Opinió

Opinió

L'ANÀLISI DE GONZALO BOYE

Terreny inexplorat

En tots els anys d’exercici professional, mai havia viscut un escenari en què l’execució d’una sentència penal fos notificada abans que la mateixa sentència
Ara correspon al Tribunal Constitucional decidir si crearan un precedent ‘ad hoc’ o si compliran allò que deia l’emèrit abans d’exiliar-se als Emirats Àrabs Units: “La justícia és igual per a tothom”
Els que pensen que el cas quedarà en un calaix del TC fins a nou avís i consumaran el pla de derrocament no han fet una anàlisi clara de la situació
En territori inexplorat no es necessiten mapes, sinó una bona brúixola, un cert sentit de l’orientació i valentia
Si no hi ha recurs efectiu, no cal d’esgotar la via interna i podem anar directament al TEDH
Els que creuen que el Constitucional ens podrà tallar el pas a Europa durant anys no s’adonen que les coses no són així de simples

Si ja és difícil ima­gi­nar un esce­nari polític més com­plex que l’actual, ima­gi­nar-se el jurídic acaba sent acla­pa­ra­dor. Ja fa temps que, en deter­mi­na­des matèries i casos con­crets, entrem en ter­ri­tori inex­plo­rat i, per tant, el que s’està fent i reso­lent dista molt de tenir pre­ce­dents que ens per­me­tin ori­en­tar-nos sobre com hem d’actuar.

El der­ro­ca­ment del pre­si­dent Torra és un clar exem­ple del que estic dient; d’una banda, hi ha les com­ple­xi­tats polítiques que se m’esca­pen i, de l’altra, les jurídiques que, en deter­mi­nats aspec­tes, no dei­xen de ser això: ter­ri­tori inex­plo­rat.

En tots els meus anys d’exer­cici pro­fes­si­o­nal mai havia vis­cut un esce­nari en què l’exe­cució d’una sentència penal fos noti­fi­cada abans que la mateixa sentència i això, sens dubte, reflec­teix no només el par­ti­cu­lar interès d’alguns jut­ges per liqui­dar el mal­vat Torra sinó que, a més, ja fa temps que no guar­den ni les for­mes.

Aquesta situ­ació no només és anòmala, sinó que, a més, va pri­var el mateix pre­si­dent de, per exem­ple, sol·lici­tar la cor­recció d’errors mate­ri­als en la sentència del Suprem o dema­nar l’acla­ri­ment d’alguns punts de la mateixa sentència.

Posada al des­co­bert una actu­ació tan irre­gu­lar, l’excusa pere­grina per a aquest com­por­ta­ment va ser que es pre­te­nia evi­tar que el pre­si­dent s’atrin­xerés al Palau i que es negués a aca­tar la sentència; òbvi­a­ment, això no és res més que una excusa de mal paga­dor.

El pro­blema, i aquí hi ha la pròxima trampa, és que pre­ten­dran argu­men­tar-ho, com així ja ho anun­cien con­no­tats i ino­fi­ci­o­sos por­ta­veus de les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals. És a dir, pre­ten­dran argu­men­tar al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal que no cor­res­pon acor­dar la sus­pensió cau­te­lar de l’exe­cució de la sentència perquè ja ha estat exe­cu­tada.

Dit més clara­ment, exe­cu­ten la sentència ràpida­ment per, d’una banda, pri­var el pre­si­dent Torra dels seus drets a la justícia cau­te­lar i, de l’altra, reta­llar les com­petències exclu­si­ves que, en aquesta matèria, té el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal.

Òbvi­a­ment, si el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­si­dera que hi ha raons per adme­tre a tràmit el recurs d’empara que vam inter­po­sar, en menys de 24 hores, ales­ho­res també haurà d’acor­dar l’esmen­tada sus­pensió cau­te­lar i dei­xar en sus­pens totes les actu­a­ci­ons judi­ci­als i admi­nis­tra­ti­ves que s’hagin gene­rat a par­tir de la noti­fi­cació de la sentència del Suprem.

Actuar d’una altra manera no seria res més que pri­var de qual­se­vol efecte el recurs, perquè si s’exe­cuta una sentència d’inha­bi­li­tació de divuit mesos abans que es resol­gui el recurs d’empara cor­res­po­nent, ales­ho­res aquest recurs no té cap efecte real.

El que no han tin­gut en compte aquests exe­ge­tes del neo­cons­ti­tu­ci­o­na­lisme espa­nyol és que més enllà dels Piri­neus hi ha tot un món que, almenys en matèria de drets fona­men­tals, és molt més ric i honest que aquest en què ens tro­bem sumits.

M’expli­caré: el requi­sit per acu­dir a la justícia del Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) és l’esgo­ta­ment de la via interna, entesa com un recurs efec­tiu; doncs bé, si se’ns priva de les mesu­res cau­te­lars sol·lici­ta­des, el recurs d’empara dei­xarà, automàtica­ment, de ser efec­tiu i, per tant, que­darà expe­dida la via per anar-nos-en, sense més dila­ci­ons, al TEDH.

Sí, som cons­ci­ents que molts diran: “Uf, quina rucada, això no és així”, un rao­na­ment que no és res més que un reflex d’una visió uni­di­men­si­o­nal del dret i del que aquí hi ha en joc. Quan en el cas de les devo­lu­ci­ons en calent vam acu­dir direc­ta­ment al TEDH, en enten­dre que a Espa­nya no exis­tia cap recurs efec­tiu, l’esmen­tat tri­bu­nal ens va donar la raó i va adme­tre el recurs… Si no hi ha recurs efec­tiu, no hi ha neces­si­tat d’esgo­tar la via interna.

