Opinió

Opinió

TRADICIÓ PROIMPUNITAT

No seria possible aplicar la llei d’amnistia abans d’enjudiciar algú i molt menys abans d’investigar els fets als quals es pretén aplicar la llei

La recent reso­lució de l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona per la qual s’acorda donar car­pe­tada a una pos­si­ble inves­ti­gació per un delicte de lesa huma­ni­tat res­pecte a l’exe­cució de Sal­va­dor Puig Antich s’afe­geix a una sèrie de reso­lu­ci­ons judi­ci­als prèvies, algu­nes fins i tot del mateix Tri­bu­nal Suprem, que fan una tan con­creta com errada inter­pre­tació de la llei d’amnis­tia amb la qual molts juris­tes no podem estar d’acord.

Els argu­ments de l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona són, en línies gene­rals, els matei­xos de sem­pre; des­taca: “La volun­tat del poble espa­nyol és man­te­nir l’esmen­tada llei, per la qual cosa no podem com a tri­bu­nal emmar­cat en el poder judi­cial plan­te­jar-nos la legi­ti­mi­tat d’aquesta llei quan la volun­tat del poder legis­la­tiu és clara”, i recorda, també, el “sen­ti­ment de recon­ci­li­ació naci­o­nal” que bus­cava aquesta llei, en el “con­text històric en què es va dic­tar”, per “posar fi als ves­ti­gis del fran­quisme”.

El més sor­pre­nent de la reso­lució ve més enda­vant, quan tras­llada tota la res­pon­sa­bi­li­tat de l’actual situ­ació al poder legis­la­tiu: “És cert que una llei d’amnis­tia que exclo­gui la res­pon­sa­bi­li­tat penal pot ser con­si­de­rada com una actu­ació que res­trin­geix i impe­deix a la víctima el recurs efec­tiu per reac­ci­o­nar davant la vul­ne­ració del dret”, però, afe­geix, “men­tre la mateixa llei segueixi estant vigent, els tri­bu­nals no poden dei­xar d’apli­car-la.”

Es podria estar d’acord amb aquest rao­na­ment si no fos extre­ma­da­ment par­ci­a­lit­zat i poc com­pren­siu del con­junt de l’orde­na­ment a l’hora d’apli­car una norma que, en funció de la inter­pre­tació que se’n fa, s’ha con­ver­tit en una espècie de “llei de punt final” que no ha com­plert ni tan sols amb les més mínimes expec­ta­ti­ves dels que van patir els rigors de la dic­ta­dura fran­quista.

És àmpli­a­ment accep­tat, almenys més enllà dels Piri­neus, que aquesta llei no s’ha d’apli­car als crims de lesa huma­ni­tat, i que això és així en vir­tut dels diver­sos con­ve­nis inter­na­ci­o­nals subs­crits per Espa­nya i que, per impe­ra­tiu de l’arti­cle 10 de la Cons­ti­tució, for­men part de l’orde­na­ment esta­tal.

Per als que no són capaços d’enten­dre els con­ve­nis inter­na­ci­o­nals i les obli­ga­ci­ons que se’n deri­ven, caldrà recor­dar-los que aquesta norma, avui trans­for­mada en empara de la impu­ni­tat del fran­quisme, esta­bleix si fa o no fa el seu àmbit d’apli­cació –en matèria penal– a un nom­bre limi­tat de delic­tes: els esta­blerts en el seu arti­cle 2.

D’acord amb el pre­vist en el nos­tre orde­na­ment, només s’estarà en presència d’un delicte quan una deter­mi­nada con­ducta hagi estat qua­li­fi­cada com a tal per un jutge o tri­bu­nal, és a dir, quan hi hagi una sentència con­dem­natòria i, per tant, s’ha de deduir que no seria pos­si­ble apli­car la llei d’amnis­tia abans d’enju­di­ciar algú i molt menys abans d’inves­ti­gar els fets als quals es pretén apli­car la llei.

Per si això fos poc, l’arti­cle 9 de la mateixa llei esta­bleix que l’apli­cació de l’amnis­tia cor­res­pondrà en exclu­siva als “jut­ges, tri­bu­nals i auto­ri­tats judi­ci­als cor­res­po­nents”. Per això, és evi­dent que aquesta mesura s’haurà d’adop­tar dins d’un pro­ce­di­ment judi­cial i no com una bar­rera per acce­dir-hi, que és el que en aquest cas ha fet l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona seguint una ja llarga tra­dició proim­pu­ni­tat.

Ara bé, si algú no és capaç de com­pren­dre el que he expo­sat fins aquí, podem seguir amb l’anàlisi del con­tin­gut de la Llei 46/1977 que, en el mateix arti­cle 9, pre­cep­tua: “L’amnis­tia s’apli­carà d’ofici o a instància de part amb audiència, en tot cas, del minis­teri fis­cal. L’acció per sol·lici­tar-la serà pública.”

Aquesta pre­missa imposa la neces­si­tat de tro­bar-nos al si d’un pro­ce­di­ment i que, a la vista del seu con­tin­gut, o bé per part del jutge o tri­bu­nal o bé a instància de part, és a dir de l’inves­ti­gat o con­dem­nat, s’apli­quin les nor­mes per­do­na­do­res con­tin­gu­des en l’esmen­tada nefasta i vigent llei. Sí, es tracta d’una norma que exclou la pena, que la per­dona, però que mai pot impe­dir inves­ti­gar fets i els seus res­pon­sa­bles.

