Opinió

A fons

UN OASI D’OXIGEN

Després de trenta-vuit edicions, La Setmana és més que un lloc de trobada entre editors, llibreters, autors i lectors
Sense llibres, els darrers mesos haurien estat encara més difícils de digerir

El con­text era advers, però no es podia sus­pen­dre La Set­mana del Lli­bre en Català. Aquesta va ser l’encer­tada deter­mi­nació que va fer l’Asso­ci­ació d’Edi­tors en Llen­gua Cata­lana quan al mes de maig es va veure obli­gada a repen­sar l’edició d’enguany. Va esta­blir una altra ubi­cació i va plan­te­jar nous for­mats, però garan­tint que el cer­ta­men no per­dria la seva essència. Adap­tar-se a la nova situ­ació era pura super­vivència. Després de trenta-vuit edi­ci­ons, La Set­mana és més que un lloc de tro­bada entre edi­tors, lli­bre­ters, autors i lec­tors.

És una obvi­e­tat que molts sec­tors estan vivint un any lamen­ta­ble i que cos­tarà refer-se dels sotracs econòmics, soci­als i emo­ci­o­nals vis­cuts. Per tant, el sec­tor del lli­bre també neces­si­tarà gua­rir-se de les feri­des ober­tes el 23 d’abril i que el Sant Jordi d’estiu va inten­tar miti­gar. Perquè com es diu popu­lar­ment, plou sobre mullat. Els índexs de lec­tura i de la com­pra de lli­bres en català són bai­xos i rever­tir-los és un objec­tiu inde­cli­na­ble, però també un mal­son que sem­bla inter­mi­na­ble. I s’ha de fer al mateix temps que s’intenta arri­bar a un nou públic per poder aug­men­tar la base lec­tora. Ambiciós? Sí. Impres­cin­di­ble? També, si ens esti­mem la llen­gua i volem que aquesta sigui la que ens emo­ci­ona, inter­pel·la, refle­xi­ona, parla o inter­preta la soci­e­tat i l’entorn.

Per això la importància de La Set­mana, perquè a diferència d’altres cites de lli­bres aquesta és exclu­si­va­ment en català. Per tant, tot­hom suma esforços per poten­ciar aquest eco­sis­tema, i m’atre­veixo a dir que sense excep­ci­ons. Durant aquests dies, edi­tors, lli­bre­ters, autors i lec­tors es tro­ben, com­par­tei­xen, reco­ma­nen i col·labo­ren. Ho fan durant tot l’any, perquè mal­grat la com­petència saben que tre­ba­llen per un mateix objec­tiu: fer créixer, amb qua­li­tat i res­pon­sa­bi­li­tat, l’uni­vers cul­tu­ral. Però ara es fa visi­ble. Evi­dent­ment exis­tei­xen els mati­sos, però tens la clara sen­sació que tot­hom rema.

I que se cele­bri enguany, després de tan­tes can­cel·laci­ons d’actes cul­tu­rals, és molt neces­sari. És una manera de demos­trar que la cul­tura és segura, que con­tro­lant els detalls podem seguir gau­dint de les eines que també ens aju­den a enten­dre el pre­sent. Sense lli­bres, els dar­rers mesos hau­rien estat encara més difícils de dige­rir. Algu­nes parau­les escri­tes són capa­ces de tra­duir-nos allò que estem vivint o patint.

Per això, els orga­nit­za­dors de La Set­mana tenien l’obli­gació de demos­trar-ho, com així ha estat. I ho han acon­se­guit amb la solvència que demos­tren any rere any, la pre­dis­po­sició del gremi i la com­pli­ci­tat de tots els par­ti­ci­pants. Una tri­an­gu­lació que ha esde­vin­gut vital per inten­tar con­ju­gar xifres i ven­des amb el plaer i gust de la lec­tura.

Perquè tots sabem que els lli­bres apor­ten un valor social i cul­tu­ral. Ens enri­quei­xen i ens defi­nei­xen com a soci­e­tat. Perquè con­tri­bu­ei­xen a la plu­ra­li­tat d’idees i a la diver­si­tat de pen­sa­ments; perquè faci­li­ten el debat i la crítica; perquè cons­tru­ei­xen altres rea­li­tats i expli­quen aque­lles que ens són més pro­pe­res. I un país neces­sita que edi­tors i autors, lli­bre­ters i lec­tors tro­bin els espais per pro­mo­ci­o­nar-se i créixer. Això vol dir com­promís, inver­si­ons i pro­jecció. I fer-ho cons­ci­ent­ment, no només per res­pon­dre a unes exigències pun­tu­als o a una cam­pa­nya de Twit­ter.

De fet, el pre­si­dent de La Set­mana, Joan Car­les Girbés, em comen­tava l’altre dia “no és resis­tir, sinó per­sis­tir”. Pot­ser perquè el que ens ha de moure és aquest desig de resiliència. Sem­pre hem de ser molt cons­ci­ents que ens equi­vo­ca­rem, que caldrà cor­re­gir algu­nes deci­si­ons, però hem de tenir clars els propòsits i hem de per­se­ve­rar en les fites.

És així com La Set­mana ha con­so­li­dat el seu èxit i és també així com acon­se­gui­rem no per­dre de vista l’objec­tiu: cul­ti­var i difon­dre els lli­bres en llen­gua cata­lana.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.