Tots els pre­ce­dents que hi ha a la seu del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal en matèria de mesu­res cau­te­lars davant inha­bi­li­ta­ci­ons de càrrecs públics en exer­cici són favo­ra­bles al nos­tre plan­te­ja­ment de mesu­res cau­te­lars, per la qual cosa és al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal a qui li cor­res­pon esta­blir si cre­a­ran un pre­ce­dent ad hoc o si com­pli­ran allò que deia l’emèrit abans d’exi­liar-se als Emi­rats Àrabs Units: “La justícia és igual per a tot­hom.”

No exis­teix ni un sol pre­ce­dent que no avali la nos­tra posició en matèria de mesu­res cau­te­lars perquè és de tota lògica la seva con­cessió; òbvi­a­ment, sem­pre hem estat cons­ci­ents que la lògica jurídica va ser la pri­mera víctima del procés, però en aquest cas el que es juga el Cons­ti­tu­ci­o­nal, no nosal­tres, és molt més que el cas del pre­si­dent Torra, es juga el seu lloc com a porta d’accés a la juris­dicció del TEDH.

En aquests tres anys de defensa dels exi­li­ats i de mol­tes vícti­mes de la repressió exer­cida en con­tra dels cata­lans, hem demos­trat que mol­tes rutes que es deia que eren impos­si­bles no només no ho eren, sinó que, a més, eren les úniques gua­nya­do­res. En aquest cas, passa el mateix: si no hi ha un recurs efec­tiu no hi ha l’obli­gació d’esgo­tar la via interna.

Sí, ja vam demos­trar que una OEDE no és un meca­nisme automàtic de lliu­ra­ment, sinó que la mateixa ordre està supe­di­tada al con­trol de lega­li­tat i, espe­ci­al­ment, a un exhaus­tiu con­trol de com­pli­ment en matèria de drets fona­men­tals. Així ho vam pro­var a Bèlgica, a Ale­ma­nya i al Regne Unit quan tot­hom ens deia que ni teníem raó ni sabíem de què parlàvem.

No és sobrer recor­dar, perquè ara toca, que també vam demos­trar que per exer­cir com a dipu­tats al Par­la­ment Euro­peu n’hi havia prou amb obte­nir els vots sufi­ci­ents i que no era neces­sari ni jurar la Cons­ti­tució espa­nyola ni pas­sar per Madrid a bus­car unes actes que, per cert, com a tals no exis­tei­xen.

Com si res de tot això no fos sufi­ci­ent, un cop més acre­di­tem, pel que fa a l’ordre euro­pea de detenció i entrega, que el jutge de l’estat recla­mat pot, i deu, com­pro­var la com­petència de l’auto­ri­tat emis­sora de l’ordre; això i no una altra cosa és el que es va demos­trar amb la sentència del con­se­ller Puig el 7 d’agost pas­sat.

Ara el des­a­fi­a­ment no és menor, però com que ens endin­sem en un altre ter­ri­tori inex­plo­rat, els que cre­uen que el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal ens podrà tallar el pas a Europa i dei­xar-nos empan­ta­nats durant anys no s’han ado­nat que les coses no són així de sim­ples, line­als o uni­di­men­si­o­nals.

Les raons per les quals el TEDH només entra en joc un cop esgo­tada la via interna són diver­ses, però, entre totes en vull des­ta­car dues: 1) con­ce­dir als estats sig­na­ta­ris la pos­si­bi­li­tat de repa­rar, inter­na­ment, les vul­ne­ra­ci­ons que s’hagin pogut come­tre res­pecte de drets reco­ne­guts en el con­veni, i 2) donar, mit­jançant un recurs efec­tiu, la pos­si­bi­li­tat que això suc­ce­eixi dins d’un ter­mini rao­na­ble. És, entre altres raons, que per això es parla d’una juris­dicció sub­sidiària.

Doncs bé, en un cas com el del pre­si­dent Torra, si el recurs intern davant del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal és pri­vat de qual­se­vol efec­ti­vi­tat es trans­forma en un recurs mera­ment decla­ra­tiu i això no és el que ente­nen a Estras­burg per esgo­ta­ment de la via interna. La via interna neces­sita, sem­pre, ser de caràcter efec­tiu.

En defi­ni­tiva, els que pen­sen que al Cons­ti­tu­ci­o­nal enfon­sa­ran el cas, que el dei­xa­ran en un calaix fins a nou avís i con­su­ma­ran el pla de der­ro­ca­ment, és clar i evi­dent que no han fet una anàlisi clara de la situ­ació ni ente­nen com fun­ci­ona la justícia “sub­sidiària” que emana del TEDH.

En ter­ri­tori inex­plo­rat no es neces­si­ten mapes, sinó una bona brúixola, un cert sen­tit de l’ori­en­tació i valen­tia per endin­sar-se en aquells ter­ri­to­ris on mai ningú ha entrat… Del que no s’han ado­nat, perquè viuen immer­sos en els seus pro­pis relats, és que nosal­tres ja vam ser en aquest ter­ri­tori i, ales­ho­res, ja vam saber deli­near una ruta que per­met anar a Estras­burg direc­ta­ment, quan la via interna no ofe­reix un recurs efec­tiu.

En qual­se­vol cas, som cons­ci­ents que a molts aquest plan­te­ja­ment els sem­blarà molt poc orto­dox, però, insis­teixo, ja l’hem pro­vat, ha fun­ci­o­nat i, com he anat dient, la pilota ara està a la teu­lada del Cons­ti­tu­ci­o­nal, que és on la set­mana que ve hau­ran de defi­nir si: a) real­ment és un recurs efec­tiu, b) volen ren­tar la roba bruta a casa o c) ens obri­ran amb aquesta faci­li­tat la via euro­pea, que és on gua­nya­rem una altra vegada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor