Opinió

Opinió

Article de Gonzalo Boye

NO HI HA DRECERES

No hi haurà solució política des de l’àmbit jurídic, que, en resum, és només una via instrumental

En èpoques de gran con­fusió sem­pre hi ha il·lumi­nats que pre­te­nen donar lliçons a tot­hom sobre com no s’han de fer les coses. Això sí, mai diuen com sí que s’han de fer i, encara menys, les fan. Es tracta d’acti­tuds tre­men­da­ment dis­so­ci­a­do­res que, al final, s’aca­ben con­ver­tint en autèntics cavalls de Troia per inten­tar impe­dir qual­se­vol tipus d’avenç.

Qual­se­vol procés d’auto­de­ter­mi­nació, i de reco­nei­xe­ment dels drets de les mino­ries, és com­plex, lent i dolorós; això ho sap tot­hom. Cap dels pro­ces­sos que, amb pers­pec­tiva històrica, es poden ana­lit­zar ha estat exempt d’aques­tes con­seqüències i, encara que sem­bli sor­pre­nent, tam­poc de dures crítiques per part de gent que fent creure que for­men part del procés no es dedi­quen a fer una altra cosa que no sigui boi­co­te­jar la feina d’altres.

Les grans diferències entre el procés català i altres pro­ces­sos, que es poden con­sul­tar als lli­bres d’història, són el moment, el con­text i la forma en què s’ha plan­te­jat el mateix procés. Res sor­tirà gra­tis, res serà ràpid i res serà indo­lor, però si es fan les coses bé, aca­ba­rem veient que els encerts són més que els errors i que la via esco­llida, a banda de ser l’única pos­si­ble, és la cor­recta.

Els autèntics perills de qual­se­vol procés d’aques­tes carac­terísti­ques són, d’una banda, dei­xar-se arros­se­gar pels que cre­uen que hi ha dre­ce­res, pels que pen­sen que pos­se­ei­xen la veri­tat, pels que, sense moure ni un dit, són capaços de saber-ho tot i fer-ho millor que els altres i, de l’altra, que la frus­tració gene­rada a par­tir d’aquest apa­rent i fal­sa­ment dis­curs dis­rup­tiu desviï del camí cor­recte gent que acaba cre­ient que les dre­ce­res con­du­ei­xen a la meta.

No hi ha dre­ce­res ni solu­ci­ons màgiques. Només una estratègia ade­quada i la feina ben feta per­me­ten asso­lir fites com les que es neces­si­ten en una situ­ació com l’actual. Els cants de sirena sobren i els trets des de dins de la mateixa trin­xera, també; el que real­ment fa falta és capa­ci­tat de com­prensió del que s’està fent, paciència per saber espe­rar fins que aflo­rin els resul­tats i la intel·ligència emo­ci­o­nal per assu­mir la duresa del camí.

Per molt que alguns vul­guin que sigui així, la veri­tat és que la via jurídica no solu­ci­o­narà el con­flicte entre Espa­nya i Cata­lu­nya, sem­pre ho hem dit, i no el solu­ci­o­narà perquè un con­flicte de natu­ra­lesa política mai es resoldrà en un tri­bu­nal. Una altra cosa és que per arri­bar al ter­reny polític sigui neces­sari esbros­sar el camp jurídic, que és on han inten­tat fer enca­llar els legítims desit­jos d’una majo­ria de cata­lans.

Sense solució jurídica, doncs, no hi haurà avenç polític, perquè una solució d’aques­tes carac­terísti­ques només es pot asso­lir un cop superada la repressió i reco­ne­guts els opo­nents com a sub­jec­tes polítics amb qui bus­car una solució al con­flicte.

En qual­se­vol cas, hi insis­teixo perquè a ningú li que­din dub­tes: no hi haurà solució política des de l’àmbit jurídic que, en resum, és una via ins­tru­men­tal per arri­bar a un pla d’equi­valència en què les parts en con­flicte puguin no ja resol­dre les seves diferències, sinó tro­bar una solució política que satis­faci les expec­ta­ti­ves i les neces­si­tat mínimes de tot­hom.

La com­ple­xi­tat del con­flicte, a la qual cal afe­gir les con­seqüències de la repressió i la judi­ci­a­lit­zació, han fet que els juris­tes assumíssim, tem­po­ral­ment, un paper pre­pon­de­rant; aquest rol, però, no es pot con­fon­dre amb el de solu­ci­o­na­dors del con­flicte.

Pre­ten­dre, com fan aquells que no tenen solu­ci­ons sinó quei­xes, que dels avenços jurídics depen­gui la solució política és tant com no enten­dre quin és el pro­blema o, sim­ple­ment, voler gene­rar una con­flic­ti­vi­tat que única­ment acaba bene­fi­ci­ant el con­trari.

Ara bé, si la solució jurídica a la repressió ha de pre­pa­rar el ter­reny per a la solució política, no tinc cap dubte que ni l’una ni l’altra s’asso­lirà a par­tir de plan­te­ja­ments maxi­ma­lis­tes dels que sense tenir solu­ci­ons només es dedi­quen a cri­ti­car a tort i a dret perquè, en el fons, és del que viuen o és la tasca que se’ls ha enco­ma­nat…, que no sé què és pit­jor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.