Opinió

Opinió

CANVI DE DOMICILI

El rei no ha fugit d’Espanya, on no té cap procediment obert, sinó que ho està fent de Suïssa, que és on, en realitat, té un problema legal important
Estem davant d’un col·lapse, més o menys accelerat, del sistema sorgit de la Transició i les causes de la síncope són moltes i molt variades
Cal un autèntic procés constituent, del qual sorgeixi una nova estructura d’estat en la qual totes les persones i nacionalitats tinguin dret a decidir el seu futur
Si Joan Carles de Borbó m’hagués demanat consell professional, li hauria recomanat no canviar de domicili. No estarà en cap lloc més segur que a Espanya
Crec, a risc d’equivocar-me, que no ha nascut encara el jutge disposat a enviar-lo a la presó sigui pel delicte que sigui

La situ­ació cre­ada a par­tir no ja del canvi de domi­cili de Joan Car­les de Borbó sinó des que van sor­gir els motius que van por­tar a la seva abdi­cació és, sense cap mena de dubte, una crisi cons­ti­tu­ci­o­nal d’un calat que uns no dimen­si­o­nen i que d’altres, els que sí que ho fan, pre­te­nen ven­dre’ns com si no fos res més que el resul­tat d’“esde­ve­ni­ments pas­sats de la vida pri­vada” del monarca depo­sat.

Inten­taré anar a poc a poc per evi­tar con­fu­si­ons.

En pri­mer lloc, i pel fet que no hi ha a Espa­nya cap pro­ce­di­ment penal con­tra ell, can­viar de domi­cili no pot ser qua­li­fi­cat de fugida; no ho vaig accep­tar quan es va trac­tar de l’exili del pre­si­dent Puig­de­mont i part del seu govern i no ho apro­fi­taré quan es tracta d’un monarca depo­sat.

Qual­se­vol pot can­viar de domi­cili, i més encara quan ja ni la pròpia família el vol; la decisió, des d’un punt de vista humà, em sem­bla ple­na­ment accep­ta­ble. Una cosa molt dife­rent és si aquesta decisió és o no la més ade­quada des d’una pers­pec­tiva juri­di­co­pe­nal tenint pre­sent l’horitzó pro­ces­sal a què es pot enfron­tar l’emèrit.

Segu­ra­ment, si m’hagués dema­nat con­sell pro­fes­si­o­nal, li hau­ria ense­nyat el mapa d’Espa­nya, hau­ria traçat un gran cer­cle ver­mell al vol­tant de les fron­te­res de l’Estat i li hau­ria reco­ma­nat no sor­tir d’aquest cer­cle. Les raons són òbvies: no estarà en cap lloc més segur que a Espa­nya perquè, encara a risc d’equi­vo­car-me, crec que no ha nas­cut encara el jutge dis­po­sat a enviar-lo a la presó sigui pel delicte que sigui.

El rei, com encer­ta­da­ment va dir Isa­bel Elbal, no ha fugit d’Espa­nya, on no té cap pro­ce­di­ment obert, sinó que ho està fent de Suïssa, que és on, en rea­li­tat, té un pro­blema legal impor­tant per molt que se’ns vagi venent, sem­pre en for­mat de relat, que allà no està sent inves­ti­gat.

Des d’una pers­pec­tiva jurídica, no sem­bla rao­na­ble que Corinna hagi decla­rat com a inves­ti­gada a Suïssa pels diners que hau­ria aju­dat a blan­que­jar al monarca depo­sat i no ho esti­gui el mateix titu­lar d’aquests diners. Segu­ra­ment, més d’hora que tard, aca­ba­rem sabent la veri­tat de la seva situ­ació pro­ces­sal en aquest país... En rea­li­tat la situ­ació pot­ser és més greu del que s’ha sabut fins ara, i és pro­ba­ble que els seus pro­ble­mes legals no aca­bin cen­trats en l’àmbit exclu­siu de la juris­dicció suïssa.

Per la infor­mació que s’ha publi­cat, i que ningú ha des­men­tit, sem­bla rao­na­ble pen­sar que part dels aflo­ra­ments de diners d’ori­gen pre­sump­ta­ment il·lícit s’hau­rien produït, per exem­ple, al Regne Unit, fet que podria com­por­tar que els tri­bu­nals d’aquest estat també hi inter­vin­gues­sin, i més encara tenint pre­sent el que va resol­dre la Cam­bra dels Lords en el cas Pinoc­het, on també es va deba­tre la immu­ni­tat dels excaps d’estat.

Pel que se sap, que és molt menys del que hauríem de saber, sem­bla evi­dent que els diners pre­sump­ta­ment blan­que­jats hau­rien tin­gut uns recor­re­guts més amplis i això afec­ta­ria, igual­ment, mol­tes més juris­dic­ci­ons, motiu pel qual em rati­fico en el fet que el meu con­sell legal hau­ria estat no sor­tir de ter­ri­tori espa­nyol, i si ho ha fet ha hagut de ser per raons pode­ro­ses que van més enllà de l’àmbit juri­di­co­pe­nal i que bé poden endin­sar-se en el polític i cons­ti­tu­ci­o­nal, que, en defi­ni­tiva, és el més afec­tat pels “esde­ve­ni­ments pas­sats de la vida pri­vada” de la vida de Joan Car­les de Borbó.

En qual­se­vol cas, l’horitzó penal de Joan Car­les de Borbó, m’atre­veixo a dir, dependrà de com de bé o mala­ment s’hagi nego­ciat la seva expa­tri­ació amb les auto­ri­tats del país que acabi aco­llint-lo; segu­ra­ment les bon­dats i segu­re­tats d’aquest acord aca­ba­ran cos­tant una autèntica for­tuna en inver­si­ons i aju­des al desen­vo­lu­pa­ment i impli­ca­ran un deute polític incal­cu­la­ble amb aquell país amb el qual es va pac­tar, ja fa set­ma­nes, l’estada de l’emèrit.

