Opinió

Opinió

ARTICLE DE GONZALO BOYE

VERITAT, JUSTÍCIA, REPARACIÓ

La gran diferència entre Xile i Espanya és que allà es va entendre la transició com una etapa, no com un objectiu

Si un cop d’estat és capaç de can­viar la faç política d’un país en qüestió, fins i tot, d’hores o dies, sor­tir d’una dic­ta­dura i endin­sar-se en una autèntica democràcia no és ràpid, sen­zill ni està exempt de ris­cos.

Tota dic­ta­dura marca la soci­e­tat sobre la qual plana fins i tot durant gene­ra­ci­ons, deixa feri­des ober­tes i cen­te­nars d’inter­ro­gants sobre diver­sos temes que, per­sis­tint la dic­ta­dura, difícil­ment es poden acla­rir.

Alguns con­si­de­ren que hi ha models tran­si­ci­o­nals, al meu enten­dre cada país és un món, però, sens dubte, hi ha algu­nes pau­tes que fan pos­si­ble deter­mi­nar els pas­sos a seguir perquè una tran­sició tin­gui èxit.

No n’hi ha prou amb can­viar les lleis i els gover­nants, implica també un estudi en pro­fun­di­tat del que ha succeït per esta­blir una veri­tat històrica. Amb hones­te­dat i rigor es deter­mi­na­ran els fets perquè cap de les vícti­mes, ni res del que ha succeït, quedi fora del recompte històric. Veri­tat.

Després, s’hau­ran d’exi­gir les res­pon­sa­bi­li­tats cor­res­po­nents als que hagin par­ti­ci­pat en la repressió. Sense exigència de res­pon­sa­bi­li­tat és impos­si­ble acon­se­guir un mínim de justícia que per­meti esta­blir una con­vivència sana i cons­truc­tiva.

Justícia.

Con­seqüència lògica de l’ante­rior serà repa­rar el que ha succeït, que adop­tarà diver­ses for­mes, no sem­pre tan satis­factòries com totes les vícti­mes es merei­xen. Repa­ració.

Aques­tes tres eta­pes poden tri­gar molt, entre altres raons perquè no sem­pre es donen les con­di­ci­ons polítiques necessàries per avançar a bon ritme i, també, perquè algu­nes vega­des quan són final­ment abor­da­des no acon­se­guei­xen el seu objec­tiu. Però sor­tir d’una dic­ta­dura no només implica esta­blir la veri­tat, fer justícia i acon­se­guir la repa­ració del que s’ha sofert; també es neces­sita aban­do­nar el marc nor­ma­tiu cons­truït per la dic­ta­dura pre­ce­dent, que sem­pre busca uns objec­tius clars: con­so­li­dar el poder dic­ta­to­rial i pro­jec­tar-lo cap al futur com a manera de garan­tir la con­tinuïtat, però, també, la impu­ni­tat.

Tota dic­ta­dura esta­bleix un marc nor­ma­tiu o “cons­ti­tució” a través de la qual implan­tar els prin­ci­pis ins­pi­ra­dors d’aquest règim. Unes vega­des aquest marc nor­ma­tiu es gesta durant la dic­ta­dura i, d’altres, com a con­dició d’avanç dins un procés tran­si­ci­o­nal.

Xile, que va ini­ciar el trànsit cap a la democràcia el 1990, amb més o menys èxit ha anat fent els pas­sos ade­quats per con­so­li­dar un sis­tema democràtic després de més de 17 anys d’una de les més ferot­ges dic­ta­du­res cone­gu­des a Lla­ti­noamèrica.

El pri­mer pas van ser unes elec­ci­ons democràtiques i, a par­tir d’aquí, cada qua­tre anys s’han anat cele­brant comi­cis pre­si­den­ci­als i de tot tipus d’auto­ri­tats elec­ti­ves. És a dir, no es pot dis­cu­tir que hagi exis­tit un procés elec­to­ral democràtic des de fa ja 30 anys.

Però no només d’elec­ci­ons viu una democràcia, sinó que, a més, ha de fer-ho d’altres nutri­ents que la con­fi­gu­ren com a tal i, per tant, en aquests 30 anys han exis­tit diver­ses comis­si­ons que van aca­bar per esta­blir una veri­tat amb la qual tots podem estar, en major o menor grau, d’acord. Veri­tat.

A par­tir d’aquest punt van començar els pro­ces­sos penals a través dels quals s’ha anat exi­gint res­pon­sa­bi­li­tats i con­dem­nant un nom­bre ele­vat de mili­tars i mem­bres dels apa­rells de segu­re­tat de la dic­ta­dura; són pro­ces­sos llargs, com­ple­xos, però, sobre­tot, ajus­tats a dret, amb la qual cosa les sentències que aquí s’han anat dic­tant com­plei­xen amb alguna cosa bàsica a l’hora d’impar­tir justícia: procés amb les degu­des garan­ties i sentències que estan resis­tint el pas del temps i el pes dels recur­sos. Justícia.

En paral·lel, s’han anat imple­men­tant diver­sos meca­nis­mes de repa­ració de les vícti­mes, alguns dels quals es veuen limi­tats per les pròpies capa­ci­tats econòmiques del país però que, almenys, com­plei­xen amb els requi­sits mínims per enten­dre que l’esforç es va fent.

Repa­ració.

Ara bé, res d’això era sufi­ci­ent per tan­car les feri­des dei­xa­des per la dic­ta­dura. Resul­tava neces­sari fer un pas més que fos el colofó a una tran­sició que ha durat 30 anys: dero­gar la cons­ti­tució de Pinoc­het i entrar en un procés cons­ti­tu­ent que per­meti gene­rar el marc nor­ma­tiu propi d’una democràcia del segle XXI.

Aquest pas ja s’ha fet i, ara, toca posar-se, entre tots, a escriure aquest lli­bre obert que es pre­senta a tots els xilens i sobre el qual es podran plas­mar, con­sen­su­a­da­ment, les aspi­ra­ci­ons cons­ti­tu­ents d’un país que ha tre­ba­llat tres dècades per a això.

La gran diferència entre Xile i Espa­nya és que allà es va enten­dre la tran­sició com una etapa, no com un objec­tiu, i que, per tant, la fórmula per superar-la depe­nia dels meca­nis­mes tran­si­ci­o­nals tra­di­ci­o­nals: veri­tat, justícia, repa­ració i procés cons­ti­tu­ent. Xile va poder perquè ha vol­gut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.