i ban­de­res deso­beint la justícia espa­nyola. Els drets de les les­bi­a­nes, gais, trans, bise­xu­als, inter­se­xu­als i ase­xu­als s’han de garan­tir cada dia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.