Però, a més, la llei d’enju­di­ci­a­ment cri­mi­nal, en l’arti­cle 666.4, esta­bleix –com a requi­sit de pro­ce­di­bi­li­tat, és a dir com a arti­cle de previ i espe­cial pro­nun­ci­a­ment– la con­currència d’“amnis­tia o indult”, la qual cosa ens fa pen­sar que el legis­la­dor, a qui ara es culpa, ha con­si­de­rat que el pri­mer moment pro­ces­sal, no necessària­ment l’últim, per recla­mar l’apli­cació dels seus bene­fi­cis seria just abans del judici oral i un cop duta a terme tota la inves­ti­gació, és a dir, quan es conei­xen els fets, els afec­tats, els pre­sump­tes autors i els delic­tes pels quals han estat pro­ces­sats.

El legis­la­dor, aquell obli­dadís i generós del 1977, va esta­blir un meca­nisme per evi­tar les con­seqüències penals –presó– d’uns fets qua­li­fi­cats com a delicte, però no va esta­blir una “llei de punt final” ni tam­poc una norma que impedís inves­ti­gar, enju­di­ciar i fins i tot con­dem­nar.

Qual­se­vol altra inter­pre­tació de les nor­mes con­tin­gu­des en la llei d’amnis­tia no només és contrària al dret, sinó que s’aparta de la més ele­men­tal regla d’inter­pre­tació jurídica, que és la lite­ral. Aquest cri­teri inter­pre­ta­tiu, con­tin­gut a l’inici del Codi Civil, se sol estu­diar a segon de car­rera i, per aquest motiu, és evi­dent que tots els juris­tes el conei­xem.

Esta­blert tot això, si aban­do­nem el que està pre­vist en els trac­tats inter­na­ci­o­nals i ens cen­trem en les nor­mes d’ori­gen naci­o­nal, és evi­dent que per poder amnis­tiar o indul­tar qual­se­vol res­pon­sa­ble dels crims de lesa huma­ni­tat come­sos durant el fran­quisme el pri­mer que cal fer és obrir un pro­ce­di­ment penal al si del qual, si es deter­mina alguna res­pon­sa­bi­li­tat cri­mi­nal, es podrà apli­car l’amnis­tia; és a dir, qui es vul­gui bene­fi­ciar o a qui vul­guin bene­fi­ciar amb aquesta norma, pri­mer s’haurà de sot­me­tre a procés; contrària­ment, es podria fins i tot vul­ne­rar el dret a la pre­sumpció d’innocència i l’honor de l’amnis­tiat. S’ima­gi­nen rebre una noti­fi­cació en què se’ls comu­nica que han estat amnis­ti­ats per un delicte que no han comès?

Aquest punt pot ser la clau per deter­mi­nar que la inter­pre­tació que es fa de la llei d’amnis­tia, com a norma que impe­deix inves­ti­gar deter­mi­nats fets, és del tot incor­recta. M’expli­caré.

Tam­poc podem obli­dar una altra regla d’inter­pre­tació de les nor­mes, també con­tin­guda en el Codi Civil, que n’obliga a fer una inter­pre­tació sis­temàtica d’acord amb el moment en què s’apli­ca­ran.

Doncs bé, hi ha una direc­tiva comu­nitària de pre­sumpció d’innocència, la 2016/343, que esta­bleix que “els estats mem­bres han d’adop­tar les mesu­res necessàries per garan­tir que, quan faci­li­ten infor­mació als mit­jans de comu­ni­cació, les auto­ri­tats públi­ques no es refe­rei­xin als sos­pi­to­sos o acu­sats com a cul­pa­bles men­tre no s’hagi pro­vat d’acord amb la llei la cul­pa­bi­li­tat d’aques­tes per­so­nes”.

Hi ha res més cul­pa­bi­lit­za­dor que pre­sen­tar algú com a bene­fi­ci­ari d’una amnis­tia per un pre­sumpte delicte de lesa huma­ni­tat? Es pot enten­dre que una apli­cació pre­ma­tura de la llei d’amnis­tia és res­pec­tu­osa amb aquesta direc­tiva comu­nitària?

Una inter­pre­tació cor­recta de la llei d’amnis­tia no és com­pa­ti­ble amb la que recent­ment ha donat l’Audiència Pro­vin­cial de Bar­ce­lona ni amb la que han anat fent els tri­bu­nals en un esforç ingent per man­te­nir “lli­gat i ben lli­gat” tot allò que es va fer durant la dic­ta­dura.

El que és cor­recte, legal i just és que qui es vul­gui bene­fi­ciar de la llei d’amnis­tia ho pugui fer, per això no s’ha dero­gat, però no que ho faci d’entrada sinó de sor­tida, és a dir com a resul­tat d’un procés en què es deter­mi­nin els fets, la seva qua­li­fi­cació jurídica i els seus res­pon­sa­bles.

Només quan s’hagi actuat d’aquesta manera es podrà excloure la con­demna, o el seu com­pli­ment, però fer-ho abans implica, entre mol­tes altres coses, sal­tar-se les nor­mes de la Unió Euro­pea, un fet molt comú a Espa­nya, però poc accep­tat per les democràcies con­so­li­da­des.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.