Opinió

Opinió

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

ÉS VENJANÇA

La fiscalia del TS continua amb el seu intent de castigar una posició dissident

Arran dels diver­sos recur­sos pre­sen­tats per la fis­ca­lia en con­tra de la con­cessió de bene­fi­cis peni­ten­ci­a­ris als pre­sos polítics, entren en el debat una sèrie de con­si­de­ra­ci­ons que, sens dubte, no són menors. El que plan­teja la fis­ca­lia, si fa o no fa, no és cap altra cosa que la neces­si­tat d’apli­car un trac­ta­ment més extens i intens als pre­sos en funció de les penes a què van ser con­dem­nats… però l’error, com veu­rem, no és aquest.

El prin­cipi rec­tor del com­pli­ment penal a Espa­nya està esta­blert en l’arti­cle 25.2 de la Cons­ti­tució, que pre­veu que “les penes pri­va­ti­ves de lli­ber­tat i les mesu­res de segu­re­tat han d’estar ori­en­ta­des cap a la ree­du­cació i la rein­serció social” del pres.

Aquest prin­cipi es desen­vo­lupa, poste­ri­or­ment, en la llei gene­ral peni­tenciària i, de manera més pràctica i clara, en el regla­ment peni­ten­ci­ari, en què s’esta­bleix un procés de com­pli­ment dinàmic i pro­gres­siu basat en el trac­ta­ment del con­dem­nat.

El trac­ta­ment s’ha de dis­se­nyar i s’ha de plas­mar en el que es coneix com a PIT (pla indi­vi­du­a­lit­zat de trac­ta­ment) que, a més, es fona­menta en la pena impo­sada, l’eti­o­lo­gia delic­tiva, els fets pels quals el pres ha estat con­dem­nat i les seves par­ti­cu­lars carac­terísti­ques amb vista a la seva rein­serció social. Tot ple­gat amb la fina­li­tat que la pena no es trans­formi en una de caràcter mera­ment retri­bu­tiu que, cons­ti­tu­ci­o­nal­ment, a Espa­nya esta­ria pro­hi­bida.

Doncs bé, tenint pre­sent tot això i la fina­li­tat última de les penes pri­va­ti­ves de lli­ber­tat (la ree­du­cació i la rein­serció social), veu­rem com el plan­te­ja­ment de la fis­ca­lia del Tri­bu­nal Suprem no és res més que un altre intent de cas­ti­gar una posició dis­si­dent i no pas d’exe­cu­tar, con­forme a dret, una pena pri­va­tiva de lli­ber­tat. M’expli­caré.

L’eti­o­lo­gia (la causa última) dels fets, i fins i tot la moti­vació, que ha por­tat a la con­demna dels pre­sos polítics no és cap altra que una d’estric­ta­ment política. Cap dels con­dem­nats s’ha mogut per una causa que no fos clara­ment política i, per tant, el que cal­dria ana­lit­zar és si aquesta és una base sufi­ci­ent per a l’ela­bo­ració d’un trac­ta­ment o no.

Els pro­ble­mes, de cara al plan­te­ja­ment de la fis­ca­lia del Suprem i del seu encaix en la lega­li­tat, no aca­ben amb l’eti­o­lo­gia del delicte, sinó que abra­cen diver­ses esfe­res com la mateixa qua­li­fi­cació penal del fets. Dit de manera més clara, els fets no encai­xen en l’orde­na­ment jurídic penal més enllà del forçament que n’ha fet el Tri­bu­nal Suprem.

Com si tot això no fos sufi­ci­ent, també s’han d’ana­lit­zar les par­ti­cu­lars carac­terísti­ques dels con­dem­nats i les pos­si­bles carències que tin­drien de cara a la seva rein­serció social. En aquest cas, sem­bla evi­dent que aques­tes carències no exis­tei­xen, ni encara menys cap difi­cul­tat per a un procés de rein­serció social, la qual cosa des­mun­ta­ria l’últim dels pilars sobre els quals s’ha de sus­ten­tar un trac­ta­ment peni­ten­ci­ari.

Crec que ningú té cap dubte, tam­poc els mem­bres de la fis­ca­lia del Tri­bu­nal Suprem, que tots els pre­sos polítics del procés tenen capa­ci­tat sufi­ci­ent per tre­ba­llar un cop acce­dei­xin al nou règim peni­ten­ci­ari, que tenen un entorn fami­liar, social i labo­ral més que ade­quat i que els ha donat suport durant tot el temps que han estat a la presó i, per tant, en aquest aspecte, l’admi­nis­tració peni­tenciària tam­poc ha d’actuar ni sabria com fer-ho.

Doncs bé, si tenim en con­si­de­ració tot això que hem esmen­tat, podrem acor­dar que els argu­ments pels quals es pretén impe­dir la pro­gressió del règim als pre­sos del procés resulta des de tots els aspec­tes arti­fi­ci­osa i, a més, contrària al sen­tit i a la fina­li­tat que han de tenir les penes pri­va­ti­ves de lli­ber­tat… Així, les con­dem­nes es trans­for­men en unes penes de caràcter mera­ment retri­bu­tiu que és un fet pros­crit en l’orde­na­ment jurídic espa­nyol.

Dit d’una altra manera: quan una pena no com­pleix amb la seva fina­li­tat cons­ti­tu­ci­o­nal deixa de ser una pena cons­ti­tu­ci­o­nal­ment jus­ti­fi­ca­ble i es trans­forma, sim­ple­ment, en ven­jança.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor