Opinió

Tribuna republicana

MASCARETES

Cosir mascaretes és un acte que va més enllà de les repercussions sanitàries
Té unes implicacions semblants a les que tenia per a moltes dones del passat la pràctica del brodat

La con­fecció de mas­ca­re­tes per pro­te­gir-se del coro­na­vi­rus s’ha con­ver­tit en una pràctica habi­tual. En l’àmbit indus­trial, però també en l’àmbit popu­lar. El sin­di­cat de man­ters de Bar­ce­lona va arri­bar a cosir-ne i repar­tir-ne 14.000 en un mes i mig, en col·labo­ració amb l’ortopèdia bar­ce­lo­nina Almi­rall. També han estat força els par­ti­cu­lars, molts d’ells dones, que han creat petits tallers de con­fecció de mas­ca­re­tes de tela a casa seva per donar-les a fami­li­ars, amics i cone­guts.

En l’àmbit pri­vat, cosir mas­ca­re­tes és un acte que va més enllà de les reper­cus­si­ons sanitàries. En té d’afec­ti­ves, és una mos­tra d’afecte i cura envers les per­so­nes esti­ma­des. En té d’econòmiques i d’ecològiques, perquè són reu­ti­lit­za­bles. També en té d’artísti­ques: es tracta de triar la tela entre dife­rents estam­pats. Avui en dia, cosir mas­ca­re­tes té unes impli­ca­ci­ons sem­blants a les que tenia per a mol­tes dones del pas­sat la pràctica del bro­dat.

Tal com recull la inves­ti­ga­dora Fran­cesca Blanch Ser­rat, a par­tir dels tex­tos de la poeta Anna Seward, a l’Angla­terra del segle XVIII el bro­dat era una acti­vi­tat social. Les dones lle­gien i refle­xi­o­na­ven men­tre cosien, alhora que col·labo­ra­ven en els dis­senys de les com­pa­nyes. Més enllà de les impli­ca­ci­ons cul­tu­rals i artísti­ques, el bro­dat tenia un impacte econòmic posi­tiu per a les finan­ces fami­li­ars: tota peça tei­xida era roba que no s’havia de com­prar. A Cata­lu­nya, les tro­ba­des de pun­tai­res, la pràctica tota­li­tat de les quals són dones, supo­sen una herència d’una indústria que va sobre­viure fins a mit­jan segle XX. Una altra de les for­mes que han per­vis­cut fins als nos­tres dies han estat les peces de gan­xet que deco­ren mol­tes cases, així com els jer­seis, pitets, peücs o man­tes cosits per l’àvia, la tieta o la mare. Fins i tot l’art de bro­dar s’ha adap­tat als nous temps. Les xar­xes soci­als són el bres­sol d’una comu­ni­tat d’acti­vis­tes femi­nis­tes i LGTBI que han inclòs les pro­cla­mes femi­nis­tes i queer en el reper­tori d’orna­ments flo­rals i ani­mals tan habi­tu­als en aquest art.

A les soci­e­tats colo­ni­als ame­ri­ca­nes, les escla­ves negres eren les que tei­xien i bro­da­ven per als seus amos. A Colòmbia, les escla­ves es tre­na­ven els cabells de manera que els pen­ti­nats cons­tituïssin mapes que indi­ca­ven rutes de fugida. El tei­xit ha estat una eina d’iden­ti­tat per al poble ame­rindi dels maput­xes, pre­sent a l’Argen­tina i Xile. La inves­ti­ga­dora Suyai Malen García Gualda indica que els dis­senys tèxtils de les dones maput­xes expli­ca­ven des de fets històrics fins a la posició social de la per­sona que els ves­tia, pas­sant per la cos­mo­visió maputxe. També des­taca el paper de les tei­xi­do­res en el con­flicte del Pul­marí (1995-2015). Es tracta d’una dis­puta ter­ri­to­rial entre diver­sos grups maput­xes a la regió argen­tina de Neuquén. Segons l’acadèmic Juan Car­los Rado­vich, el con­flicte va evi­den­ciar les con­tra­dic­ci­ons de l’admi­nis­tració esta­tal per trac­tar pro­blemàtiques que afec­ten els pobles indígenes. García Gualda explica que, durant la dis­puta, els tallers de les tei­xi­do­res maput­xes van ser espais d’enfron­ta­ments, acords i nego­ci­a­ci­ons entre les parts indígenes impli­ca­des.

Mal­grat la importància del tei­xit en la història de pobles d’arreu del món, i de la gran quan­ti­tat d’impli­ca­ci­ons econòmiques, polítiques i soci­o­cul­tu­rals que ha sig­ni­fi­cat la seva pràctica, la història de l’art, obse­dida per des­ta­car les pràcti­ques artísti­ques dels homes, ha fet que el bro­dat no hagi tin­gut gaire reco­nei­xe­ment per part de les ins­ti­tu­ci­ons museísti­ques i les indústries cul­tu­rals. El Museu del Dis­seny de Bar­ce­lona pre­para l’expo­sició Emergència! Dis­senys con­tra la covid-19, que recull una selecció d’ini­ci­a­ti­ves que el món del dis­seny ha donat a les neces­si­tats de la crisi sanitària. Hi des­ta­ca­ran les mas­ca­re­tes fetes pels dis­se­nya­dors Txell Miras, Josep Abril i Míriam Ponsa. El dubte és saber si aquesta ins­ti­tució, o d’altres que mar­quen tendència al pano­rama artístic català, dedi­ca­ran algun espai per a la reflexió sobre la ini­ci­a­tiva popu­lar del tei­xit de mas­ca­re­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor