Opinió

A fons

COMPANYS: MEMÒRIA I DEMOCRÀCIA

Aquella matinada, ell mateix va cridar per què l’assassinaven: “Per Catalunya”
La veritat és tossuda, rebel, inconformista. I aquesta veritat és la que necessitem per unir passat, present i futur

D’aquí a pocs dies farà vui­tanta anys de l’exe­cució del pre­si­dent Lluís Com­panys. El 15 d’octu­bre del 1940, a dos quarts de set del matí, va ser afu­se­llat al fos­sar de Santa Eulàlia del cas­tell de Montjuïc. Aque­lla mati­nada, segons abans de morir, ell mateix va cri­dar per què l’assas­si­na­ven: “Per Cata­lu­nya.” Pels ide­als polítics i soci­als d’aque­lla Cata­lu­nya que va con­rear, tre­ba­llar i defen­sar. La mateixa nació que, el 15 d’octu­bre del 2020, recor­darà Com­panys tenint el pre­si­dent Quim Torra inha­bi­li­tant per la justícia espa­nyola. Aquest és, sens dubte, un país en lluita per­ma­nent. Un país, com bé canta Lluís Llach, que vol ser per cami­nar i cami­nar per poder ser. I que ho ha de fer perquè les gene­ra­ci­ons pre­sents i futu­res cone­guin i enten­guin figu­res com la del pre­si­dent Com­panys.

Un polític nas­cut al Tarròs, una petita població agrària de la comarca de l’Urgell. Saber on va néixer explica també la seva tra­jectòria política. Un home que defensa la terra com a font d’ali­ments, pro­jec­tes i espe­ran­ces i que el 1922 crea la Unió de Rabas­sai­res per defen­sar els interes­sos dels agri­cul­tors davant la crisi vinícola poste­rior a la Pri­mera Guerra Mun­dial. Els valors de la justícia social i la lli­ber­tat són la seva insígnia. Per això, també ajuda a fer créixer un par­tit, Esquerra Repu­bli­cana. Des de la militància i amb coherència amb allò que creu, va con­fi­gu­rant la seva figura pública fins a con­ver­tir-se en un líder polític.

De fet, quan esdevé pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana se’l valora també per la seva capa­ci­tat comu­ni­ca­tiva, per ser un bon ora­dor, un polític capaç de traçar bons dis­cur­sos, de fomen­tar grans mítings i de gene­rar il·lusi­ons. Alhora, els anys de la seva pre­sidència coin­ci­dei­xen amb l’ús cada cop més gene­ra­lit­zat de la ràdio i, per tant, podríem dir que és el pri­mer pre­si­dent “de mas­ses”, un líder que ja escriu i parla pen­sant en el ressò que en faran els mit­jans.

Perquè Cata­lu­nya neces­sita ser entesa i, per tant, expli­cada. I Lluís Com­panys fa que aquest lema esde­vin­gui el seu pro­grama de govern. És a dir, sap que el país neces­sita un polític amb habi­li­tats per resol­dre els pro­ble­mes que con­di­ci­o­nen la vida dels seus ciu­ta­dans: l’agri­cul­tura, la sani­tat, la cul­tura, l’eco­no­mia, però que ho ha de fer en una nació poc res­pec­tada, sovint menys­pre­ada i sem­pre incom­presa. I mai recula, fins i tot sabent que si obra en aquest sen­tit, n’ha d’assu­mir totes les con­seqüències, aque­lles que el por­ten a l’exili, des d’on segueix pro­pug­nant les matei­xes divi­ses i des d’on escriu aques­tes parau­les: “L’únic que compta és Cata­lu­nya. Sia el que vul­gui que hagi de sofrir d’injustícies i de pas­si­ons, tots som cata­lans, i no vull veure més que cata­lans, fins els que no ho sem­blin. La meva per­sona ni cap altra valen res davant de la res­pon­sa­bi­li­tat del demà en la situ­ació de Cata­lu­nya avui. No seré obs­ta­cle per a res, ni vull res més que ser­vir Cata­lu­nya”.

La defensa d’aquests valors, mal­grat el seu afany de resistència, acaba pro­vo­cant la seva detenció. Un líder jut­jat, con­dem­nat, afu­se­llat, assas­si­nat. I avui, any 2020, encara ens pre­gun­tem si s’ha fet justícia? Sabem que la memòria democràtica és la manera de fer front a la impu­ni­tat, però cal reconèixer que queda camí per recórrer. Cata­lu­nya neces­sita seguir expli­cant, seguir llui­tant, seguir rei­vin­di­cant. I ho ha de fer amb un pre­si­dent inha­bi­li­tat i uns par­tits enfron­tats. Perquè el con­text sem­pre ens va en con­tra però, per sort, hi ha valors i ide­als que difícil­ment es poden enter­rar. Hi ha qui intenta soter­rar la veri­tat, però aquesta acaba renai­xent. És tos­suda, rebel, insis­tent, incon­for­mista. I aquesta veri­tat és la que neces­si­tem per unir pas­sat, pre­sent i futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor