Opinió

Tribuna republicana

PARLEN LES ‘LOLITES’

Vanessa Springora relata a ‘El consentiment’ la relació abusiva que va mantenir, als 14 anys, amb l’escriptor Gabriel Matzneff
Al film ‘Mignonnes’, Maïmouna Doucouré deixa clar que l’alternativa al conservadorisme islàmic no és la hipersexualització

“Després de l’alli­be­ra­ment de la moral, també es comença a alli­be­rar la paraula de les vícti­mes.” L’edi­tora fran­cesa Vanessa Sprin­gora con­clou així El con­sen­ti­ment (Empúries, tra­ducció de Marta Mar­fany), lli­bre en què deta­lla la relació abu­siva que va man­te­nir, als 14 anys, amb l’escrip­tor Gabriel Matz­neff, de 50.

Lluny del mite mas­clista de l’ado­les­cent múrria i luxu­ri­osa que sedu­eix un home madur, Sprin­gora mos­tra la rea­li­tat tal com és: la història d’un pede­rasta que abusa de nenes –les rela­ci­ons sexu­als amb menors d’edat són vio­la­ci­ons– i les mal­tracta psi­cològica­ment, amb la com­pli­ci­tat del seu entorn. Des de la mare de Sprin­gora, que accepta la relació amb resig­nació, fins a la indústria cul­tu­ral, que publica lli­bres en què Matz­neff es vanta de les vio­la­ci­ons, pas­sant pels cos­sos de segu­re­tat que, tot i els adver­ti­ments, fan la vista grossa amb l’escrip­tor.

Mal­grat que Sprin­gora no s’atre­veix a con­dem­nar l’obra literària de Matz­neff, la no exo­ne­ració dels escrits és una opció plau­si­ble si es té en compte que, com mos­tra el lli­bre, els seus relats són con­fes­si­ons, i ell s’apro­fita de la fama i la indulgència amb què la soci­e­tat valora els delic­tes come­sos per aquells homes con­si­de­rats genis per mal­trac­tar amb impu­ni­tat. Matz­neff juga amb la falta d’auto­es­tima de Sprin­gora, i el seu des­em­pa­ra­ment fruit d’una con­vulsa situ­ació fami­liar, per atra­par-la. Ho resu­meix molt bé Marta Rojals: “L’abu­sa­dor madur va fent anys, i per­fec­ci­ona la tècnica, la capa­ci­tat de con­fon­dre i mani­pu­lar, men­tre que les seues joves vícti­mes sem­pre són al mateix estadi, perquè les va reno­vant.”

La també fran­cesa Maïmouna Dou­couré és la direc­tora de la pel·lícula Mig­non­nes (en cas­tellà, Gua­pis). Pre­mi­ada a Sun­dance i a Berlín, explica la història de l’Amy (Fat­hia Yous­souf), una nena afro­fran­cesa d’11 anys que viu als subur­bis de París. Cri­ada en un ambi­ent religiós con­ser­va­dor i mas­clista –el seu pare es casa amb una segona dona mal­grat l’opo­sició de la mare–, Amy comença a ballar al grup d’unes ami­gues de l’escola, on l’equi­pa­ment i les core­o­gra­fies estan alta­ment sexu­a­lit­zats.

El film deixa clar que l’alter­na­tiva al con­ser­va­do­risme islàmic no és la hiper­se­xu­a­lit­zació, un desen­llaç habi­tual en les històries que par­len de l’alli­be­ra­ment de l’este­re­o­tip de la dona/nena musul­mana a les soci­e­tats occi­den­tals. Fer-ho, ens diu Dou­couré, seria accep­tar l’objec­ti­vació hiper­se­xual com a única via d’eman­ci­pació i, en certa manera, donar vali­desa a les cre­en­ces soci­als que han vist les acci­ons de pede­ras­tes com Matz­neff com a accep­ta­bles. La direc­tora afro­fran­cesa con­clou que tant el puri­ta­nisme com la hiper­se­xu­a­lit­zació són dues reac­ci­ons a l’objec­ti­vació precoç que patei­xen les menors. Per tant, remata, l’única manera de des­lliu­rar-se’n és trac­tar les nenes com a infants. Sem­bla que Net­flix, pla­ta­forma que ofe­reix la pel·lícula, no en va enten­dre el mis­satge. Les imat­ges amb què pro­mo­ci­o­nava el film sexu­a­lit­za­ven les menors pro­ta­go­nis­tes. Això va gene­rar una onada d’acu­sa­ci­ons d’apo­lo­gia de la pedofília i de deman­des de reti­rada de la pel·lícula. La direc­tora, Maïmouna Dou­couré, va arri­bar a rebre ame­na­ces de mort i a patir insults.

Mal­grat que Net­flix es va aca­bar dis­cul­pant, el cas de Mig­non­nes afe­geix un matís a la con­clusió de Vanessa Sprin­gora. La paraula de les vícti­mes s’alli­bera, és cert. Sovint, però, topa amb una soci­e­tat que o bé s’entesta a seguir per­pe­tu­ant el mite de la Lolita, com Net­flix, o bé defuig d’apro­fun­dir en la com­prensió de la rea­li­tat expo­sada per les vícti­mes, com aquells que van voler reti­rar la pel·lícula sense haver-la vista. Els dos grups evi­ten la inco­mo­di­tat d’haver de refle­xi­o­nar sobre la nos­tra res­pon­sa­bi­li­tat en el foment de la cul­tura de la pederàstia. Tal com va pas­sar, dècades enrere, amb la Lolita ori­gi­nal, de qui el mateix autor, Vladímir Nabokov, va dir que era la història d’un ésser per­vers. L’adult, no la nena. El temps ha dei­xat palès que, mal­grat excep­ci­ons, a ell tam­poc ningú el va (voler) escol­tar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor