Opinió

Tribuna republicana

TRUMP I LA BOGERIA

Emprar la malaltia mental o el trastorn de personalitat com la raó de ser de totes les conductes de Trump, o de qualsevol dels patriarques forts en política i economia, és tapar el sistema

La salut men­tal de Donald Trump s’ha deba­tut sovint en cer­cles mediàtics, polítics i psi­quiàtrics esta­tu­ni­dencs d’ençà de l’inici de la seva pre­sidència. Se li atri­bu­eix un tras­torn nar­ci­sista de per­so­na­li­tat, si bé també s’ha espe­cu­lat amb el fet que pateix demència i deli­ris. El 13 de febrer del 2017, una tren­tena d’experts en psi­quia­tria van escriure una carta al The New York Times afir­mant que Trump no estava capa­ci­tat per ser pre­si­dent.

La carta va pro­pi­ciar la res­posta d’Allen Fran­ces, pre­si­dent del grup de revisió de la quarta edició del Manual diagnòstic i estadístic de tras­torns men­tals, el manual de referència en psi­quia­tria i psi­co­lo­gia. Fran­ces, que va escriure els cri­te­ris per diagnos­ti­car el tras­torn nar­ci­sista de per­so­na­li­tat, asse­gura que Trump no els com­pleix. Asse­nyala que sí que és un nar­ci­sista, però que això no el con­ver­teix en algú malalt. Entre altres raons, perquè no pateix l’angoixa i les difi­cul­tats que expe­ri­menta qui sí que té aquesta con­dició. En relació amb les obser­va­ci­ons que el pre­si­dent esta­tu­ni­denc podria patir deli­ris perquè creu en teo­ries de la cons­pi­ració, Fran­ces ho des­men­teix dient que prop de la mei­tat de la població del seu país hi creu.

L’arti­cle argu­menta que con­fon­dre el com­por­ta­ment de Trump amb una malal­tia men­tal “estig­ma­titza injus­ta­ment aquells que de veri­tat en patei­xen una”, a la vegada que llança la peri­llosa assumpció que tenir una malal­tia men­tal fa que una per­sona no sigui apta per al lide­ratge. Si aquest fos el cas, con­ti­nua Fran­ces, no s’hau­ria de valo­rar ni Abra­ham Lin­coln ni Wins­ton Churc­hill, ja que tots dos patien depressió. Amb tot, Fran­ces llança un adver­ti­ment final: trac­tar Trump de malalt men­tal menys­prea la seva astúcia i mala llet i difi­culta poder miti­gar els danys de les seves deci­si­ons.

El dar­rer punt és molt relle­vant. Trump és un miso­gin racista que fa befa de per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat i és un cunyat pagat de si mateix que defensa idees que posen en perill la inte­gri­tat de ter­cers, com ara totes les bar­ba­ri­tats que ha arri­bat a dir sobre el coro­na­vi­rus. El pre­si­dent Trump mateix, el bra­si­ler Jair Bol­so­naro, el rus Vladímir Putin i l’empre­sari Elon Musk són con­si­de­rats com a bons líders a causa de l’exal­tació d’una sèrie de carac­terísti­ques asso­ci­a­des a la mas­cu­li­ni­tat tòxica, com ara un model polític i econòmic d’acu­mu­lació de poder i béns mate­ri­als basat en la des­pos­sessió dels més febles, un lide­ratge auto­ri­tari, la falta d’empa­tia envers la comu­ni­tat i la repre­sen­tació d’una superin­di­vi­du­a­li­tat que fa que es con­si­de­rin a ells matei­xos per sobre de les lleis. Emprar la malal­tia men­tal o el tras­torn de per­so­na­li­tat com la raó de ser de totes les con­duc­tes de Donald Trump, o de qual­se­vol altre dels patri­ar­ques forts en política i eco­no­mia, és tapar un sis­tema polític i econòmic que veu com a desit­ja­bles en un líder (mas­culí) con­duc­tes que, vis­tes fre­da­ment, són un perill públic.

El malalt men­tal ha estat, històrica­ment, el boc expi­a­tori que ha permès legi­ti­mar les jerar­quies soci­als. Durant molt de temps, els ter­ro­ris­tes supre­ma­cis­tes blancs han estat tit­llats de malalts men­tals i de llops soli­da­ris, fet que ha des­viat l’atenció dels seus pro­ces­sos de radi­ca­lit­zació i, sobre­tot, de com els ide­als que defen­sen estruc­tu­ren els estats libe­rals democràtics. Tit­llar de bojos i mons­tres els vio­la­dors que come­ten els crims més aber­rants, com la tor­tura, la vio­lació i l’assas­si­nat de les joves d’Alcàsser, és no reconèixer que són la punta de l’ice­berg d’un sis­tema de violències sexu­als, la majo­ria de les quals són come­ses per homes cone­guts per les super­vi­vents i en entorns pri­vats. Per con­tra­dic­tori que pugui sem­blar, en la violència mas­clista, sobre­tot entre per­so­nes cone­gu­des, la malal­tia men­tal també es pot emprar per dis­cul­par les acti­tuds del mal­trac­ta­dor, en funció de la sim­pa­tia que des­perta.

Així doncs, si Trump és pro­ducte d’alguna cosa, ho és d’un sis­tema que incen­tiva con­duc­tes megalòmanes, aso­ci­als i peri­llo­ses entre per­so­nes. Si se’l creu tocat de l’ala, és perquè llui­tar con­tra un “boig” sem­pre és més fàcil que can­viar una ins­ti­tució.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor