Opinió

A fons

La vacuna i la recuperació econòmica

L’eficàcia de la vacuna és incerta per la forta pressió rebuda tant de governs com del món econòmic

Després de nou mesos de dures conseqüències sanitàries i econòmiques per la SARS-CoV-2, que ja ha provocat la mort d’1,3 milions de persones i n’ha infectat més de 50 arreu del món, la ciència ens ha donat una alenada d’aire fresc, un bri d’esperança. L’anunci de la farmacèutica nord-americana Pfizer i el seu soci alemany BioNTech, que la seva vacuna contra la covid-19 té una eficàcia del 90% i que ja es començarà a distribuir amb petites dosis aquest mateix any, va provocar un esclat en el món borsari, el mirall diari de l’economia en l’àmbit planetari. A l’altra cara de la moneda, però, els sectors de la restauració, el turisme, la cultura, l’esport i els autònoms no aturen la protesta i el seu malestar per no poder-se guanyar la vida per les restriccions que imposa l’administració. A més, la tensió hospitalària a causa dels ingressos que provoca la pandèmia tampoc s’atura. Per això és essencial trobar una sortida per posar fi, de forma urgent, al virus, i la vacuna, a hores d’ara, és la principal solució.

Si es confirmessin les dades de les companyies nord-americana i alemanya, es calcula que a finals d’any ja es podrien distribuir uns 50 milions de dosis d’aquest vaccí, que requereix dues injeccions, és a dir que podria arribar a uns 20 milions de persones. Per a l’any vinent, ja es podrien tenir uns 1.300 milions de dosis.

Però hi ha altres vacunes avançades com la d’AstraZeneca i Oxford, la de Moderna, la de Janssen i la de Novavax. I també les xineses de CanSino, les dues de Sinopharm i la de Sinovac, que ja s’estan repartint entre els sanitaris, els militars i els funcionaris. Així mateix, també hi ha les vacunes russes de Gamaleya ( Sputnik V) i Bektop, i properament es podrien començar a repartir entre la població. El cert és que en pocs mesos s’afegiran els resultats d’altres indústries del sector a mesura que es vagi avançant en les diverses fases fins a obtenir l’aprovació de les autoritats sanitàries.

Tot i la bona notícia encara queden molts interrogants. D’entrada, n’hi hauria dos de preliminars però bàsics quant a la rapidesa per la vacunació massiva. Un és la disponibilitat, perquè una o dues farmacèutiques no tenen prou capacitat per arribar a tota la població mundial. Per tant, es necessita que hi hagi diverses companyies. També és fonamental l’acceptació, perquè hi ha persones que tenen dubtes davant d’una vacuna: per això serà clau que es doni tota la informació possible i que el sector i les autoritats sanitàries siguin transparents. Un altre aspecte bàsic serà la seguretat de la immunització, així com resoldre amb rigor tot el sistema logístic fins que arribi al ciutadà. El trasllat de milions de dosis des dels laboratoris fins als centres on s’administri la punxada passant per les estacions d’emmagatzematge mantenint una temperatura de 80 graus negatius serà tot un repte.

Atès tot això, cal demanar prudència perquè la gran pujada en els parquets d’arreu del món a principis de setmana es podria desfer com un terròs de sucre davant de qualsevol dubte o improvisació per part del sector farmacèutic, les autoritats sanitàries mundials i els mateixos governs si utilitzen proclames exageradament optimistes sense fonaments científics.

Dit això, l’esclat de les borses –l’Ibex-35 va augmentar un 8,57% el dilluns, el major augment de la darrera dècada– demostra les ganes de sortir del pou sanitari que allarga perillosament la recessió econòmica. Això demostraria el que deien molt experts els mesos de març i abril passat, que quan acabi la pandèmia el creixement econòmic tindria forma de V. És a dir, que tot allò que havia caigut en dos mesos tornaria a créixer amb una velocitat de vertigen. El que ningú sabia llavors, ni ara tampoc, és quan temps haurem de conviure amb el maleït virus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor