Opinió

A fons

PROPOSTES ELECTORALS

Més enllà dels cartells electorals haurem d’exigir respostes i clarificacions
De les poques certeses que tenim és que per formar govern caldran coalicions i aliances

Fer pre­vi­si­ons en política s’ha con­ver­tit gai­rebé en un joc de ciència-ficció. El con­text va can­vi­ant, i els actors pro­ta­go­nis­tes es veuen obli­gats a adap­tar-se contínua­ment per resis­tir en un món de crítiques, de pres­si­ons, de veri­tats qüesti­o­na­bles i de poques cer­te­ses. Per això, inten­tar pro­jec­tar com serà la cam­pa­nya de les elec­ci­ons cata­la­nes del pro­per 14 de febrer és arris­cat. Perquè conei­xem les estratègies que segui­ran algu­nes for­ma­ci­ons, però ningú ha defi­nit cap pro­posta. Una estratègia és una mirada de llarg recor­re­gut, un camí que es vol res­se­guir, un propòsit que es vol asso­lir. Però les pro­pos­tes exi­gei­xen con­cre­ci­ons i res­pos­tes clares, perquè les ambigüitats són inter­pre­ta­des com a debi­li­tats, man­can­ces o diva­ga­ci­ons.

Tot i així, de moment, l’únic que pre­sen­cia la ciu­ta­da­nia, atònita i des­con­cer­tada, són les cons­tants des­a­vi­nen­ces entre les dues for­ma­ci­ons que for­men part de l’actual exe­cu­tiu. Ho fa al mateix temps que intenta sobre­viure en aquesta difícil tes­si­tura en què ens ha ins­tau­rat el coro­na­vi­rus. Perquè men­tre uns no acon­se­guei­xen diri­mir deter­mi­na­des polèmiques, algu­nes de total­ment estèrils, hi ha qui lluita per man­te­nir el negoci o per pagar totes les fac­tu­res. No és un argu­ment sim­plista. La rea­li­tat, de vega­des, és així de crua i no entén d’ate­nu­ants.

Per això, els votants neces­si­ta­ran deter­mi­na­des con­cre­ci­ons. Cal conèixer qui­nes polítiques es dis­se­nya­ran, qui­nes inver­si­ons es faran i amb quina fina­li­tat, quins sec­tors rebran aju­des i com s’exe­cu­ta­ran, quins pro­gra­mes s’imple­men­ta­ran o qui­nes boni­fi­ca­ci­ons es podran apli­car. I fer-ho res­po­nent a les espe­ci­fi­ci­tats de cada sec­tor. És a dir, des­xi­frant qui­nes impli­ca­ci­ons tin­dran en l’àmbit econòmic, social, edu­ca­tiu, agrari, indus­trial, tec­nològic o cul­tu­ral. I el moment per mos­trar-ho, amb tots els detalls, és durant la cam­pa­nya elec­to­ral.

De la mateixa manera, els par­tits inde­pen­den­tis­tes hau­ran de defi­nir el seu recor­re­gut cap a la República Cata­lana. Si apos­ten per un procés de nego­ci­ació amb l’Estat, cal que deter­mi­nin qui­nes con­di­ci­ons impo­sa­ran, quins actors cre­uen que hi hau­rien de par­ti­ci­par i quins ter­mi­nis es pre­veu­ran. En canvi, si es defensa una estratègia uni­la­te­ral cal expli­car què es vol, quins pas­sos se segui­ran i fins on està dis­po­sat cadascú a arri­bar. Cer­ta­ment res és blanc o negre, exis­tei­xen els mati­sos, però s’han de pun­tu­a­lit­zar.

És hora d’emple­nar de con­tin­guts els con­cep­tes. Totes les cam­pa­nyes elec­to­rals incor­po­ren ele­ments emo­ci­o­nals i, de fet, pro­ba­ble­ment ha de ser així. Perquè els elec­tors s’han de poder il·lusi­o­nar o, com a mínim, han de poder pro­jec­tar espe­ran­ces. Però els par­tits polítics han d’aga­far com­pro­mi­sos ferms i s’ha de fis­ca­lit­zar el seu con­tinu incom­pli­ment dels pro­gra­mes elec­to­rals. Sem­bla que no tenen cap càstig si les seves pro­pos­tes no es fan rea­li­tat. Els equips de cam­pa­nya de tots els par­tits ja fa mesos que tre­ba­llen pen­sant eslògans, imat­ges i dis­cur­sos. Però més enllà dels car­tells elec­to­rals o, fins i tot, dels con­cep­tes que s’ani­ran repe­tint gai­rebé fins a la saci­e­tat, hau­rem d’exi­gir res­pos­tes i cla­ri­fi­ca­ci­ons. Els desit­jos no n’hi ha prou amb repe­tir-los perquè es com­ple­xin.

Per tant, quan par­lem de con­cre­ci­ons cal que siguin polítiques i ideològiques. Perquè de les poques cer­te­ses que tenim és que per for­mar govern cal­dran coa­li­ci­ons i ali­an­ces. I que per arri­bar a con­sen­sos tot­hom haurà d’aca­bar fent renúncies. És evi­dent que per poder seguir avançant a par­tir del 14-F serà neces­sari garan­tir uns nivells mínims d’uni­tat, d’entesa i de con­sens. Però si es fa sem­pre sent hereus de polèmiques o d’interes­sos par­ti­dis­tes, aquests acords seran, una altra vegada, un fals miratge. A veure si aquesta cam­pa­nya ens per­met pas­sar dels retrets a les pre­ci­si­ons. És un repte ambiciós, encara que hau­ria de ser només un ele­ment de nor­ma­li­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.