Opinió

Opinió

EL POT DE COLÓN

Les caixes són, en conjunt, una visió de la cultura pop des de la meva òptica

Can­tava Alaska amb els Pega­moi­des: “Qui­ero ser un pote de Colón y salir anun­ci­ada en la tele­visión.” El pot era el cèlebre tam­bor de Colón, que con­te­nia sabó de ren­tar roba amb un for­mat gegantí de forma cilíndrica i que en els anys sei­xanta i setanta va ser molt popu­lar. No només per l’estalvi econòmic o per la seva potència nete­ja­dora, sinó perquè a la majo­ria de les llars on hi havia cana­lla, el tam­bor de Colon, un cop buit, ser­via per guar­dar les peti­tes jogui­nes. Indis, vaquers, pis­to­les, io-ios, bal­du­fes, nines, madel­mans... Petits tre­sors que després d’una bona escam­pada per terra tro­ba­ven el seu aixo­pluc quan tocava anar a sopar o a dor­mir. Aquest uni­vers màgic –que tenia un gran valor per als nens, però no tant per a les mares, que de tant en tant alleu­ge­rien el con­tin­gut del tam­bor fent que mol­tes de les andròmines anes­sin a parar a les escom­bra­ries– és la base de les cai­xes frikis.

Les cai­xes frikis, però, no es poden con­si­de­rar un gest només de nostàlgia, tot i que la poden pro­vo­car. Tam­poc són només una obsessió col·lec­ci­o­nista, ja que els objec­tes que les omplen no tenen jerar­quia. Pot ser que fins i tot mol­tes peces que con­si­dero atrac­ti­ves hagin que­dat ama­ga­des i a penes siguin visi­bles per a l’espec­ta­dor. Les cai­xes fikis res­po­nen a un impuls acu­mu­la­tiu d’objec­tes que un cop van per­dre la seva uti­li­tat lúdica van ampli­fi­car el seu valor simbòlic. Les cai­xes frikis repre­sen­ten fixa­ci­ons per­so­nals que tenen molt a veure amb la cul­tura pop: cinema, música, còmic, publi­ci­tat, cul­tura kish de record de viat­ges. I també amb el peri­o­disme, tot i que a algú li pugui sem­blar banal, per exem­ple, tes­ti­mo­niar el procés amb xapes o la pandèmia amb mas­ca­re­tes de Super­man i el Jòquer. Les cai­xes són tes­ti­mo­nis de moments.

Les cai­xes frikis són una mena de recor­re­gut per obses­si­ons, ple­nes d’objec­tes que es llen­cen quan després de viure al fons d’un calaix no pas­sen la bar­rera d’una neteja o de posar ordre als mals endreços. No són art, ni la meva intenció és fer d’artista, però sí que deuen molt a la meva passió i con­tacte amb l’art con­tem­po­rani: el ready made, Duc­hamp, el pop art i fins i tot l’art con­cep­tual impreg­nen aques­tes cai­xes en què tan impor­tant és el que es veu com el que queda ama­gat. El seu excés és con­tro­lat perquè a diferència del que farien molts col·lec­ci­o­nis­tes no ho mos­tro tot. No amago, però tam­poc faig exhi­bi­ci­o­nisme. Això és el que a mi em dona una garan­tia d’auten­ti­ci­tat, de no sen­tir-me ridícul per col·lec­ci­o­nar i mos­trar uns objec­tes que, amb un cri­teri del que fins fa poc s’ano­me­nava alta cul­tura, serien indig­nes i infan­tils.

A banda de con­si­de­ra­ci­ons més intel·lec­tu­als, les cai­xes van néixer per donar solució a un tema d’espai. Tenia un munt de cai­xes de cartró ple­nes d’objec­tes que havia acu­mu­lat durant molt de temps. Tenia pro­ble­mes d’espai. O me’n des­feia o havia de tro­bar una alter­na­tiva. Vaig pen­sar que si bus­cava una manera de poder-les mos­trar segui­rien ocu­pant molt espai, però ales­ho­res tin­dria una raó per con­ser­var les peces. I així, inten­tant tro­bar espai, en vaig ocu­par més. I el fet d’exhi­bir-les pot­ser res­pon a gua­nyar, encara que sigui tem­po­ral­ment, nous espais.

L’espec­ta­dor podrà deduir com Tintín m’ha acom­pa­nyat molt i com els super­he­rois i herois més clàssics com el Capitán Tru­eno i El Hom­bre Enmas­ca­rado m’han fet somiar. Lle­gia les seves històries, de ben segur, pre­nent una Coca-Cola, a la qual dedico una caixa. Dues grans cre­a­ci­ons, com ara Corto Maltés i James Bond, també tenen la seva. També els dibui­xos de la War­ner i Hanna-Bar­bera, la col·lecció de pins, els Pica­pe­dres, el còmic i l’ani­mació japo­nesa, l’escola Bru­guera, els automòbils fantàstics i els objec­tes de caire per­so­nal amb històries que no us expli­caré. També toco el tema fut­bol. Sento dece­bre-us, però, perquè no es tracta d’una caixa del Barça, sinó de l’Espa­nyol, el meu equip, que conté herba –ara sorra– de l’estadi de Sarrià. Una caixa molt comen­tada pels culers, que amb certa sim­pa­tia m’han expres­sat el meu atre­vi­ment cada cop que he mos­trat aques­tes, diguem-ne, cre­a­ci­ons.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.