Llengua
PERDRE LA POR AL CATALÀ
Aprendre català amb humor, sense por i sense tenir la sensació que es fa el ridícul. Aquesta és la missió que té el Curset. Mètode de català per a tothom, un llibre que explica les normes bàsiques del català per “perdre la por d’equivocar-se i assaborir les pífies”. I és que el català, expliquen Joan Ferrús i Míriam Martín, autors del Curset, “arrossega la mala fama de ser un idioma difícil i enrevessat”.
Tampoc ho posen fàcil els “filòlegs, periodistes, professors i últimament també tuitares” que s’erigeixen com a guardians de la llengua, perquè creen una pressió afegida a aquells parlants que es llancen a aprendre’l o que el volen perfeccionar. “Perquè aprendre català és com beure en porró”, asseguren els autors, “n’encertareu una de cada tantes i acabareu tots bruts de vi”.
Amb aquests bons propòsits i una bona dosi d’humor, els autors engresquen els lectors a deixar-se endur i a millorar el seu nivell de llengua sense avorrir-se, amb tocs d’humor. Se us acut una millor manera d’aprendre el català?
El llibre inclou una “guia definitiva” per dir bé les hores en català; unes pàgines per aprendre, per fi, quines paraules porten dièresi, i un apartat per saber quins són els quinze diacrítics amb els quals ens hem quedat. També repassa la norma del guionet, quins són els errors típics del gerundi (rient i no riguent) i del participi (conclòs i no concluït o conclogut) i recull els deu renecs més llargs i contundents de la nostra llengua.
I, per descomptat, no s’oblida dels famosos pronoms febles. “El català, sense els pronoms febles, no seria català. No volem parlar una llengua sense pronoms i encara som a temps de salvar-los”, afirmen els autors del Curset.
Cada capítol acaba amb uns exercicis, perquè poseu a prova el vostre català, s’inclouen vocabularis de diversos camps semàntics i, al final del llibre, una taula de verbs –per repassar o aprendre les conjuncions dels més freqüents– en què es recullen les variants dialectals de referència.
També cal destacar que un dels atractius del llibre, sens dubte, és el seu disseny trencador i modern (marca de l’editorial Blackie Books), allunyat dels clàssics llibres per aprendre la llengua, amb il·lustracions a tot color d’Olga Capdevila. Així que ja ho sabeu, és hora d’agafar el porró i d’acabar ben bruts de vi.