Sí, el pro­blema juri­di­co­pe­nal a què s’enfronta l’emèrit no és tan greu com uns desit­gen i altres temen; l’autèntic pro­blema és la crisi cons­ti­tu­ci­o­nal a la qual ha arros­se­gat Espa­nya i que pot aca­bar empor­tant-se la ins­ti­tució que cons­ti­tu­ci­o­nal­ment es va ins­tau­rar per volun­tat de Franco i a mida de l’avui expa­triat Borbó.

Encara que els fets tin­guin unes con­no­ta­ci­ons penals impor­tants, els matei­xos impli­quen una crisi cons­ti­tu­ci­o­nal per a la qual dubto que hi hagi una sor­tida sen­zi­lla i, molt menys, una res­posta fàcil que pugui con­ci­tar els con­sen­sos neces­sa­ris per assu­mir-la amb la deguda madu­resa política i democràtica.

L’actual marc cons­ti­tu­ci­o­nal no només és tre­men­da­ment rígid, sinó que, a més, es basa en dos pilars que molts no estan dis­po­sats a qüesti­o­nar, i, per tant, serà molt difícil poder donar una res­posta que no porti a la implosió sistèmica que sem­pre ha carac­te­rit­zat els cicles cons­ti­tu­ci­o­nals espa­nyols.

La Cons­ti­tució del 78, almenys al meu enten­dre, té dos punts de suport com són la indis­so­lu­ble uni­tat de la nació espa­nyola (pro­blema ter­ri­to­rial) i la forma de la suprema auto­ri­tat de l’Estat (monar­quia). El pri­mer d’aquests fa anys que es qüesti­ona i el segon sem­bla estar-se esquer­dant a un ritme que pocs arri­ben a pre­veure.

Sobre el pri­mer dels pilars, tots sabem quin és el pro­blema i com s’ha de solu­ci­o­nar, una cosa dife­rent és que això es vul­gui accep­tar per part dels que cre­uen que són els posseïdors de les essències de la his­pa­ni­tat.

Sobre el segon, com passa amb tots els temes que aca­ben trans­for­mant-se en tabú, se n’ha par­lat molt menys, encara que pot­ser és ara el moment per començar a fer-ho seri­o­sa­ment.

Par­tint de la base que la forma de govern és la d’una monar­quia par­la­mentària (arti­cle 3.1 de la Cons­ti­tució) i de la forma en què la monar­quia ve regu­lada en la mateixa, no sem­bla que la crisi ins­ti­tu­ci­o­nal que s’està vivint, de resul­tes dels seus pro­pis errors i des­in­terès per la rea­li­tat, tin­gui una solució fàcil dins el propi marc cons­ti­tu­ci­o­nal.

Una reforma que solu­cionés els dos grans pro­ble­mes cons­ti­tu­ci­o­nals als quals s’enfronta l’Estat espa­nyol implica, necessària­ment, una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal de tal calat que neces­si­ta­ria uns con­sen­sos inas­so­li­bles en aquests moments i que, en el cas d’asso­lir-se, segu­ra­ment vin­drien més aviat impo­sats des de cúpules diri­gents que sor­gits de desit­jos ciu­ta­dans, motiu pel qual estaríem davant “la mateixa cançó de sem­pre” i això no solu­ci­o­na­ria la crisi actual, sinó que, sim­ple­ment, la pro­lon­ga­ria i cro­ni­fi­ca­ria.

Que el moment social, econòmic i polític no sigui l’ideal per abor­dar una crisi d’aques­tes carac­terísti­ques no implica que no s’hagi de fer; alguns, fins i tot, sem­blen veure en l’actual situ­ació la millor excusa per no fer-ho i això en nom de la segu­re­tat, la pau social o la como­di­tat. El pro­blema és que, si no se supera aquesta crisi cons­ti­tu­ci­o­nal, no hi haurà ni segu­re­tat, ni pau social, ni de bon tros como­di­tat.

La crisi cons­ti­tu­ci­o­nal, igual que qual­se­vol altre pro­blema, s’ha de solu­ci­o­nar i aquí no valen les recep­tes de sem­pre, perquè són les que mai fun­ci­o­nen.

Estem davant d’un col·lapse, més o menys acce­le­rat, del sis­tema sor­git de la Tran­sició i les cau­ses de la síncope són mol­tes i molt vari­a­des, però la prin­ci­pal és que el procés tran­si­ci­o­nal no sola­ment no va ser modèlic (que és el que se’ns ha venut), sinó que va ser tre­men­da­ment imper­fecte i, sobre­tot, inconclús, i això va impe­dir arri­bar a un altiplà democràtic en què tots ens trobéssim còmodes.

La solució, que no és sen­zi­lla, hau­ria de depen­dre d’un autèntic procés cons­ti­tu­ent, sor­git de baix a dalt, par­ti­ci­pa­tiu, trans­ver­sal i honest, del qual sor­geixi una nova estruc­tura d’estat en la qual totes les per­so­nes i naci­o­na­li­tats tin­guin capa­ci­tat i dret a deci­dir el seu futur, la seva forma de govern i, fins i tot, la seva per­manència o no en aquest estat.

Per a alguns, aquesta solució és inad­mis­si­ble. Per a d’altres, aquest no és el moment. Però, en vista d’aques­tes posi­ci­ons, i tenint pre­sent la des­feta sistèmica que estem vivint, a molts ens sor­geix la pre­gunta clau: si aquesta no és la solució ni el moment de fer-ho, quina i quan serien?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.