Opinió

A fons

SÚBDITS PER ELECCIÓ

Un referèndum sobre la monarquia és vist com tant o més demoníac que un sobre l’autodeter-minació
Fins quan es pot intentar transformar un estat i una història que molt pocs a Espanya volen canviar?

Súbdit és qui se sot­met al poder d’un monarca i accepta els pri­vi­le­gis de sang de forma obe­di­ent, sovint sota els efec­tes de la coacció i la por de la repressió. Ciu­tadà és qui par­ti­cipa de la sobi­ra­nia naci­o­nal i exer­ceix els seus drets de forma crítica i cons­ci­ent. Però a Espa­nya els súbdits ho són per elecció. Podien triar entre ser lliu­res i exer­cir la sobi­ra­nia popu­lar de manera plena, o entre­gar la seva con­dició de ciu­tadà a una monar­quia il·legítima amb genètica fran­quista perquè admi­nistrés els seus drets i s’apo­derés de la riquesa d’un país per ves­tir els seus pri­vi­le­gis. I la majo­ria van triar pro­te­gir la corona des del punt de vista legal, econòmic, social, judi­cial, cul­tu­ral i polític. Ho van fer fa més de qua­dre dècades votant sí a una Cons­ti­tució pen­sada expres­sa­ment per blin­dar aquesta ins­ti­tució no democràtica, i ava­lant a les urnes uns pac­tes de la Tran­sició que la majo­ria de for­ces polítiques van ven­dre com l’únic camí pos­si­ble per tran­si­tar de la dic­ta­dura a la democràcia.

Cer­ta­ment, va ser, i és qua­tre dècades després, una elecció cons­ci­ent d’una majo­ria molt clara d’espa­nyols. Tan majo­ritària és aquesta sub­missió voluntària que un referèndum sobre la monar­quia és vist com tant o més demoníac que un sobre un dret fona­men­tal dels pobles com és l’auto­de­ter­mi­nació. Els par­tits del règim del 78, que gua­nyen una i altra vegada les elec­ci­ons a Espa­nya, i entre els quals ja cal incloure Podem, no només no qüesti­o­nen la il·legi­ti­mi­tat borbònica en un estat de dret i les seves intro­mis­si­ons en la vida política i social del país –el mis­satge de Felip VI el 3 d’octu­bre del 2017 vul­ne­rava la Cons­ti­tució Espa­nyola en tant que el monarca pre­nia par­tit polític i ata­cava una part dels ciu­ta­dans–, sinó que impe­dei­xen que s’inves­ti­gui qual­se­vol sos­pita de cor­rupció i inti­mi­den i por­ten als tri­bu­nals els repre­sen­tants polítics que volen deba­tre sobre el paper de la monar­quia. Aquesta és l’Espa­nya que gua­nya a les urnes, la que, en paral·lel, empre­sona i es venja de forma inhu­mana, immo­ral i pro­ba­ble­ment il·legal, de la dis­sidència política. I aquí, nou silenci de Podem.

De fet, l’acti­visme ciu­tadà a Espa­nya en favor de la monar­quia és insòlit en el con­text euro­peu. La Cons­ti­tució del 78 empara, mit­jançant la invi­o­la­bi­li­tat perpètua i sense con­di­ci­ons, totes les acti­vi­tats cor­rup­tes de la monar­quia. Un blin­datge que viola el dret fona­men­tal a la tutela efec­tiva judi­cial de tots els ciu­ta­dans, que en cap cas podrien pre­sen­tar una denúncia con­tra aquesta família tot i poder haver estat per­ju­di­cats per les seves acci­ons. Però és que alhora san­ci­ona penal­ment un dret fona­men­tal com és la lli­ber­tat d’expressió i la crítica al poder here­tat de la dic­ta­dura d’aquesta corona il·legítima. Tot ple­gat, amb el vis­ti­plau de la majo­ria amplíssima que con­for­men a les urnes la suma del PP, Cs, Vox, el PSOE i Podem, a més d’altres for­ces ter­ri­to­ri­als que no qüesti­o­nen el règim monàrquic i que donen per bo un sis­tema en què el rei i la seva família viuen en una bom­bo­lla i en què els ciu­ta­dans mai no van recu­pe­rar els seus drets fur­tats en una guerra civil i van con­ver­tir-se en súbdits per elecció.

És en aquest con­text, irre­duc­ti­ble des de fa més de qua­tre dècades, que l’inde­pen­den­tisme ha de valo­rar si és pos­si­ble el diàleg sin­cer amb un estat on els drets dels ciu­ta­dans són tre­pit­jats en nom de la sang reial. Fins quan es pot inten­tar trans­for­mar un estat i una història que molt pocs a Espa­nya volen can­viar? La revolta a les pla­ces i la segona Tran­sició espa­nyola que pro­me­tien el movi­ment del 15-M i després Podem han que­dat defi­ni­ti­va­ment engo­li­des pel règim del 78. Espe­rar l’arri­bada d’una Espa­nya repu­bli­cana o d’un govern a Madrid dis­po­sat a seure a nego­ciar una sor­tida democràtica per al con­flicte polític català és a hores d’ara una uto­pia difícil de sos­te­nir davant d’una ciu­ta­da­nia, la cata­lana, que, també majo­ritària­ment, ha deci­dit que ja no serà més súbdita. El pro­per cicle elec­to­ral caldrà posar totes les car­tes damunt la taula i no inten­tar fer tram­pes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.