Opinió

Tribuna republicana

EL GÈNERE DELS LAVABOS

El Parlament de Catalunya ha habilitat lavabos on poden accedir dones, homes i persones no binàries
Els lavabos són espais que divideixen la població, i escenaris on es perpetuen les relacions de poder

El Par­la­ment de Cata­lu­nya ha habi­li­tat lava­bos on poden acce­dir dones, homes i per­so­nes no binàries, i que estan adap­tats per al canvi de bol­quers i la neteja de copes mens­tru­als. És una de les mesu­res del pla d’igual­tat de la cam­bra cata­lana i, si bé pot sem­blar supèrflua, no ho és pas.

L’espai públic no és neu­tral, sinó que es dis­tri­bu­eix en funció de les neces­si­tats dels més pri­vi­le­gi­ats. Històrica­ment, els lava­bos han estat adap­tats a les carac­terísti­ques fisiològiques dels homes cis, els homes mas­cle que s’iden­ti­fi­quen amb el gènere assig­nat en néixer. Els lava­bos d’homes han tin­gut tant uri­na­ris com vàters, però no espais perquè els trans, que van néixer feme­lles però no s’iden­ti­fi­quen amb el gènere dona, puguin can­viar-se o ren­tar els pro­duc­tes d’higi­ene mens­trual.

La majo­ria de lava­bos de dones tan sols pre­ve­uen el canvi de certs pro­duc­tes de neteja mens­trual, les com­pre­ses i els tam­pons, i no pas d’altres com les copes, i no tenen uri­na­ris per a les dones trans. En molts edi­fi­cis, els lava­bos de dones i homes ocu­pen el mateix espai. Això causa les tra­di­ci­o­nals cues als de dones, que es podrien reduir si els lava­bos fos­sin més grans i amb major nom­bre de vàters que els mas­cu­lins.

Els lava­bos són espais que divi­dei­xen la població, adap­tats als usos de cada grup social, i esce­na­ris on es per­pe­tuen les rela­ci­ons de poder entre ells. Les zones de canvi de bol­quers se solen ubi­car als ser­veis de dones. Durant l’època de segre­gació racial als Estats Units, blancs i afro­a­me­ri­cans pixa­ven i caga­ven en espais sepa­rats. La divisió de gènere binària home-dona resulta pro­blemàtica per a les per­so­nes que no s’iden­ti­fi­quen amb cap dels dos gèneres. La divisió per geni­tals exclou les per­so­nes inter­se­xu­als, les que pre­sen­ten cro­mo­so­mes, gònades o geni­tals que no s’ajus­ten a les divi­si­ons tra­di­ci­o­nals de mas­cle i feme­lla humans.

Els lava­bos són indrets de violència. Tant si s’és una dona com un home trans, es vagi al lavabo d’homes o al de dones, hi ha el risc que siguin empre­nyats, o fins i tot agre­dits, per per­so­nes cis que qüesti­o­nen el seu gènere. La pri­va­ci­tat d’un vàter ha estat, també, un espai de lli­ber­tat, on la reclusió ha permès que es pugui exer­cir el sexe i l’amor homo­se­xual en moments en què la seva expressió pública estava per­se­guida.

A Corea del Sud, els lava­bos públics són un dels esce­na­ris on tenen lloc els delic­tes molka, la gra­vació de dones sense el seu con­sen­ti­ment, mit­jançant càmeres ocul­tes, per part d’homes que pen­ja­ran les imat­ges a la xarxa. A l’Índia, així com en altres països amb sis­te­mes d’eva­cu­ació d’excre­ments defi­ci­ents, la rei­vin­di­cació de lava­bos per a dones en llocs no aïllats és d’espe­cial rellevància, perquè mol­tes són vio­la­des quan es diri­gei­xen a fer les seves neces­si­tats en zones ober­tes. L’Uni­cef, Wate­rAid i Water and Sani­ta­tion for the Urban Poor han publi­cat una guia de cons­trucció de lava­bos per a dones. Conté reco­ma­na­ci­ons com que les vies d’entrada per a homes i dones esti­guin ben sepa­ra­des; que les por­tes dels lava­bos es puguin tan­car o que els cubi­cles no per­me­tin als de fora veure qui hi ha a dins o quin soroll fa.

Aquesta última carac­terística és deguda al fet que la imatge d’una dona cagant és un tabú. Les humo­ris­tes Malena Pic­hot, argen­tina, i Ali Wong, esta­tu­ni­denca, denun­cien que, a Occi­dent, també suc­ce­eix. L’any pas­sat, The New York Times enu­me­rava les tècni­ques que feien ser­vir algu­nes dones per evi­tar que la resta de com­panys s’ado­nes­sin que caga­ven, des d’anar a lava­bos d’altres edi­fi­cis fins a esti­rar la cadena com­pul­si­va­ment. L’arti­cle citava un estudi que indi­cava que les dones que es dis­cul­pa­ven per anar al lavabo en hores de feina eren més mal vis­tes que les com­pa­nyes que s’excu­sa­ven per fer altres coses. A l’hora d’ava­luar els com­panys homes de feina, això no era relle­vant. L’arti­cle conté una dada que posa en valor la ini­ci­a­tiva de lava­bos inclu­sius del Par­la­ment de Cata­lu­nya. Fins al 2011, les con­gres­sis­tes dels Estats Units no van tenir ser­veis ubi­cats a la planta on tenien lloc les vota­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor