Opinió

Tribuna republicana

CORRUPCIÓ, MONARQUIA I REPÚBLICA

La corrupció de la monarquia espanyola és la crònica d’una immoralitat pública anunciada
Sense la intervenció judicial suïssa, res d’això hauria emergit; estem a la punta d’un iceberg

Cor­rupció és una paraula fosca. No agrada par­lar-ne ni tam­poc gosar pen­sar que per­so­nes de deter­mi­nats cer­cles de con­fiança econòmics, polítics i soci­als for­men part d’entra­mats de pre­te­sos nego­cis a costa del gran pastís de la con­trac­tació pública. I que, a força de con­so­li­dar pràcti­ques de trac­tes de favors i de tràfic d’influència, han gene­rat espais d’impu­ni­tat gai­rebé impe­ne­tra­bles. Els dar­rers anys la paraula inte­gri­tat s’ha inten­tat obrir camí amb codis de con­ducta, lleis de trans­parència, regis­tres de grups d’interès i nous models de con­trac­tació pública que puguin afa­vo­rir les pimes amb con­trac­ta­ci­ons per lots més petits. Però la cons­ta­tació clara és que fins que l’ima­gi­nari de l’ètica no pene­tri de debò i la ciu­ta­da­nia no ho reclami com a gestió dels seus diners serà difícil avançar.

La qüestió és que la pro­xi­mi­tat al poder, als par­tits polítics o a ges­tors de la direcció pública no hau­ria de gene­rar avan­tat­ges en l’obtenció de bene­fi­cis deri­vats dels con­trac­tes públics.

La cor­rupció de la monar­quia espa­nyola és la crònica d’una immo­ra­li­tat pública anun­ci­ada. I segu­ra­ment ha influït molt en l’extensió que les pràcti­ques cor­rup­tes han tin­gut a Cata­lu­nya i a Espa­nya. És evi­dent que el silenci i la tolerància que durant anys s’ha produït en el sis­tema ins­ti­tu­ci­o­nal i el peri­o­disme, pro­te­gint la corona, ha arri­bat a la seva fi.

Mal­grat que es puguin inven­tar regu­la­rit­za­ci­ons fis­cals apa­rents, des que –arran de l’empre­so­na­ment de l’empre­sari Javier de la Rosa–, el difunt Prado Colón de Car­va­jal, admi­nis­tra­dor pri­vat durant vint anys del rei Joan Car­les I, va evi­den­ciar unes dinàmiques de comis­si­ons milionàries amb els països àrabs, la fra­gi­li­tat de la monar­quia va entrar en un clar declivi. Ell mateix va ser empre­so­nat dos anys el 2004, i diver­sos polítics, com ara Fernández Ordóñez, van reconèixer que Joan Car­les I tenia el mono­poli del mer­cat del petroli, com a mínim. Aquest negoci, molt vin­cu­lat també a l’entra­mat de les empre­ses de defensa, inclo­ses en les matèries “reser­va­des”, ha gene­rat i genera mili­ons de bene­fi­cis que han enri­quit, a més de la monar­quia, nom­bro­sos cor­te­sans i pre­te­sos homes de nego­cis que única­ment han dedi­cat els seus esforços a tei­xir una xarxa d’influències per a la con­trac­tació pública.

La qüestió serà valo­rar fins a quin punt la democràcia euro­pea i espa­nyola exi­gei­xen la mateixa vara de mesu­rar per jut­jar unes dinàmiques d’enri­qui­ment il·lícit que, per a qual­se­vol altre ciu­tadà o en qual­se­vol altre país, com­por­ta­rien un judici penal i presó.

La pers­pec­tiva dels fets ens ofe­reix dues cons­ta­ta­ci­ons: sense la inter­venció judi­cial suïssa res d’això hau­ria emer­git. La segona és que estem a la punta d’un ice­berg que ens porta a la manera i a les raons de com va estar con­ce­buda aquesta etapa de monar­quia borbònica post­fran­quista.

Segu­ra­ment, l’escar­ment a Urdan­ga­rin pre­te­nia ser un talla­foc al dete­ri­o­ra­ment impa­ra­ble que aquesta ins­ti­tució veia a venir. No ha ser­vit. Ara mateix, l’Estat espa­nyol està asse­nya­lat com un model de monar­quia mar­cada per la impu­ni­tat i la cor­rupció, i per una inflexió abso­luta en matèria de plu­ra­li­tat política i naci­o­nal. La situ­ació d’empre­so­na­ment i exili, no per silen­ci­ada, deixa d’estar mar­cada com a refe­rent en l’actual agenda diplomàtica de totes les ambai­xa­des occi­den­tals. I veu­rem quina apor­tació geo­política fa ara el nou Depar­ta­ment d’Estat nord-ame­ricà, a la recerca d’una raci­o­na­li­tat política en l’agenda exte­rior, tal com han anun­ciat. La qüestió de Cata­lu­nya no és menor. I no serà menor si la política cata­lana és capaç de man­te­nir una visió i acció ins­ti­tu­ci­o­nal del dret a deci­dir, i l’amnis­tia, com­pa­ti­ble amb la gover­nança eficaç del dia a dia. I en aquest dia a dia, la decència i la inte­gri­tat hau­rien de ser els pilars reals i no apa­rents. El nou Par­la­ment haurà de tre­ba­llar en la con­so­li­dació de les polítiques d’inte­gri­tat.

El recent informe de la Comissió Euro­pea sobre l’estat de dret a Espa­nya el 2020, alerta d’aquest mirall de cor­rupció. Espa­nya ocupa el 62è lloc sobre 100 en l’Índex de Per­cepció de la Cor­rupció de Trans­parència Inter­na­ci­o­nal del 2019, el 10è de la Unió Euro­pea i el 30è en l’àmbit mun­dial. En l’informe s’ana­lit­zen qua­tre paràmetres: el sis­tema judi­cial –con­cre­ta­ment, la seva inde­pendència, qua­li­tat i eficiència–, la lluita con­tra la cor­rupció, el plu­ra­lisme dels mit­jans de comu­ni­cació i el procés legis­la­tiu. Aques­tes són les qua­tre colum­nes del tem­ple repu­blicà de la bona gover­nança.

I en la con­questa d’aquest tem­ple repu­blicà de la cosa pública hi estem tots i totes con­cer­nits.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.